31 dec

'Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid', zo lezen we vandaag in het evangelie.

Lieve mensen, ik zou u willen uitnodigen om van deze laatste dag van het jaar een dag te maken getekend door diepe dankbaarheid, en wel om datgene wat we in dit citaat lezen en deze dagen gedenken en vieren: de menswording van God in Jezus. Christus is zo’n groot geschenk voor de mensheid!! We kunnen ons daar niet genoeg bewust van zijn.

‘Uit zijn overvloed zijn wij allen met goedheid overstelpt’, zo lezen we vandaag. Ja, we zijn positief besmet met zijn goedheid. In die zin kunnen en mogen wij delen in Gods goedheid voor de mensheid, door deelgenoot te worden aan Christus’ liefde voor allen. Wat een eer, wat een genade!

Laten we deze genade waardig dragen, en wel door ‘ja’ te zeggen. Ons ‘ja’ leggend in het ‘ja’ van Jezus tot de Vader. Mogen we alzo Gods Blijde Boodschap zijn voor elkaar, mekaar besmettend met Gods goedheid, diep verbonden met de hele christengemeenschap en ver daarbuiten.

Door Christus’ inwoning zijn we immers in staat ieder ander graag te zien. Maar laten we dit vooral niet wollig verstaan. Christelijke liefde vraagt keuze, engagement, uit jezelf treden, om ingetreden in Christus, ieder ander te beminnen, en wel zoals de Heer, en vanuit de Heer.

Laat ons het komende jaar heel bewust kiezen voor deze weg.

En laten we vandaag het jaar 2020, ondanks de vele lastigheden waarmee we te kampen kregen, afsluiten in diepe dankbaarheid; dankbaar om God die Mens geworden is in en onder ons.

Een mooie jaarwissel voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. We zijn aan het eind van een jaar gekomen. In dit voorbije jaar was er licht en duisternis, meer duisternis dan licht misschien. Deze Coronacrisis heeft ons geen goed gedaan. Mensen zijn vereenzaamd en bang. Wij zijn sociale wezens, mensen zijn geroepen om er te zijn de een voor de ander. Nu was dat niet meer normaal. Nu moesten we afstand houden. Maar we hopen dat het niet zo blijft duren. Anderzijds hebben wij weer wat diepte ontdekt in ons leven. Juist in wat we moesten missen, ontdekten wij weer de wezenlijke dingen van het leven. Wij hebben allen ervaren dat het virus niemand spaart. Niemand kan met geld of invloed of status of macht zich beschermen tegen dat beestje. Wij ontdekken zo dat wij afhankelijk zijn van elkaar en ook van iets of zelfs van Iemand die boven ons staat. Ons leven is een geschenk, een gave. Velen hebben juist in deze moeilijke tijden God opnieuw ontdekt in hun hart. En ook weer leren zien dat wij mekaar nodig hebben, aangewezen zijn op elkaar.
    Het is het laatste uur, zegt Sint Jan. Het is inderdaad de laatste dag van het jaar. Op het einde komt de antichrist, zegt Johannes. En er zijn al veel antichristen opgestaan, zelfs in die vroege christelijke gemeenschappen waar Sint Jan voor in stond. Het ging vooral om de gnosis. Dat zijn mensen die hun heil verwachtten van een geheime kennisbron. Maar Sint Jan zegt dat ook wij kennis hebben, wij hebben zelfs de waarheid. De waarheid is God, God die mens wordt. En dat is geen gnosis, geen geheime gebeurtenis. Het is een openbaar gegeven. Elk kan het weten. Ook nu nog. Wij hebben een Kerk die niets anders doet dan over die menswording van God spreken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De waarheid die er was vanaf het begin heeft zich onder ons geopenbaard. Het Woord van God is mens geworden. De Joden kenden de Wet van Mozes. Maar de waarheid en de genade komen door Jezus Christus, zegt Sint Jan. Inderdaad, waarheid heeft in het Hebreeuws altijd te maken met trouw. De Joden waren niet trouw, ze liepen ontuchtig achter andere goden aan. In Jezus krijgen wij het herstel van de ruïnes die wij zo aangericht hebben, de ruïnes van onze eigenliefde. Eigenliefde is het tegenovergestelde van de ware liefde die Jezus brengt. Eigenliefde is jezelf zoeken, jezelf te veel op de voorgrond plaatsen. Dan ontstaat er duisternis. Dan ontstaat er een ontwrichting van de samenleving omdat enkelen veel te veel hebben en anderen niets. Dat is niet de waarheid, dat is niet de werkelijkheid die God bedoeld heeft met het scheppen van de mens en de wereld. We zijn geroepen om te leven in de ware liefde. Dat betekent dat wij mogen leven met God als onze Heer en in dienstbaarheid voor de anderen. Dat is trouw, dat is de waarheid, maar die trouw en die waarheid verwerven we maar door Gods genade. Jezus heeft ons die genade geschonken. We mogen leven in het licht van God. Maar nog vaak schijnt dat Licht in de duisternis en de duisternis aanvaardt het licht niet, ze kan er niet tegen. En denk nu niet dat Johannes dat zegt voor de grote zondaars in de wereld, voor enkele boze lieden. Neen, hij schrijft het voor ons, want ook wij die in huis een kerststal hebben en bidden, ook wij leven nog zo vaak in de duisternis van de eigenliefde. Ook wij zouden vaak liever hebben dat God niet komt, dat Jezus niet geboren was. Dan konden we voortleven in onze eigenliefde die zo vaak anderen uitbuit of tenminste tekortdoet. Niemand heeft ooit God gezien, zegt Sint Jan, maar de Eniggeboren God die in de schoot van de Vader is, Hij heeft Hem doen kennen. Jezus heeft ons echt gebracht tot de ware kennis, de echte gnosis. En dat is dat God liefde is, niets dan liefde, en dat Hij heel de schepping gemaakt heeft uit liefde. God heeft de schepping niet nodig, Hij is een volmaakte harmonie van Vader, Zoon en Heilige Geest. Maar God kan het niet laten mensen en dieren en planten te laten delen in Zijn liefde. Alles is geschapen uit liefde. Maar dan moeten ook wij liefde worden en leven voor God en voor de anderen. Leven voor de anderen, dat kunnen wij niet uit onszelf. Daarvoor hebben wij God nodig, daarvoor hebben wij Jezus nodig, Jezus die op geregelde tijdstippen in ons hart binnenkomt, tijdens ons gebed en vooral in de communie van de H. Mis: om zelf in ons te doen wat God van ons vraagt, nl. leven in de liefde. Een aangename jaarwissel voor elk van u!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "‘Het Woord is mens geworden en heeft bij ons gewoond, vol van goedheid en waarheid’, zo lezen we vandaag in het evangelie."

    Laten wij deze woorden ook in de mond nemen, ondanks alle miserie die het voorbije jaar ons
    bracht.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook ik wens jullie allen een goed jaar 2021 toe!

    Een jaar waarin we méér en méér beseffen dat we elkaar nodig hebben ,

    om vooral elkaar te steunen in die Liefde waarover Jezus ons is voorgegaan !

    Daarom bidden wij en beseffen wij meer en meer dat Hij "in" ieder mens Zijn Woning heeft

    en zo de mensen aankijken ...en als 't mag ook terechtwijzen ...wél uit liefde voor die mens

    zonder onze vrede te verliezen!

    Puttend uit Zijn oprechte Liefde!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten