woensdag in week 5 van de veertigdagentijd

Vandaag zegt Jezus ons: ‘Wanneer u blijft vasthouden aan wat Ik zeg, bent u werkelijk mijn leerlingen. U zult de waarheid kennen, en de waarheid zal u bevrijden.’ 

Christus is het mensgeworden woord van God. Dus niet enkel wat Hij zegt zijn zijn woorden, maar Hijzelf is het Woord. Overal waar Hij tot ons komt en tot ons spreekt, openbaart zich de waarheid die ons ten diepste zal vrij maken. Echte leerlingen van Jezus zijn zij die bij dit Woord blijven, bij de Heer dus.

Dikwijls zijn we onvrij omdat we niet bij Christus blijven. In de betere momenten laten we Hem toe, mag Hij er zijn, vindt er zelfs een transformatie plaats, maar we zijn niet trouw, en vervallen al snel in die gewoontes die ons wegtrekken van de Heer.
Of we laten Hem maar deels toe. We koesteren als het ware sommige duistere plekjes diep in onszelf die we niet willen prijsgeven. Merkwaardig hoe een mens zichzelf soms vastketent aan bepaalde praktijkjes. Soms zijn we echt ‘slaaf van de zonde’ zoals Jezus dat vandaag noemt.

Konden we maar de diepe zuivere vreugde bevroeden die we in ons zouden dragen als we ten volle in Christus zouden leven, los van elke vorm van kwaad. We zouden zo’n mooie en krachtdadige instrumenten zijn van Gods werkzaamheid; instrumenten die Kerk en samenleving ten diepste vorm zouden geven; plaatsen waar God werkelijk geëerd zou worden én handen en voeten zou krijgen.

Kom, laten we ons gooien in het vuur van Gods liefde, opdat we – verteerd in de Heer – ten diepste vrij zouden zijn, Gods liefde belichamend.

Laten wij bidden ...

Vader,
Moge Christus,
het mensgeworden Woord,
ons ten diepte vrij maken,
opdat we beschikbaar zouden zijn
voor wat Gij wilt in ons leven.
Door Christus, onze Heer.
Amen.

Een liefde-volle woensdag,
kris

Reacties

  1. De waarheid is niet een abstracte doctrine, maar ze komt tot ons in de gekruisigde Christus. De Joden waren nog niet vrij, omdat ze heel hun geschiedenis lang vreemde goden naliepen. Dat heet in de Bijbel 'ontucht'. Jezus is net zoals de drie jongelingen in de eerste lezing trouw aan God, aan God alleen. De drie jonge mensen worden dan ook gered door Hem, want Hij was al in die oven van vuur, zoals Hij ook al meeging - als een Rots - met de Joden doorheen hun veertigjaren lange tocht door de woestijn. Alleen Jezus' woord kan ons vrijmaken, omdat Hij zelfs sterft voor Zijn God, Zijn Vader. Hij laat God Zijn Heer zijn tot het bittere einde, ook voor ons, in ons aller plaats. Ook Jezus wordt gered, niet VAN de dood, maar IN de dood. De dood is niet het einde, maar een overgang naar Gods heerlijkheid. Zoveel martelaren zijn voor God gestorven - en sterven ook nu nog - maar ook zij werden - en worden - gered, want de waarheid is juist dat elke mens van God komt en naar God terugkeert. Dat is de waarheid en de zin van ons leven. Dat is het wat de vrouw uit Samaria, de blindgeborene en Lazarus van Jezus hebben ontvangen. Ook wij zijn gedoopt. Ook wij hebben het licht over ons leven - de zin ervan - op mogen zien gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een sterk geloof van de 3 jongelingen! Wat een totale zelfgave aan God die zij boven alles beminnen, zelfs boven hun eigen leven omdat hun geloof zo zuiver was dat voor God die zij totaal dienen niets onmogelijk is! En hun geloof werd niet beschaamd! O Heer, ook ik geloof in U maar versterk mijn geloof maak het meer daadwerkelijk, niet alleen een belijden met mijn mond maar het ook beleven door mijn van leven, van zijn en handelen. Maak mij meer offerbereid, vrij van mezelf en van al wat zonde is! Trouw aan uw woord, trouw aan uw liefde voor mij, een liefde die mij vrij maakt, die mij U beter leert kennen.
    Jezus, ik voel me zo beschaamd en kleingelovig, zo zwak en nog teveel op mijn zelfbehoud gericht als ik naar die 3 jongelingen kijk. Zend mij uw Geest om mij te sterken in mijn daadwerkelijk beleefd geloven.
    Geen woorden maar daden, deze zijn het trouwe bewijs van mijn geloof, mijn hoop en mijn liefde tot God.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten