zondag 25 door het jaar - C

Op het eerste zicht komt dit evangelie stroef over. Maar bij herlezing merk je dat er veel waarheid in zit.

Eigenlijk zegt Jezus: wees zo creatief in de liefde dan dat sommige mensen creatief zijn in het kwade. ‘Neem een voorbeeld aan hen, doe zoals zij’, zegt Jezus.

Als je ziet hoeveel energie, geld, tijd wordt besteed aan het uitoefenen van het kwaad… het is te gek voor woorden. Moest al die energie, dat geld en die tijd besteed worden aan de opbouw van Gods Rijk, aan de liefde dus, wat zou de wereld mooi zijn.

Maar jammer genoeg besteedt men dikwijls meer aandacht aan de geldduivel (de mammon) dan aan de liefde. En die twee kun je, zoals Jezus duidelijk zegt, niet tegelijk dienen.

Gisteren las ik nog in De Standaard dat men in Oostenrijk met zware graafmachines een hele gletsjer aan het wegscheppen is om twee skibanen met elkaar te verbinden. Goed voor het toerisme, maar vooral: geld in ’t bakske. Triestig toch hoe de natuur verkracht wordt voor puur geldgewin.
Denk aan de miljarden die jaarlijks besteed worden aan wapenhandel, aan verkoop van oorlogstuig; voor geld en macht. Intriest.
Denk aan de tijd die men geeft, en de zorgvuldigheid die men heeft, bij het verbouwen van wiet en andere drugs, om deze door ‘de kleine man’ op de straat te verkopen met megawinsten voor de drugsbaronnen. Zo triest.

Ja, er wordt hard gewerkt voor het binnenhalen van het geld. Men is ongelofelijk creatief als het daar op aankomt.

En van deze mensen mogen wij leren, zegt Jezus ons vandaag. Hij prijst uiteraard niet het kwade dat zij doen, maar wel de vernuftigheid en de toewijding die men aan de dag legt om de geldduivel te dienen.

Vandaag wordt de vraag aan ieder van ons gesteld: gaan we in ons leven God dienen of de mammon. Gaan we leven voor de liefde, of voor het geld.

Laat ons niet een beetje kiezen voor het ene en een beetje voor het andere. Laat ons ten volle kiezen voor God, voor de liefde, voor zijn Rijk hier op deze wereld.

Laten we dit samen doen. Als Kerk kunnen we het verschil maken. Zeker weten. Maar dan moeten we wel kiezen, radicaal, en van harte, de liefde dienend.

kris

Reacties

  1. Jezus roept ons weg van de wereld van het geld om te leven voor God. Hoezeer het geld ook onontbeerlijk is, probeer met Jezus te leven voor God en de medemens. Want hebzucht is tegenwoordig wellicht de grootste bekoring voor de rijke westerse mens. Maar Paulus zegt in Kol. 3,5 dat hebzucht gelijk staat met afgoderij. Laten wij ons dus daarvoor hoeden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Met dank aan Kris voor de Leestip .
    Ja laten we inzetten op de Liefde vanuit Hem voor allen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We hebben geld nodig om te kunnen leven. Volgens mij is de eerste opgave wereldwijd te
    leren denken zodat geen volkeren ten onder gaan van de honger. De grote opdracht is dan
    ook mee te werken aan een politiek die dat op het oog heeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Hammarskjöld wou de Zuid Afrikanen hun land en rijkdommen terug geven ,de machthebbers kozen ervoor hem te 'laten' vermoorden ,zij kozen voor macht en rijkdom.

    Zo een adembenemende documentaire,aids virus werd verspreid om de zwarte bevolking uit te roeien.

    Ja laten bidden opdat de machtigen der aarde niet voor de mammon kiezen ,maar voor het leven,en dat er onder de politiekers die wetten maken toch ook christenen zijn,die fier zijn op de C in hun politieke naam en die C durven verdedigen.
    Liefde is het hoogste goed,moge iedereen dat beseffen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. de C wordt al langere tijd binnen de partij niet meer begrepen als 'christelijk', maar als 'cultureel'. 't is maar dat je 't weet.

      Verwijderen
  5. "Voor wie kiezen we?" Zoals Kris en anoniem zeggen:" bidden we voor het leven !"
    Leven voor Elk ! Daartoe roept God ons allen !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten