18 okt- Lucas

Als je de woorden van Jezus die we vandaag horen omzetten in onze moderne taal, klinkt dat heel gewoon: zoek je kracht niet in je bankrekening, verlies je tijd niet met omlaaghalend gepraat, durf dieper contact te nemen met de mensen, luister naar hen, raak doorheen ontmoeting en gesprek die snaren aan die een mens dorst doet krijgen naar God. Straal vrede en vreugde uit. Je komt in een harde wereld terecht, er lopen wolven rond. En wees vooral niet naïef; als men je afwijst, oordeel dan niet maar ga rustig verder, wees goed voor allen, bijzonder voor zieken en zwakken. En wees beleefd en dankbaar, dus eet wat je krijgt.

We horen ook dat er veel werk is aan de winkel. Jezus zegt: genees de zieken. Ook in onze tijd zijn er zieken, vele zieken. Er zijn ook veel gezonde mensen ziek, omdat onze samenleving op heel wat vlakken verziekt is. Mensen raken in de put omdat ze ontevreden zijn, of omdat er niemand in hun omgeving tevreden is. Velen zijn voortdurend in een sombere stemming, geven op Jan en alleman kritiek, en trekken anderen mee in hun donker steegje. Heel wat katholieken lijken meer op kartonnen dozen dan op blijde mensen die leven vanuit het Pasen van de Heer. Oh ja, werk genoeg.

En allemaal kunnen we genezend aanwezig zijn in onze samenleving. Al was het maar door onze wijze van zijn, onze omgang met de mensen, de keuze van onze woorden, onze gebaren, onze blik.

Kom, laat ons een van die tweeënzeventig zijn, die Christus’ vrede uitstralen en de weg tonen naar echte gezondheid, naar bevrijding en diepe ware christelijke levensvreugde.

kris

Reacties

  1. Dat is nog eens een heel opwekkend woord, Kris. Waarvoor dank.
    Mij treft vandaag dat die eerste christenen mekaar goed kenden, zoals in de eerste lezing blijkt. Dan is het ook niet verwonderlijk dat hun boodschap eensluidend is. Er is geen tegenspraak tussen wat wij bv. gisteren hoorden van St. Paulus dat nu buiten de Wet om Gods gerechtigheid zich geopenbaard heeft door het geloof in Jezus Christus en wat St. Lucas verhaalt in zijn evangelie en in zijn tweede werk, de Handelingen der apostelen. Lucas steekt een dynamiek in zijn beide boeken: van de geboorte van Jezus in de arme stal van Bethlehem tot de heerlijke verrijzenis in Jeruzalem, en van de kleine beginnende Kerk in Jeruzalem tot de verspreiding van het evangelie over de hele toen bekende wereld tot Paulus in Rome komt. Mooi is dat.
    Mooi is ook het stukje evangelie van vandaag. Kris actualiseert het al. De H. paus Gregorius geeft als commentaar in ons getijdengebed: twee aan twee omdat er twee geboden zijn, liefde tot God en liefde tot de naaste. Hij zegt ook dat eerst het woord tot de mensen moet komen voordat Christus in het hart van die mensen kan komen wonen: Hij zond hen uit waarheen Hij zelf van plan was te gaan.
    Eens vertelde een prof uit het seminarie aan ons personeel dat Lucas Paulus nooit gekend heeft. Hoe hij daartoe kwam, heb ik nooit begrepen. De eerste lezing vandaag uit 2 Tim., de brief aan de Kolossenzen en de brief aan Filemon vertellen heel andere dingen. Kol. vertelt dat Lucas een arts was en Paulus noemt hem zijn vriend. De geschriften van Lucas zijn geschreven in een heel mooi en correct Grieks, waaruit blijkt dat hij een erudiet man was, waarom geen arts? Mogelijk is echter ook dat niet Lucas de auteur was van deze geschriften, maar iemand anders. Maar waarom zouden wij dat traditiegegeven dat Lucas de auteur is van het derde evangelie en van de Handelingen, waarom zouden wij dat in vraag stellen? Het heeft het toch iemand geschreven en wat doet het ertoe als het Lucas niet was?
    Ondertussen dank ik de Heer dat Hij zo goed is geweest ons al deze geschriften die mekaar niet tegenspreken (!) aan ons gegeven heeft. Knap werk van onze God en een knipoog uit de hemel!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. "Heel wat katholieken lijken meer op kartonnen dozen dan op blijde mensen die leven vanuit het Pasen van de Heer. Oh ja, werk genoeg.

    En allemaal kunnen we genezend aanwezig zijn in onze samenleving. Al was het maar door onze wijze van zijn, onze omgang met de mensen, de keuze van onze woorden, onze gebaren, onze blik."

    Dank je wel Kris voor die mooie formulering. Het is maar al te waar. Laat ons met z'n allen er aan werken

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag trof mij vooral het gebed. Als ik zo de dag mag beginnen en ook eindigen dan is het goed geweest. En in welke situatie ik ook ben, dit kan ik altijd uitvoeren. Dank zij alle goede “voeding” die ik op deze manier mag ontvangen hoop ik dat ik steeds weer zal doen wat vrede en blijdschap mag brengen onder de mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dank Kris , uw woorden zijn die van Jezus , in onze tijd omgezet !
    "In het braakland van de stilte,
    ontkiemt, telkens weer,
    de grootsheid van het ongeziene !
    (K.Gelaude)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten