donderdag in week 25 door het jaar

Herodes zocht naar een gelegenheid om Jezus te ontmoeten.

Herodes is niet dood. Hij leeft midden tussen ons, meer: in ons. Want ook wij zijn geen mensen uit één stuk. Ons hart is een weefsel van zwak en sterk, van goed en kwaad. Op het podium van het leven spelen wij vaak dubbelrollen: de rol van de heilige of van de duivel, of ergens daar tussenin met ingrediënten van beiden.

Het verhaal van Herodes gaat over die eeuwige slingerbeweging tussen goed en kwaad; een beweging waarvan ook wij af en toe zeeziek worden.
Laten we dan niet in slaap vallen, maar er werkelijk wakker van liggen, zodat we door alles heen Jezus mogen blijven zien, naar Hem blijven verlangen, Hem willen ontmoeten.

Laat dit verlangen gebed worden …

Reacties

  1. Blijkbaar ging de heropbouw van de tempel na het decreet van koning Cyrus toch nog niet zo vlot vooruit. Het volk talmde. Was het werk te zwaar? Was het project te groots? De profeet Haggai zegt dat ze voort moeten doen. Hij zegt dat tegen de landvoogd Zerubabbel en tegen de hogepriester Jozua. Deze mensen en ook veel anderen hebben eerst voor hun eigen huis gezorgd, en dat mag wel, maar moet de Heer dan wachten op Zijn huis, waar Hij zal wonen onder Zijn volk? Haggai zegt: 'Je hebt veel gezaaid, maar je haalt weinig binnen, je eet, maar je wordt er niet door verzadigd, je kleedt je, maar je krijgt het niet warm'. 'Begin', zegt Haggai, 'kap hout en herbouw de tempel'.
    Is dat ook niet een beetje onze tijd? De mensen hebben het hier meestal goed. We klagen wel eens, maar zo slecht is het nog niet. Ook onze kerken in België worden nog altijd goed onderhouden. Zo mooi zijn ze waarschijnlijk nog nooit geweest, ook niet toen ik een kleine jongen was. Maar ze zijn leeg. Jezus wacht er vaak tevergeefs in het tabernakel op een bezoeker om hem of haar te laten delen in Zijn liefde. Onze tijd heeft alles, maar God niet. Ik vraag me af of dit voort kan duren. Herodes had ook alles. Johannes de Doper had hij dood gemaakt en nu zweeg zijn geweten, maar toch stelde hij nog vragen. Hij hoorde over Jezus en Die liet hem niet met rust: 'Wie kan deze Jezus toch zijn over wie ik zoveel verhalen hoor?' En in hem komt een verlangen op om Jezus te zien. Is dat uiteindelijk ook niet het vaak onuitgesproken verlangen van veel van onze mensen? Ze hebben alles, maar zonder God hebben zij eigenlijk niets, niets dat beklijft. Want alles gaat voorbij, ook ons leven. En hoe ga je daarmee om?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leestip;'Jezus beval een privé-relatie aan met God, zelfs boven meer publieke vertoningen van vroomheid!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Herodes zocht naar een gelegenheid om Jezus te ontmoeten . Wie of wat zocht hij eigenlijk ?
    Misschien is het goed onszelf af te vragen wie of wat wij zoeken als we zeggen dat we Jezus willen te ontmoeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ja,dat is een goeie vraag,wie of wat zoeken wij? Als we zeggen dat we zoeken wie willen we ontmoeten?
    Volgens mijn aanvoelen en ervaring is dat een levenswerk,de leerschool is ons dagelijks leven.Elke dag opnieuw,s'morgens goede voornemens ,s'avonds voor de Heer (een icoon bv) vergeving vragen voor wat er weer fout was,en vragen of Hij als Hersteller in ons leven komt.
    Ik geloof als we Jezus en God de Vader en de Heilige Geest ,zo een plaats geven in ons dagelijks leven,dat Hij ons af komt halen als we aan het einde van ons aards leven zijn.En dat we nogal gelukkig zullen zijn in Zijn armen te mogen vallen.God is Liefde !!! Dus we zoeken Liefde ;Goddelijke Liefde en Hij heeft ons altijd lief gehad---

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Herodes zoekt Jezus te ontmoeten ??? Waarom? Ik zoek.....de Heiland in een duistere nacht soms, Hij kan me HEEL maken ! als ik zoals Meneer Vincent meer dan jaren geleden zei: CONFIDO !!!!! en ook kan je Hem vinden in de armen, in de lijdenden, in de misdeelden....
    Een sterk verlangen Hem zó te ont - moet- en !
    Dank!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten