woensdag in week 24 door het jaar

‘Ik wil de Heer loven met heel mijn hart’, lezen we vandaag in het eerste vers uit psalm 111.

De Heer lof brengen gebeurt heel dikwijls doorheen gezang, gebed, muziek, … Hoe mooi en waardevol is het via deze wegen God lof te betuigen. Op deze wijze God lof toezingen is zo verheven dat het misschien wel belangrijker is dan voortdurend dingen te vragen aan God.

Maar toch, zo denk ik, is er nog één zaak die nog verhevener is. En dat is namelijk te leven in zijn liefde, er te zijn in liefde, de dingen te doen in zijn liefde. Dat is het hoogste. Het is tevens de kern van ons bestaan, de zin van ons leven, onze roeping, onze stuwing, onze oorsprong, en ons doel dat ooit z’n voltooiing zal vinden in het eeuwig leven bij en in onze Drie-ene God.
Moest iemand twijfelen aan het feit dat de liefde het hoogste is, lees het ‘Hooglied van de liefde’ er eens op na bij Paulus (1 Kor. 13, 1-13)

Wel, vanuit het psalmvers hierboven aangehaald, wil ik u vandaag uitnodigen God lof te brengen op al die plekken waar je op deze dag komt, naar alle mensen toe die je vandaag ontmoet, in al de dingen je tijdens deze dag doet; door alles te omhelzen met liefde, met de liefde van de Heer, en vanuit de liefde van de Heer. Ja, vanuit Hem die ons bewoont en bezielt. Als het kan: in blijheid. Niet als kartonnen dozen, maar als blijde en dankbare mensen die leven vanuit het Pasen van de Heer; zijn opstanding in ons.
Mogen we mensen zijn die vreugde vinden in het beminnen van het Leven, in het graag zien van de ander, in alles met liefde te doen.

En natuurlijk: laten we God ook loven doorheen gebed en zang, absoluut.

Moge ons gebed én leven één grote lofzang zijn voor God: een levenslied van schone Liefde.

kris

Reacties

  1. Tussen de verhalen over de genezing van de zieke adjudant (maandag) en de opwekking van de jongeling van Naïn (gisteren), brengt Lucas het verhaal dat de leerlingen van de Doper dat alles gaan vertellen aan Johannes. Deze zond daarop twee van zijn leerlingen naar Jezus om Hem te vragen: ‘Zijt Gij de Komende of toch niet?’ Jezus toont hen wat Hij doet: werken van barmhartigheid. En als de leerlingen weg zijn, zegt Jezus over de Doper dat hij de grootste is van hen die uit vrouwen geboren zijn, maar dat de kleinste in het Rijk Gods groter is dan hij.
    En dan komt het evangeliestukje van vandaag. Een stukje toepasselijk op alle tijden. Johannes was streng, zong een treurlied over de nakende ondergang van het volk bij Gods oordeel. Maar toch bekeerden de mensen zich niet. Dan komt Jezus, Hij is tollenaars en zondaars genadig, Hij eet met hen, wil hen in de hemel brengen, maar ook Hij botst op weerstand: ‘Kijk, die gulzigaard en wijndrinker’. Maar Jezus besluit: ‘De Wijsheid van God wordt aanvaard door hen die echt kind van God willen zijn’.
    Wat Jezus hier zegt, geldt voor alle tijden. Ook voor onze tijd. Johannes-Paulus II zegde waar het op stond. Mijn jaargenoten zegden over hem: ‘Hij heeft ons nooit eens bemoedigd’. Men moest Johannes-Paulus niet hebben. Benedictus XVI kreeg bij sommigen wat meer krediet. Ook ik heb veel van hem geleerd. Van Johannes-Paulus natuurlijk ook. Nu komt er een heel andere paus met een nieuwe stijl. En dan gaan sommige kringen hem met achterdocht bekijken en hem zelfs een communist noemen. Beste broeders en zusters, ook paus Franciscus brengt Christus. En we mogen blij zijn dat God hem aan ons geeft. Er zijn nu eenmaal altijd dingen die niet zo eenduidig zijn, ook in het evangelie. Maar komt het niet aan op de liefde? Als mensen elkaar graag zien, dan wordt heel de wereld veel beter. En dat bracht Jezus. Dat brengt ook paus Franciscus. Bid veel voor hem. Dat vraagt hijzelf ook aan ons.
    Maar zoals Paulus zegt in de eerste lezing: ‘De Kerk van de levende God blijft de pijler en de grondslag van de waarheid’. In onze tijd heeft men Christus gerelativeerd. Hij is voor velen maar eentje in de rij, tussen Mohammed en Boeddha en veel anderen. Neen, dat is Jezus niet. Jezus is uniek. Hij is de enige en echte Zoon van God, Hij is God die mens werd in ons midden. Dat zegt Paulus in de eerste lezing met zijn woorden of met de woorden van een oudchristelijke hymne misschien: Christus is geopenbaard in het vlees. Hij werd een mens onder ons. Hij is gerechtvaardigd in de Geest. Hij komt helemaal van God. Hij is verschenen aan de engelen. Heel de hemel beeft als Christus leeft en sterft en verrijst. Jezus is groter dan alle engelen en aartsengelen. Jezus is God. Zo is Hij verkondigd onder de volken, als onze Heiland en Verlosser, als onze Redder en Heer. In heel de wereld, ook nu, zijn er velen die in Hem geloven. Hij is in de heerlijkheid van God zelf.
    Als onze wereld op vandaag in een diepe geestelijke crisis zit, is het omdat de mensen niet meer geloven in Christus. Alleen Christus geeft zin aan het leven. Psychologen moeten de mensen niet de zin uitleggen van hun therapieën, ze moeten aan de mensen de zin teruggeven van hun bestaan, de therapie van de zin, zoals Viktor Frankl dat deed nadat hij de concentratiekampen van de nazi’s had overleefd. Alleen dan zal de steeds stijgende trend van zelfdodingen opdrogen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja pr Daniél,ik hoorde het gisteren nog van ons kleinkind die me vertelde van haar godsdienstles;God van de christenen is ook Allah van de Moslims en Jezus is voor de christenen hetzelfde als Mohamed voor de moslims:'heb je dat geleerd in de godsdienstles?Ja, zei ze en we hebben ook de zeven sacramenten geleerd; doopsel ,eerste keer communie ,vormsel,biecht,priesterschap,huwelijk en ziekenzalving én de ziekenzalving is om zieken te genezen ,dan komt de priester en zalft de zieken en als God het wil genezen ze ,en biechten moet je als je priester wil worden,want kinderen die moeten niet biechten he oma,die doden toch niemand,maar als iemand wil trouwen en die hebben iemand vermoord dan moeten die ook eerst biechten om het sacrament te ontvangen.(ze had er wel zelf een stuk aangebreid).

