Daags voor Kerstmis

Vanwege de pandemie zal het vanavond geen kerstnacht zijn zoals velen van ons dat gewend zijn: geen dienst in de kerk, geen feesttafel met veel mensen, geen cadeautjes uitdelen,… Voor heel wat mensen is dit pijnlijk. We zijn nu eenmaal sociale wezens, en op religieuze feesten mag dat z’n uitdrukking kennen. Maar dit jaar zal dit dus in uiterste mineur zijn.

En toch, lieve mensen, wil ik u voorstellen om je hoofd, en zeker niet je hart, daardoor te laten hangen. Integendeel. Ik zou zeggen: richt je op de woorden die we vandaag horen uit de mond van Zacharias:

'Dankzij de liefdevolle barmhartigheid van onze God zal het stralende licht uit de hemel over ons opgaan en verschijnen aan allen die leven in duisternis en verkeren in de schaduw van de dood, zodat we onze voeten kunnen zetten op de weg van de vrede.'

Moge de kerststal, of beter gezegd de kleine Jezus, het centrum zijn van de komende nacht. Vanuit de kribbe zal Jezus vragen bij Hem in de stal te komen. Hij zal ons wenken naar zichzelf waar we onze hele zijn bij Hem mogen neerleggen.

Ja, laten we vanavond neerknielen bij het Christus-kind; God in Jezus aanbiddend, Hem alles gevend, opdat Hij onze Vrede mag worden, en opdat er Vrede mag zijn in de wereld in en onder alle mensen.

Moge de komende nacht een heilige nacht zijn, vervuld van diep ontzag en grote dankbaarheid jegens God die mens wordt onder ons.

kris

Reacties

  1. Een mooi gebed is deze lofzang van Zacharias. Eerst prijst hij God om Jezus, omdat God een Redder heeft gezonden. En dan richt hij zijn ogen op zijn eigen kind, Johannes die de Doper zal worden en die voor de Heer uit zal gaan om Zijn weg te bereiden. Wij mogen allemaal zo'n wegbereider zijn, allereerst voor ons eigen hart. We zuiveren het regelmatig uit in ons gewetensonderzoek en misschien in het biechtsacrament. Dan kan Jezus er in komen wonen. Maar ook met de mensen met wie we wonen en werken mogen wij dat doen: onze leef- en werkvloer een plaats vol goedheid en liefde. Dan kan God ook daar komen wonen. Tenslotte in ons gebed: wij brengen alle mensen, ook hen die wij niet kennen, maar die in armoede of in ellende leven in derde en vierde wereld, zovelen die het moeilijk hebben, wij brengen ze voor de Heer. Dan wordt ons hart vervuld van goedheid en die goedheid straalt vanuit ons gebed naar de hele wereld. Heel de wereld kan nu een plaats zijn waar God kan wonen, heel de wereld wordt Rijk Gods. Een zalige Kerstavond. Laat Jezus maar komen in de stilte van je hart. Ons hart: een kribbe voor Onze Lieve Heer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zalig hoopvol Kerstfeest aan Kris en allen die het Bijbelcitaat lezen. Hij komt ons vervoegen.... wie kan dit begrijpen. Een God..... dànk barmhartige God, Vader.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kris, mag ik jou bede herhalen :

    "Moge de komende nacht een heilige nacht zijn, vervuld van diep ontzag en grote dankbaarheid jegens God die mens wordt onder ons."
    Kris





    BeantwoordenVerwijderen
  4. Aan allen een "Gezegende Kerstnacht " wens ik uit 't diepst van mijn hart ! HIJ leeft in ons ,moge ons aller harten een kribbe zijn voor Jezus !

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bij Kerstmis 2020

    In kleine kring,
    zoals het ooit begon
    misschien alleen
    - en ook weer niet
    vreemd en vertrouwd
    en zo anders dan anders
    Hem verwelkomen
    in ons hart
    in ons leven
    in ons hopen en uitzien naar
    zachter en mooier en rustiger
    warmer en dichter en samen
    zoals Hij was en deed
    en is en blijft
    voor jou
    voor mij
    voor ons
    Hij zegene en beware je …
    Zalig Kerstfeest!

    Mieke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. de liefde van God
    daalt neer met Kerst
    dankzij Zijn zoon
    worden waarden als
    vriendschap, vrede,
    en verdraagzaamheid
    opnieuw geboren
    een fijne Kerst

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten