dinsdag in week 29 door het jaar

Vandaag zegt Jezus: 'Sta klaar, doe je gordel om en houd de lampen brandend, en wees als knechten die hun heer opwachten wanneer hij terugkeert van een bruiloft, zodat ze direct voor hem opendoen wanneer hij aanklopt. Gelukkig de knechten die de heer bij zijn komst wakend aantreft.'

Staan we klaar om de Heer te ontvangen wanneer Hij komt? Komen doet Hij, sowieso. Maar zijn we klaar? Zullen we het merken als Hij komt? Of zijn we zo met onze zaakjes bezig dat we zijn komen nauwelijks of helemaal niet gewaar worden...

Het evangelie van vandaag wordt dikwijls toegespitst op het sterven van de mens. En terecht. Doorgaans komt een overlijden onverwacht en moeten we ons de vraag stellen: gaan we klaar zijn voor die grote ontmoeting met de Heer?

Maar dit evangelie gaat ook over het gewone leven, over elke dag. Want… in elke situatie van het leven komt de Heer langs, en vraagt Hij bemind te worden, zijn liefde te zijn. Dit speelt zich af voor het kookfornuis, tussen mensen onderling, op de tram, in de natuur,… Overal en altijd.

We kunnen koken in de Vrede van God, met zijn liefde, dankbaar om de vruchten van de aarde, het werk van onze handen. We kunnen elkaar ontmoeten met de liefde van de Heer, met zijn tederheid, zijn vriendschap, zijn genegenheid. We kunnen op de tram zitten vleiend tegen Hem aan, blij omdat Hij er is, de mensen rondom ons biddend bij Hem brengend of genietend in het zonnetje achter glas in zijn Vrede bij een goed boek. We kunnen opgaan in de schoonheid van de natuur door verwonderd te zijn over al dat mooie gegeven door God zelf. Enzovoort…

We hoeven daarvoor niet altijd met ons verstand bij de Heer te zijn, Hem of het evangelie voortdurend met ons kopje beredeneren. Het gaat veeleer over een wijze van zijn, een levenshouding, die getekend is door stille dankbaarheid om het bestaan van God, om wat Hij doet, om wat Hij vraagt.

Laten we leven in het licht van de Heer.

kris

Reacties

  1. Paulus gaat uit van de typologie van Adam die, zoals het eerste Bijbelboek Genesis het beschrijft, gevallen is in de zonde. Adam is eigenlijk de mens, dat is de betekenis van zijn naam: ha Adam = de mens. Dus kun je zeggen: de mens, alle mensen, zijn in zonde gevallen. Alle mensen, ook wij, laten wel eens God vallen en doen wat wij zelf goed vinden. Zonde brengt echter de dood: de mens wordt afgesneden van God en vaak ook van zijn medemens, want wie geen rekening houdt met God, zal ook vaak geen rekening houden met zijn medemens, en omgekeerd. Wij zijn geschapen op aarde om alles van God te ontvangen en het dan te delen met elkaar. Tegenover de typologie van Adam stelt Paulus de typologie van Christus, die wel gehoorzaam was aan God, d.w.z. rekening met Hem hield en dus ook met de medemens. Deze Jezus heeft alles goed gemaakt wat in Adam kapot was gemaakt. Sinds Jezus is de hemel weer open, het volle geluk, het eeuwig leven. Wat rest ons dan te doen? Wat het evangelie zegt: je lendenen omgord houden, bezig zijn met je dagelijkse taak die voor iedereen wat anders is. (Als de lendenen niet omgord waren, viel het kleed dat men droeg tot over je voeten en dan struikelde je, kon je niet werken.) Het is wachten op de Heer die terugkomt. De Heer is naar de bruiloft, d.w.z. Hij is bezig met alle mensen van alle tijden binnen te halen in Zijn bruiloftszaal die de hemel is. Als de tijd er is van Zijn komst, zal Hij ons allen uitnodigen binnen te treden in Zijn paradijs. Dat kan elk ogenblik gebeuren, zoals Kris zegt, je hoeft daarvoor niet altijd te denken aan de dood. Voorwaarde om binnen te gaan in Gods volle geluk is dat wij niet in slaap vallen, dat de Heer ons elk ogenblik bezig vindt met onze taak die Hij ons toe heeft vertrouwd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik lees hierboven: "want wie geen rekening houdt met God, zal ook vaak geen rekening houden met zijn medemens, en omgekeerd."
    Waarom toch altijd dat veroordelend spreken en denken over de 'anderen'! Wie zijn wij om te oordelen. Ongelovigen zijn ook goed voor hun medemensen, dat zien we elke dag om ons heen. Gelovigen moet zich niet boven de anderen stellen of beter wanen dan de anderen. Dat is pure hoogmoed. "Met het oordeel dat jullie gebruiken, zul je zelf geoordeeld worden", zegt Jezus. Laten we dus waakzaam zijn (op ons hart, onze gedachten, ons oordeel over anderen enz...), en heel nederig proberen te blijven, wetend dat we "onnutte knechten" zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een mens kan gelukkig ook goed rekening houden met een ander zonder rekening te hoeven houden met een theologisch bepaalde God. als gelovige zou je wel kunnen zeggen: ervan uitgaande dat God aanwezig is in de ander houdt de mens rekening met God wanneer hij rekening houdt met die ander.

      Verwijderen
    2. Beste anoniem, je hoeft in mijn woorden geen oordeel of veroordeling te lezen van ongelovigen. Het geldt ook voor mij: als ik op sommige momenten God vergeet, dan merk ik dat ik ook gemakkelijk mijn naaste vergeet. En als ik voor mezelf begin te leven, vergeet ik ook God. Ik geloof eigenlijk zelfs niet dat er echte ongelovigen zijn. Elke mens gelooft in iets! En God zij dank, dat er zgn. ongelovige socialisten of groenen zijn die opkomen voor de kleinen en zwakken en voor moeder aarde. Ik kan mij bij hen gewoon maar aansluiten. Lees dus in mijn woorden geen veroordeling van anderen, het gaat in de eerste plaats om mijzelf. Ik ben ook niet zonder zonde, jammer genoeg. Moge God ons allen genadig zijn!

      Verwijderen
  3. 'Want wie geen rekening houdt met God, zal ook vaak geen rekening houden met zijn medemens'.

    In de praktijk ondervindt ik dat zeer dikwijls,de meeste mensen die ik ken en die zeggen (er is niets,dood is dood) leven alsof er buiten dit leven op aarde niets meer is,en die kijken enkel naar hun eigen profijt,in de zin van,mensen afzetten en overal winst uit slaan,ze doen niet voor niets met de woorden;'voor wat hoort wat'.
    Ik beweer niet dat alle ongelovigen mensen zo zijn,maar toch de meeste die ik ken.
    Profiteren van ziekenkast en ontduiken belastingen en halen overal geld waar er te halen is ,al moeten ze daar commedie voor spelen,en zijn er nog zo fier op dat ze het allemaal zelf met trots vertellen---

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Blijven we even staan bij de zin van Kris: " Staan we klaar voor' dé grote ont-moet-ing van de Heer'?" Misschien ; ja , als we in ELK-EEN Hem zien,en zó handelen ! Zó hoor ik nog een deeltje van 't gebed van Karel Rahner(Duitse S.J -grote figuur van het concilie (1904-1984)"....... Raak ons hart door Uw g'nade, schenk ons Uw liefde..............zó, dat op één dag, al m'n dagen eindigen .........................................................................................................,
    op de -unieke dag- van Uw eeuwig, leven, licht en liefde !!!!Het weze zó!"
    Dank aan allen !
    Vanuit een VZW Engelendale Brugge !!!!!97 bewoners !

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten