maandag in week 22 door het jaar

Jezus rolde de boekrol op, gaf hem terug aan de dienaar en ging weer zitten; de ogen van alle aanwezigen in de synagoge waren op Hem gericht. Hij zei tegen hen: ‘Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan.’

Jezus is verleden, heden en toekomst. Hij heeft historisch gezien hier op aarde rond gelopen, Hij is vandaag aanwezig in en onder ons, en Hij zal komen bij zijn wederkomst.

De woorden ‘Vandaag hebben jullie deze schrifttekst in vervulling horen gaan.’ gaan dus terug op de tijd dat Hij lijfelijk onder ons was, maar ze gaan ook over de dagen van zijn wederkomst, en ze gaan dus ook over de dag van vandaag.
Ja, woorden tot ons gericht, tot u en mij, vandaag, maandag 2 september 2019.

‘De Geest van de Heer rust op mij, want Hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft Hij mij gezonden, om aan gevangenen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdrukten hun vrijheid te geven.’

Een boodschap voor ons allen.
Want wie is niet innerlijk arm: dorstend naar liefde, behoeftig naar menselijkheid, verlangend naar vrede.
Wie van ons zit niet vastgeketend aan z’n ego, aan kleine of grote zonden, aan allerlei zaken die ons wegtrekken van de liefde.
Wie van ons is niet blind: blind voor de schoonheid van God, blind voor zijn komen doorheen zoveel mensen en situaties, blind voor zijn aanwezigheid diep in onze ziel.
Wie van ons wordt niet onderdrukt door duister gedoe in en rondom ons; zaken die ons belemmeren ten diepste vrij te zijn om te kunnen leven in God.

Van dit alles wil Jezus ons genezen en bevrijden. Hij deed dat toen en Hij doet dat vandaag.
Hamvraag: Laten we Hem toe ?

Laten we, bij het begin van dit nieuwe werkjaar, Jezus welkom heten in ons hart. Laten we Hem een verblijfplaats geven diep in onze ziel, een warme inwoning, opdat zijn reddingswerk aan ieder van ons, aan de gemeenschap van de Kerk, en aan de hele mensheid ten diepste kan geschieden.

kris

Reacties

  1. De grote vraag voor de mens is altijd de vraag van de dood. Stevenen wij werkelijk af op een algeheel einde? Of is er toch nog hoop? Jezus heeft op al onze diepste vragen het antwoord gebracht, ook op deze ultieme vraag van het einde. De Kerk kan dan ook niet nalaten dat antwoord van Jezus te brengen. Reeds Paulus deed dat: ‘We willen u niet in onwetendheid laten… Jullie mogen niet bedroefd zijn zoals de mensen die geen hoop hebben… Jezus is gestorven én opgestaan!’ Dat is het antwoord. Paulus verwacht het einde van de wereld nog heel snel, vandaar zijn toegevoegd woord dat de levenden de gestorvenen niet voor zullen gaan. Maar het beslissende antwoord is gegeven: ‘We zullen voor altijd samen zijn met de Heer. Troost elkaar met deze woorden’. Jezus heeft dat ook al gedaan, ons getroost en hoop gegeven, nog vóór Zijn sterven en verrijzen. In de synagoge van Nazareth mag Hij voorlezen uit de profetie van Jesaja. En Hij mag eraan toevoegen: ‘Dit woord is nu in vervulling gegaan’. Jezus is inderdaad met de H. Geest gezalfd en gezonden om aan armen de Blijde Boodschap te brengen. Wie is meer arm dan mensen die een dierbare verliezen? Jezus brengt gevangenen vrijlating. Wie is meer gevangen dan mensen die leven met de dood voor ogen of bij een sterfgeval? Blinden zullen zien. Wie is meer blind dan wij, mensen, die uit onszelf niet verder kunnen zien dan de dood? Wie is meer verdrukt dan wij allen die eens moeten sterven? Jezus brengt werkelijk een genadejaar, meer nog, Hij is Gods genade voor ons. Dat oogst applaus. Dat is troost. Maar soms niet voor lang. Ook in Nazareth niet. Als Jezus maar de zoon van Jozef is? Ja, dat is ook onze beproeving, onze bekoring. Als Jezus maar een mens is, zijn we inderdaad niet van de dood verlost. Een mens kan ons niet van de dood verlossen. Als Jezus het wel kan, dan is dat omdat Hij God én mens is. Maar dat is ons geloof. En ons geloof is niet aller deel. In Nazareth ook al niet, in onze tijd misschien nog minder.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank u Daniël voor uw zinvolle troostrijke opmerking.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe mooi komt de Heilige van deze dag ,de 1é lezing en de preek van Daniél overeen.

    Ja er is hoop gisteren-vandaag en morgen !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. dank kris voor je diepgang, het lijkt of je put uit een oneindige bron die steeds weer nieuwer en mooier water doet opborrelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja ik kan niet anders ,dan, zoals m'n voorgangers: Kris ( de bron) Daniël,Anoniem,Stefaan,
    diep hartelijk , eenvoudigweg , DANK zeggen voor het onnoembare, nu geschreven ,en IN
    KRISTUS...gerealiseerd!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik kan niet anders , dan , zoals m'n voorgangers : Kris 'bron), Daniël, Anoniem, Stefaan,het met rijke woorden schreven: DANK zeggen voor' wat IN KRISTUS.... gerealiseerd IS en ZAL ZIJN !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Kris, -wederom- wat een prachtige overdenking, verdieping van het evangelische thema van vandaag. Zoveel Dank voor je dagelijkse 'vitaminen,' ook aan Daniël voor uw toevoegingen; jullie vullen elkaar geweldig aan, zo ook weer vandaag. Groet u, Inge.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten