vrijdag in week 5 van de veertigdagentijd

Vandaag horen we doorheen de profeet Jeremia: ‘Zing voor de Heer, loof de Heer, want Hij heeft het leven van de arme uit de handen van boosdoeners gered.’

Deze bevrijdende uitspraak aan het adres van armen - die door boosdoeners uitgebuit worden - mogen we gerust letterlijk lezen. Door het feit dat ze arm zijn en onrechtvaardig behandeld, zijn ze in goed gezelschap. God de Heer staat aan hun zijde. Moge elke arme dit tot in het diepst van zijn of haar ziel ervaren.

Laten we deze uitspraak ook eens beluisteren als gericht aan onze binnenkant. Want ook daar zijn heel wat boosdoeners die op ons inbeuken en trachten ons van God en gebod weg te houden. Afgoden, gewoonten, stemmingen,... Als we eerlijk in de spiegel kijken, dan kennen we ze.

Hoewel... wat dat 'eerlijk' kijken betreft... het is niet evident. Want eigen aan dat soort boosdoeners is dat ze ons vaak blind maken, wat 'eerlijk in de spiegel kijken' bijzonder bemoeilijkt. Die blindheid kan zelfs zo ver gaan dat we het kwaad goed gaan noemen, of nog erger: het goede kwaad: 'Wee degenen die het kwade goed noemen en het goede kwaad, die het licht tot duisternis maken en het duister tot licht, die van zoet bitter maken en van bitter zoet.' (Jes 5, 20)

Daarom, geliefde mensen, is het zó belangrijk dat we onszelf goed leren kennen. Om deze gave - want dit is écht een gave - mogen we bidden. Wat zijn de afgoden in mijn leven? Wat weerhoudt me om God en de naaste in alle zuiverheid te beminnen? Wat houdt me tegen m'n diepste zelf te zijn?
Bidden om deze gave van onderscheid is van wezenlijk belang willen we innerlijk groeien. Een klare kijk op jezelf, onderscheidend wat van God komt en wat ons van God wegtrekt, is essentieel voor de weg die we als christen gaan. En daarvóór mogen we bidden. Dat is écht zó belangrijk!
Laten we daarbij vertrouwen op het woord van de Heer waar Hij zegt: 'Vraag en er zal je gegeven worden, zoek en je zult vinden, klop en er zal voor je worden opengedaan.' (Mt 7, 7)

Om dan, vanuit de gekregen gave van onderscheid, de Heer welkom te heten in ons onvermogen. Ontvang Hem in al die donkere steegjes waar zijn licht niet toegelaten werd. De geloofsbelijdenis zegt ons dat de Heer nedergedaald is ter helle. Wel, láát Hem nederdalen in je persoonlijke hellesteegjes. Christus, die gekomen is voor de 'zieken' (Mc 2, 17), draagt de kracht in zich om al wat duister is om te buigen naar Gods licht.  Hij zal je helen, optillen. En wel zo dat deze genezing - naar de woorden van André Louf - een ware paaservaring zal worden.

Om vanuit deze innerlijke heling Gods liefde te zijn voor ieder mens die je is toevertrouwd.

Laten we gastvrij zijn voor de Heer. Ja, laat ons Hem welkom heten, tot in de diepste vezels van ons bestaan, om - zoals Felix Tmmermans het zo krachtig uitdrukt - 'vlam van zijne Vlam te worden'.

Laten wij bidden ...

Heer,
maak ons arm en leeg,
helder van innerlijk zien,
opdat wij,
ons toevertrouwend aan U,
in U mogen opstaan,
Gods liefde barend
doorheen al ons doen en laten.
In uw naam.
Amen.

Reacties


  1. De Passieweek komt eraan. Volgende vrijdag is het Goede Vrijdag. De lezingen van deze week en zeker deze van vandaag bereiden ons erop voor. Jeremia wordt met de dood belaagd. Hij had te veel onheilsboodschappen voor het volk dat dacht dat het met de tempel veilig was, maar in werkelijkheid keerde het zich af van God. Dat kon volgens Jeremia niet. En hij had gelijk. Vroomheid moet hand in hand gaan met geloof en met gerechtigheid. Jezus wordt ook met de dood belaagd. Men wil Hem dood stenigen. Niet om Zijn goede werken, maar om Zijn goddelijke aanspraken. Deze zullen Hem uiteindelijk aan het kruis brengen. Jezus verdedigt zich nog met psalm 82, 6 aan te halen. In dit vers worden de rechters goden genoemd en zonen van de Allerhoogste, omdat zij namens God oordelen en ‘de rechtspraak is iets van God’, zegt Deuteronomium 1, 17. Jezus noemt zich de Zoon van God. Maar psalm 2 vers 7 zegt ook al: ‘Zo gewaag ik van ’s Heren besluit: Hij sprak tot mij: gij zijt Mijn zoon, Ik riep u heden in het leven’. Jezus komt het O.T. vervullen. Hij is inderdaad de Zoon. En Hij wil ons allen meetrekken in Zijn Zoon-van-God-zijn. Willen wij dat? Willen wij dat echt? Of laten wij zulke dingen, zoals de Joden van toen, ook liever vallen? Ons geluk zal nochtans afhangen van het aanvaarden van Jezus als de Gezondene van de Vader, als de Zoon, in wie ook wij kind van God mogen worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezus getuigenis wordt niet aanvaard. Ze nemen aanstoot aan zijn woorden. Ze bekijken alles veel te menselijk, Jezus is een mens zoals wij, meer niet! Zo ook nu hebben veel mensen het moeilijk met het geloof, met het aanvaarden van het woord van het evangelie, ook nu aanvaarden ze Jezus woorden en de verhalen van zijn tekenen niet. Maar als ze dat niet willen geloven of denken menselijk te kunnen uitleggen, hoe leggen ze dan gans het bestaan van de schepping uit! Laten we bidden dat velen vanuit het schouwen naar de schepping, de Schepper mogen ontdekken en zo tot het geloof in God komen en het inzicht dat Jezus’ woorden waarheid en Leven zijn. dan zal hun aanstoot veranderen in aanschouwen en aanvaarden en zullen ze vrede en rust vinden, ja dan zal het Pasen worden in hun hart.
    Jezus, ik geloof in U, ik dank U voor al uw wonderdaden, iconen van uw zijn die ons helpen binnen te treden in wat wijzelf zijn, een geliefd kind van de Vader, van God.
    Zo meer in dat bewustzijn leven, dat ik er voor God mag zijn met mijn gaven en zwakheden, dat ik door Hem gewild en bemind ben, dat Hij mij altijd weer nieuwe kansen geeft, dat Hij het kostbaarste wat Hij bezat, Jezus zijn Zoon, voor mij gezonden heeft, om voor mij de schuldenlast te betalen door zijn offer op het kruis.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten