vrijdag in week 2 van de veertigdagentijd

De overweging van vandaag is geïnspireerd aan woorden van Vincenzo Paglia, ontleend aan 'Het Woord van God elke dag - 2023', uitgegeven bij Halewijn.

De tekst uit het boek Genesis vandaag vertelt het verhaal van Jozef, zoon van Jakob en diens vrouw Rachel. Zijn broers waren jaloers op zijn rol binnen de familie en op zijn dromen, en wilden hem uit de weg ruimen.
In hem - een rechtvaardig man die uit jaloezie veroordeeld wordt - herkennen we Jezus, die over enkele weken verkocht en onschuldig zal veroordeeld worden in samenspraak met de Romeinen en de bewoners van Jeruzalem, opdat de priesters, de schriftgeleerden en de farizeeën jaloers op Hem waren.

Ruben, de grote broer van Jozef, overtuigt de andere broers om Jozef niet te doden, maar om hem te verkopen aan handelaars die daar toevallig voorbij kwamen. Die kopen hem en brengen hem naar Egypte. Jozef, die over heel wat leiderschapscapaciteiten beschikt, schopt het tot in de hoogste Egyptische regionen, waar hij een naaste medewerker van de farao zal worden.
We weten dat Jozef zich niet wil wreken op zijn broers. Op het meest dramatische moment van de hongersnood zal hij hen en zijn vader zelfs redden, nadat hij eerst de band die zijn broers hadden verbroken hersteld had.

Dit verhaal van Jozef helpt ons te begrijpen wat er gebeurd is met Jezus en wat Hij voor ons gedaan heeft, én voortdurend doet. Hij vergeeft en herstelt. En zodoende maakt Hij ons weer tot een familie, een gemeenschap van broers en zussen, een nieuw netwerk van relaties, dat niet gebaseerd is op bloedverwantschap, maar op de Geest van liefde die Hij zelf is, en geeft.

Zo krijgen wij deel aan Gods visioen, zijn grote droom voor de wereld: van alle volken één grote familie maken, met Hem als Vader, en Jezus als hoeksteen van zijn gemeenschap.

Laten wij bidden ...

Goede Vader,
wij danken U om het herstel
door Christus gedaan
aan de ganse mensheid.
Mogen wij U alle eer brengen
door paasmensen te zijn
en door uw barmhartigheid
uit te dragen naar ieder
zonder onderscheid.
In Christus, onze Heer.
Amen.

Een vredevolle vrijdag,
kris

Reacties

  1. Telkens opnieuw als ik deze tekst lees dan overkomt me een gevoel van moedeloosheid. Gods wegen zijn niet alleen onvoorspelbaar maar menselijk gezien onuitvoerbaar. Telkens opnieuw ondergaat ‘het goede een lijdensweg’❗️
    Gods liefde is zo groot dat inderdaad ‘het koninkrijk van God’ niet van deze wereld is. Pasen is de glorie en hoop met vertrouwen dat Jezus niet voor niets voor onze zonden is gestorven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mijn eerste gedachte die bij mij opkwam was dat ik, net als Ruben, niet zou laten gebeuren dat ik één van mijn broers kwaad zou doen. Dat lijkt mij onbestaanbaar. Maar toen ik er dieper over nadacht voelde ik ook hoe snel ik mij beledigt voel door een kleinigheid of uit jaloezie. En zeker als ik de hele mensheid als mijn broers en zussen zie. Wat moet ik dan met Poetin en anderen die zoveel mensen de dood injagen. Hebben we Hitler echt vergeven? Dat kan alleen als mijn liefde zo groot zal zijn als Jezus ons heeft liefgehad. Dat betekent voor mij dat er nog heel veel werk aan de winkel is. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. heel spannend roosje, om jozefs broers met hitler of poetin te vergelijken. of zelfs jozef. voor die broers was hij de grote slechterik. Jozef had hen, gewild of ongewild, blijkbaar diep beledigd en zij vonden ergens het recht om te doen wat ze, na enige discussie, uiteindelijk deden. Tja, doen we dat niet allemaal? Als je van je eigen onvolmaaktheid uitgaat is het eigenlijk bijna onmogelijk het goed en kwaad van anderen te beoordelen. en toch is dat een verantwoordelijkheid die wij allen tezamen dragen. 'gelovig leven is het leven van een voortdurende paradox', heb ik ooit van een kloosterling geleerd. laten we onze best doen dat zo goed mogelijk te doen, zonder het ooit echt zeker te weten. de waarheid is een mysterie wat steeds groter wordt naarmate je er dichter bij komt.

      Verwijderen
    2. De leestip van vandaag! Ongelooflijk krachtig. Tranen krijg je ervan in je ogen.
      Ricky

      Verwijderen
  3. De Heer weet waartoe Hij bepaalde omstandigheden toelaat. De Heer schrijft recht op kromme lijnen. Hij weet uit het kwaad het goede tevoorschijn te halen. Hij is in staat wat dood is, nieuw leven te schenken. De afgunst van Jozefs’ broers leidt tot zijn verwerping, maar deze verwerping zal hun eigen redding en aanvaard worden van Jozef zelf ten tijde van de hongersnood. Zo zullen zij van de dood worden gered. De verstoting en moord op de zoon van de wijnbouwer is beeld van Jezus, Zoon van God die door zijn Bloed ons zal zuiveren van zonde en dood en nieuw leven schenkt in zijn verrijzenis. Hier word niet de vrucht der aarde geoogst en opgeëist, maar de vrucht van Gods’ liefde aan ons overgeleverd in Jezus die voor ons de schuld zal betalen en zijn Vader zal aanbieden.
    In Jezus en uit het verhaal van Jozef leren om in alles op God te vertrouwen, Hij weet waartoe! Mijzelf zo uit handen weten te geven aan God aan wie ik toebehoor door mijn doopsel.
    Ik ben niet van mezelf maar van de Heer. Mij zo aan Hem aanbieden in bereidheid zijn werktuig van liefde te zijn tot heil van anderen.

    Ook ik vind de leestip van vandaag héél prachtig,
    ik hoorde het gisteren al op het nieuws
    laat ons er onze les uit leren
    mooi dat ook zulk nieuws eens in krant of berichten komt
    deugddoend :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij voelen ons hart sneller kloppen bij zo'n getuigenis van Sebastien Bellin !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten