maandag in week 2 advent

Er kwamen een paar mannen met een verlamde op een draagbed, die ze naar binnen wilden brengen om hem voor Jezus neer te leggen. Maar ze zagen geen kans om door de mensenmassa heen te komen, en dus gingen ze het dak op en lieten hem op het bed door een opening in het tegeldak naar beneden zakken tot vlak voor Jezus.

Zo lezen we vandaag in het evangelie.

Mooi toch hoe die enkele mannen hun vriend tot bij Jezus brachten door het dak op te klimmen en hem te laten zakken. Dat is liefde. Liefde gaat mee op weg, liefde engageert zich, liefde neemt zijn verantwoordelijkheid, liefde zet aan tot elkaar dragen, liefde schept gemeenschap, liefde brengt elkaar en ons naasten bij het hart van ons bestaan. En dat hart is voor ons christenen Christus; de Heer die, zo leert het evangelie vandaag, volop leven geeft.

Velen in deze wereld leven de dag van vandaag als verlamden, om welke reden ook. De roeping van de Kerk is oog hebben voor deze mensen en naar hen toegaan. Als Kerk mogen we niet cocoonen binnen onze eigen kring. We moeten het maatschappelijk engagement in de wereld durven aangaan. Daartoe zijn we als Kerk geroepen en gezonden. De geborgenheid van onze eigen gemeenschappen (parochies, religieuze communiteiten, familie, gezin,…) is een hoog goed, maar tegelijk moeten we deze durven verlaten, als een uit en in gebeuren. Bij elkaar mogen we onze dorst lessen, het feest van gemeenschap vieren, ontspannen, maar we mogen niet vergeten dat er ook een wereld bestaat naast onze eigen kring. Deze wereld is ons ‘werkterrein’. Wie leeft met het hart, en kijkt met de ogen, van de Heer, zal de verlamde in de wereld zien. Dit zien zou een appèl moeten zijn wat betreft het opnemen van onze verantwoordelijkheid. Als christenen kunnen we het niet maken aan de zijlijn te blijven staan wanneer we zien dat mensen ‘niet meer kunnen’. Vrij van oordeel moeten we bereid zijn naar hen toe te stappen, hen op te tillen en, als het kan, naar de Heer te brengen, zoals de vrienden van de verlamde uit het evangelie van vandaag.

Dit laatste heeft niets te maken met zieltjeswinnerij of bekeringsdrang. Vanuit je eigen geloofservaring verlang je toch dat ieder de Heer ontmoet, op welke wijze ook? We moeten daar geen angst voor hebben. Christelijke liefde is meer dan humane liefdadigheid. Het is de liefde van God aanwezig stellen, én aanbieden, doorheen gebed, daad én woord. Dus ook het ‘goede gesprek’ durven aangaan. Met wie, hoe, wanneer,… daar moet je je gezond verstand voor gebruiken en de nodige dosis empathie in jezelf aanboren. En soms moeten we er ons ook bij neerleggen dat er nauwelijks of zelfs niet over God kan gepraat worden, omdat het, om welke reden ook, kwaad bloed zet. Dan is dat zo. Dat is niet erg. Je hebt dan ten minste laten aanvoelen dat je er wilt zijn, dat je je vriendschap aanbiedt, belangloos en echt. Op zich is dat ook een tonen van God.

Hoe dan ook, laten we, naar de woorden van paus Franciscus, geen angst hebben onze handen vuil te maken door de wereld in te trekken en haar te omarmen. Jezus gaat niet enkel met je mee, maar je zal Hem ook ontmoeten. Ingaan op het appèl van de ander is Jezus’ dorst lessen. Of om het met de woorden van ons adventsthema te zeggen: Vanuit Jezus de wereld intrekken en deze omarmen, is Jezus dragen en baren.

kris

Reacties

  1. Ja de wereld intrekken en haar omarmen. Laten we als christenen niet gebukt gaan onder schuldgevoelens omdat we te weinig zouden doen. Laten we dankbaar zijn voor de ontelbaar vele christenen die zich inzetten in het onderwijs, ziekenzorg, wetenschap, armenzorg, vluchtelingen opvang, kunst, politiek enz... Al meer dan 2000 jaar doordesemen zij/wij de maatschappij met een christelijke geest (Geest).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het geloof van zijn maten heeft hem gered. Zij hadden een groot geloof. Hier wordt getoond dat je voor een ander kunt bidden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja,ook wij kunnen van de plaats waar we 'vastzitten' door immobiliteit of corona,mensen bij Jezus brengen,luisteren en kijken waar de nood groot is in de wereld,en die mensen of toestanden via ons gebed tot voor Jezus voeten brengen.Voor Hem is ruimte en tijd onbeperkt,Hij kan alles.

      Verwijderen
  3. Als iets wonderlijks gebeurt (zoals de genezing van die lamme) zijn de reacties heel verschillend. Sommigen zijn heel blij, bij wijze van spreken : ze dansen van vreugde.
    Anderen zijn simpelweg dankbaar dat zoiets kan gebeuren... En anderen vragen bitsig
    " met welk recht doet Jezus dat "
    De vraag is bij welke groep behoor ik ?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten