woensdag in week 23 door het jaar

Bedrieg elkaar niet, nu u de oude mens en zijn leefwijze afgelegd hebt en de nieuwe mens hebt aangetrokken, die steeds vernieuwd wordt naar het beeld van zijn schepper en zo tot inzicht komt.
Zo lezen we bij Paulus vandaag in zijn brief aan de Kolossenzen.

Geliefde mensen,
leven naast Gods wil is in wezen elkaar bedriegen, en ook God. Het is leven naast onze roeping, naast de bedoeling die Hij met ons heeft. Er heeft niemand daar iets aan; de ander niet, en wijzelf niet. Het haalt elkaar naar omlaag, het kwetst relaties en opvoeding, het komt de Kerkgemeenschap en de samenleving absoluut niet ten goede. Met andere woorden: leven naast Gods wil is gewoon dom.
En dan gaat het over die dingen waarover Paulus spreekt in de eerste lezing: ontucht, zedeloosheid, hartstocht, lage begeerten, hebzucht, afgoderij, woede, drift, vloeken, schelden. Het zijn die dingen die ons wegtrekken van God, weg van de liefde, weg van onze roeping.

Het zijn zaken waar we allemaal vroeg of laat wel eens mee vechten. Soms blijven we sterk, en soms geven we eraan toe. Des mensen… zou je dan kunnen zeggen.

Inderdaad, des mensen. En toch zou het daar niet bij mogen bij blijven. We moeten, om de woorden van Paulus te citeren, deze ‘oude’ mens afleggen, tot inzicht komen, en ons laten vernieuwen naar het beeld van onze Schepper.

Er staat niet dat je je moet vernieuwen. Er staat dat je je moet laten vernieuwen. Dat betekent dat we niet zelf als redder van ons aards bestaan (om het wat zwaar uit te drukken) moeten optreden. Jezus is bij ons, en daalt af tot in ons diepste binnenste, om ons te bevrijden van dat laag gedoe. In zijn barmhartigheid, in zijn aanraking, in zijn liefde, zal Hij ons wenden naar en in Zichzelf, opdat wij, opgenomen door en in Hem, inderdaad die ‘nieuwe’ mensen mogen worden. Als het ware herboren in Hem.

Geliefde mensen,
vlij u tegen Christus aan, opdat Hij uw leven mag zijn, uw vrede, uw vreugde. Om zo in het leven te staan; Gods liefde zijnde voor allen.

Een mooie en gezegende woensdag voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. Dat is een mooi woord, Kris. Daar kan ik van leven. Jezus is mijn leven, ondanks al mijn zwakheid, ondeugden en zonden. Maar ik mag mij door Jezus laten vernieuwen, me om laten vormen door Hem. Ik mag een nieuwe schepping worden, gelijkend op Hem. Dan mag ik ook arm worden. Jezus kijkt Zijn leerlingen aan en zegt hun: 'Zalig gij die arm zijt!' Jezus weet dat zij alles achter hebben gelaten voor Hem. Ze hebben niets meer, niets anders meer dan Jezus. Misschien mag onze Kerk vandaag ook zo zijn. Onlangs hoorde ik op Radio Maria een gesprek met onze kardinaal. Hij zei: 'Onze Kerk is arm geworden, arm aan middelen, financieel en ook aan mensen die ze in kan zetten'. Dat vind ik een mooi woord, een gelukkige realiteit. Nu mogen wij onze ogen richten naar omhoog, naar Christus die zit aan de rechterhand van God. Met onze schamele middelen zal Hij het wonder laten geschieden, ook op onze dagen, dat Gods Rijk komt. Straks leggen wij op het altaar weer een beetje brood, een slokje wijn. Dat zijn onze schamele gaven, beeld van onze ellende en poverheid. Maar daarin komt Jezus. Hij vormt ze om tot Zijn eigen wezen. Wij hebben de neiging om te zeggen, zoals de apostelen bij de broodvermenigvuldiging: 'Heer, moeten wij daarmee de wereld redden, met vijf broodjes en twee visjes? Stuur die mensen toch weg. Stuur ze naar het OCMW of naar de psychiater...' Dan zegt Jezus: 'Je moet ze niet wegsturen, geef gij hen maar te eten'. Ja, Jezus voedt en redt de wereld ook nu. Met Zijn eigen leven en wezen. Het is goed dat we arm geworden zijn. Nu kunnen we niet meer vertrouwen op onszelf, op onze rijkdom en macht. Nu mag God het doen, nu kan God Zijn Rijk laten komen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jezus’ zaligsprekingen zetten onze eigen geluk-ideëen op hun kop
    Wie nu honger heeft wordt door Jezus woord gevoed met hoop, zodat hij NU al weer gelukkig kan zijn, ook al heeft hij honger.
    Wie nu arm is voelt zich door Jezus woord erfgenaam van god’s rijk, zodat hij NU al weer gelukkig kan zijn, ook al is hij nog altijd arm nu.
    Wie nu geen succes heeft omdat hij profetische dingen zegt en doet die andere mensen confronterend vinden – mag zich nu al gelukkig voelen, terwijl hij de liefde van god boven het succes bij de mensen blijft stellen

    Mag ik zo'n gelovige arme en hongerende godslievende mens worden ?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heer naar wie zouden wij gaan
    JIJ hebt Woorden van Eeuwig Leven "!
    Zegen onze kerk ,onze priesters en allen die zich dagdagelijks "vlijen tegen Christus ",
    en ons zo de Weg wijzen naar Zijn en onze Vader!Dank U Heer!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank u pr Daniél en Kris en allen,jullie vertalen het Evangelie naar vandaag ,woorden om één dag van te leven om te oefenen,wetend dat Hij nu aan het Woord is,want wij zijn arm en Hij is zo rijk dat Hij alles met ons wil delen.

    Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heer, naar wie zouden we gaan. We kunnen nergens beter zijn dan bij U. Gij hebt woorden van eeuwig leven die ons de weg wijzen naar een zinvol en hoopvol leven! Geef ons de moed om de weg te volgen die Gij ons wijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. " er staat niet :vernieuw je-maar wel - laat je vernieuwen ! Door Hem die de liefde zelf is!
    'woorden van Kris en van het mensgeworden woord !' en ook van Anderen !DANK !

    BeantwoordenVerwijderen
  7. De Maastrichtse SP-fractievoorzitter Bram Pulles geeft de politiek eraan om aan de opleiding tot priester te kunnen beginnen.

    In een toelichting op zijn opvallende stap zei de 25-jarige Pulles volgens de Limburgse omroep: “Dat besluit is het gevolg van gebed, van persoonlijke ontwikkeling en van de durf om op de roepstem van de Drie-ene God antwoord te geven.”

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten