dinsdag in week 5 van de veertigdagentijd

Opzien naar het kruis
Numeri 21, 4-9 / Johannes 8, 21-30

Beste mensen,
na wat schermutselingen met de farizeeën kondigt Jezus aan dat Hij weg zal gaan naar een plaats waar de luisteraars niet kunnen komen. Die uitspraak roept vragen op bij zijn publiek. Jezus geeft wel antwoorden, maar die blijven vaag. De mensen begrepen niet dat hij over de Vader sprak.

Het is maar de vraag of wij het zouden begrijpen. Bij herlezing dringt het tot ons door dat Hij spreekt over zijn intense verbondenheid met zijn Vader, over de eenheid met Hem en de steun, die Hij van zijn Vader zal mogen ontvangen bij de op handen zijnde ontwikkelingen. Jezus is namelijk op weg naar zijn laatste stap die Hij niet zelf meer kan zetten, maar die Hem aangedaan wordt: Wanneer u de Mensenzoon hoog verheven hebt… dan zult u weten dat Ik het ben en dat Ik niets uit mijzelf doe, maar over deze dingen spreek zoals de Vader het Mij geleerd heeft.

We gaan even terug naar de eerste lezing waarin de opstandigheid van het volk in de woestijn een strenge straf tot gevolg heeft: giftige slangen die niemand ontzien. Het is heel bedreigend, en maakt de trekkende opstandige groep wakker. Ze beseffen dat hun verzet niet terecht is en krijgen spijt. Ze keren zich af van hun zondige praktijken. Via Mozes smeken ze om genade. De God die altijd bereid is vergiffenis te schenken geeft Mozes de opdracht een koperen slang te maken en die op een paal te bevestigen. Opzien naar die slang zou mensen genezen.

In de denkwijze van het Nabije Oosten werd er een kopie gemaakt van de ‘boosdoener’, hier de slang, die daarna op een paal werd bevestigd en het onheil af moest wenden als men ernaar opkeek. Op dat gebruik zal Johannes teruggegrepen hebben als hij zegt: Wanneer u de Mensenzoon hoog verheven hebt…

Het gaat over Jezus, de Mensenzoon, die gekruisigd is en zo tot redding geworden is van heel de mensheid. Naar Hem opkijken zal genezend ziin, zoals eens in de woestijn het opkijken naar de slang genezing bracht. Al onze zwakheden worden getransformeerd door de totale zelfgave van Jezus. Alles wordt tot genade als wij ons met onze fouten richten op het kruis van Jezus, als we opzien naar Hem.

Wat betekent ons eigen levenskruis, in verhouding tot het kruis van Christus? Als onze eigen plannen letterlijk doorkruist worden, wat heeft dat dan te maken met het kruis van Christus? Vinden wij kracht om met ons kruis om te gaan door onze ogen te richten op zijn kruis?
Hebben we in onze woning een kruis aan de wand hangen als teken van Hem? Of misschien een afbeelding in een boek? Vroeger hing er in een katholiek gezin in elke kamer wel een kruis. Onlangs zag ik nog ergens zelfs een kruis in een kelder hangen. Kruisbeelden in de kunst zijn er legio: kruisbeelden zonder of met een corpus. Jezus in lijdende vorm, of Jezus juist als de verheerlijkte Christus. Kijken wij ooit op naar een kruisbeeld dat ons geraakt heeft of nog raakt?
Brengt zo’n blik ons tot dieper contact met het lijden van Christus die ook onze zwakheden heeft verdragen, gedragen en omgevormd door zijn mateloze liefde

Laten wij bidden ...

Gekruisigde Heer, Jezus Christus,
wij danken u voor dat grote geschenk
van Uw leven.
Moge uw betrokkenheid op ons,
zwakke mensen,
ons vernieuwen van dag tot dag,
en bewegen tot overgrote dankbaarheid.
In verbondenheid met U,
mogen we ook anderen helpen
met het dragen van hun kruis.
Onze handen zijn verbonden met uw handen,
U die de hele wereld omvat
in een breed uitstrekkende beweging
van uw beschadigde handen
die juist zoveel mensen genezen hebben.
Amen

Moge onze levens telkens weer ondergedompeld worden (zoals bij de Doop), in de mateloze liefde van Christus die zijn leven gaf voor de hele mensheid!
Ricky Rieter

 

Reacties

  1. Jezus heeft de mensen in willen zaaien in Gods Koninkrijk. Hij heeft geprobeerd hen met zich mee te trekken om God de Heer te laten worden van hun leven. Dat is niet gelukt. Dan zal Jezus het zelf maar doen, plaatsvervangend, in ons aller plaats. Jezus laat God Zijn Heer zijn tot op het kruis. Op het kruis wordt zichtbaar wie Hij is: de Gezondene van de Vader, Jezus, 'God redt'. Wie opkijkt in geloof naar het kruis, zal redding vinden voor zijn schuld, zoals de Joden gered werden van de dodelijke slangen, als ze opkeken naar de bronzen slang op de paal. Laten wij Jezus hoog verheffen in ons hart, zoals Maria het zong voor God in haar Magnificat. Als wij God groot maken, kan zoveel zich keren ten goede. Daarvoor kwam Jezus.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. bij deze wil ik graag een gedicht over mijn ervaring met het kruis van Christus met u delen.

    altaargebed

    hier voor uw altaar sta ik nu
    tot zover ben ik dus gekomen
    voorwaarts vluchtend enkel u
    naar aldoor verder einden
    alwaar mijn hart verkwijnde
    maar waar mijn hoofd verdoofd bleef dromen

    steeds hopelozer hoopte ik
    op wat ik steeds ontliep
    tot zielsarm van mijzelf ontheven
    u mij dan toch ten einde riep
    tot waar uw wijd gespreide armen
    zo weerloos aan een kruis gedreven
    mij wachtten in erbarmen

    wees nu mijn hoop, geliefde mijn
    dat ik door u in pijn gevonden
    als antwoord op uw wonden
    uw altaars offer moge zijn
    gebroken brood vergoten wijn
    in eeuwigheid met u verbonden

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mooi gedicht Stefan. Ik zou het ook op mijn leven kunnen plakken. Rusteloos zoeken tot ik gevonden heb waar het om gaat. Roosje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Klagen, negatief zijn, nooit tevreden, kritisch zijn, dat alles verziekt de ziel en dood het heilzaam leven, ja, het dood niet alleen de ziel maar ondermijnd ook het lichamelijk leven en welzijn. Wie dit inziet, zich ervan bewust word en bereid is zich te beteren, opziet naar de oorzaak van zijn ongeordendheid, ja opziet naar het kruis van de Heer die ons heil, heling en redding brengt, die zal weer herleven, verrijzen uit zijn verziekte levenswijze tot een nieuw mens vervuld van vreugde, liefde, dankbaarheid. Hij zal weer openbloeien en vrucht dragen tot heil van zichzelf en zijn naaste en tot glorie van God.
    Jezus laat ook mij leven in het welbehagen van de Vader, sterk mij in het geloof, in mijn liefde en de hoop op het eeuwige leven bij U.
    Als ik nu heilzaam leef, liefdevol en verdraagzaam ben, altijd het goede leer te zien, de positieve kant van de dingen bekijk, dan zal er vreugde in mij zijn, zal ik er zelf gelukkig van worden, levend, fris en blij.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten