donderdag in week 22 door het jaar

Geloven kunnen we moeilijk wanneer we ons laten drijven op de wind van onze lust, op de stroming van genot en eigenzin, door onze zeilen gewoon naar de wind te zetten.
We hebben iemand nodig die ons zegt: 'Vaar naar diep water'. Durf je netten daar uit te werpen. Gooi het met je leven over een andere boeg. We hebben een gids nodig, een loods, een kompas waar we gelovig op aansturen: Jezus.

Jezus koos als zijn eerste leerlingen mensen van de zee en van het strand, mensen zoals wij, met haken en ogen, met stormschade en met breekbare netten. Hij roept ons om te luisteren naar zijn Woord, om zijn Boodschap te beminnen, om ons te schenken aan Hem.

Laten we deze roep vol van genade niet missen. Jezus bezoekt meermaals per dag ons persoonlijk haventje om met ons te zeilen naar het diepe van God.

Hoor, koester, vertrouw, vaar en gooi uit. Jezus is met je.

Reacties

  1. ‘Meester, de hele nacht hebben we gezwoegd zonder iets te vangen’. Is dat ook onze klacht niet? Hoelang duurt die crisis in de Kerk al niet? Het is een geestelijke crisis die heel de wereld teistert. De mens van vandaag kan zoveel en heeft God niet meer nodig. Zo denkt hij vaak. Maar dan zie je de diepe problemen: de crisis van de mens sleept ook het milieu mee in de crisis. De natuur kreunt omdat de mensen haar leegzuigen. De armen in de wereld, bij ons en ver weg, worden steeds armer omdat een kleine ‘elite’ zich alles toe-eigent. Wat zegt Jezus dan? ‘Vaar naar het diepe’. Ik denk dat onze kleine Kerk dat op vandaag moet doen: het essentiële meegeven aan de mensen, Jezus’ antwoord op de diepe vragen. Oh, wij moeten geen grote geloofsgemeenschappen hebben als deze toch maar uit meelopers zouden bestaan. De eerste christengemeenschappen, Korinthe en zo, dat waren gemeenschappen van 50 à 60 mensen. Maar die hebben wel de wereld veranderd hé, die harde, vaak onmenselijke wereld, vol wreedheid en misdadigheid in de Oudheid.
    Paulus dankt God omdat er liefde is gewekt in de harten van zijn gelovigen en wel door Gods H. Geest. Paulus bidt dat zijn gelovigen volledig Gods wil zouden verstaan en een leven leiden dat in alles aan God behaagt. Een leven dat vruchten voortbrengt van goedheid op allerlei gebied en dat bepaald wordt door een waarachtige kennis van God. Ja, laten ook wij vragen dat we alles uithouden en kunnen verdragen en blij God danken omdat we mogen leven in Zijn licht. Dat is het diepe. Dat kan ook nu mensen raken. De Kerk moet niet alles meer doen, veel wordt nu door de samenleving gedaan. In al dat vele goede zouden wij God moeten brengen, de kennis van de diepste werkelijkheid en de liefde van en voor God.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Schaamte, zelfveroordeling… Toen Jezus in het leven van een weinig succesvolle visser kwam, en hem vroeg om overdag terug te gaan vissen… gehoorzaamde die, alhoewel hij vreesde dat ze weer niets zouden vangen. En toen dan het onverwachte gebeurde – een overspoelende overvloed ! – ging hij door de kniëen, Zijn zelfstandige kracht begaf het bij het besef : deze Rabbi is een beter mens dan ik – dit moet een heilige zijn, ik verdien het niet dat hij mij met zijn kracht zoveel zegening brengt, ik ben hem niet waard. Petrus vroeg Jezus van weg te gaan !!

    Jezus antwoordde : wees niet bang…
    De schaamte van Petrus en het besef dat hij een zondaar was… maakten hem angstig :
    De vrees dat ze geen vis zouden vangen overdag, sloeg nu om in een vrees dat hij niet in staat zou zijn om te geloven in al het andere werk dat Jezus hem zou opdragen, een vrees dat hij niet in staat zou zijn om Jezus te volgen op een weg waarvoor men heilig moet zijn
    Maar Jezus geloofde dat Petrus wél goed werk zou doen : mensen verzamelen in gods rijk
    Wees niet bang. Je zal het wél kunnen. Ge moet niet heilig zijn. Ge moogt een arme visser blijven, maar als ge mij volgt zult ge succes hebben als visser van mensen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Koester geen angst maar vaar naar het diepe.
    Geloven is de angst dansend de pas afsnijden en vertrouwen op de Heer die met ons gaat.
    Heer, geef ons dat geloof.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zoals Vincent de Paolo een kaartje met de woorden : CONFIDO, bij zich droeg .,
    hoor ik in gefluister: "confido,vaar naar het diepe ! dààr ben IK ! Of zoals MEISTER ECKHART:"God diep in mij !"
    Grijp ons, ZÒ , !!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. waarom staat naast BEANTWOORDEN ->VERWIJDEREN ????? Sorry !DANK !!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je op 'beantwoorden' klikt kun je een antwoord geven op die betreffende reactie.
      Als je bij een bericht van jezelf op 'verwijderen' klikt, verwijder je je eigen bericht (in geval dat je het bijvoorbeeld achteraf slecht geformuleerd vindt of zo).

      Verwijderen

Een reactie posten