      Verwijderen
  2. Met een dankbaar hart voor jullie "wijze woorden" zal ik vandaag proberen élke mens (ook mezelf) te benaderen met liefde, ondergedompeld in Zijn Liefde !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste broeder Daniël, ik geloof dat Boeddha en Mohammed inspiratie (een goede geest) hebben gebracht (en nog steeds) voor vele miljoenen die Christus niet kennen. De neiging om deze mens te vergoddelijken, en de mythes die er (na hun dood) zijn ontstaan, dat hoeft voor mij niet. Ook Jezus ervaarde dat niet : Johannes noch hij kreeg gehoor.
    Je kan de vergelijking maken met de verschillende pausen, en voor oudere mensen kan dat zinvol zijn, maar onze jeugd weet niet waarover ge het dan hebt. Oude wijn in oude zakken.

    Viktor Frankl had ontdekt dat de overlevers in vreselijke omstandigheden toch hun moed en levenswil hadden behouden, omdat ze een goede reden hadden : hun zin om te blijven leven. Voor mensen die oud of ziek en afhankelijk geworden zijn, of voor mensen die nog jong zijn maar zich overbodig voelen en niet bemind en de zin van hun leven niet meer zien kan een gesprek met een psycholoog wel een nieuw inzicht en moed geven, en ja - ook het geloof in de liefde van god, kan ons bestaan zin geven. God lof zingen (met heel ons hart). Maar in deze tijd (waar God wordt doodgezwegen, bvb in wetenschap en techniek en economie) is het niet vanzelfsprekend om die innerlijk zin terug te vinden. Moeten en kunnen we terug worden zoals kinderen ? ook gij broeder Daniël ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste,
      ik ben een kind. Ik voel me ondanks al mijn zonden Gods kind. Als ik dat niet zou zijn, zou ik wat ik vanmorgen schreef, hier niet plaatsen.

      Verwijderen
    2. Jezus Christus is de getuige van de waarheid.
      Bij alle informatie over Krishna, goeroe's, Boeddha en Mohammed enz, blijft Jezus Christus hét referentiepunt en het christendom dé achtergrond waartegen de andere religies worden; 'gelezen'!!!

      Verwijderen
  4. Psalm 111 : Ik wil de Heer loven met heel mijn hart.
    Ik ben dankbaar voor deze nieuwe morgen, voor het licht en de dauw op het gras, voor de frisse lucht, het ontbijt, het werk, de tijd die ik krijg...
    ik ben een (volwassen) kind - zo klein op deze blauwe planeet in dit ontzachwekkend heelal

    Ik ben tevreden, zoals een kindje op de arm van z'n moeder

    BeantwoordenVerwijderen
  5. het enige wat er echt toe doet in het leven is liefde te geven én liefde te ontvangen. zowel aan en van de ander als aan en van de Ander.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoe kunnen we God loven? Dat is eigenlijk om het even. Het enige dat nodig is, is dat ons hart zuiver is

    BeantwoordenVerwijderen
  7. 't Is avond (bijna) een stap dichter -op de herfstweg- van leven ! Van mijn en ons leven en dat van kristus in mij en ons ! Of er duisternis of licht was , Hij is het ,die in ons en de Ander , Zijn liefde geeft om mee te delen ,om zó Gods lof dankbaar te realiseren !!!!!!Hij doet HET !!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten