maandag in week 29 door het jaar

Het evangelie vandaag eindigt met: 'Zo vergaat het iemand die schatten verzamelt voor zichzelf, maar niet rijk is bij God.'

Waar zijn we soms mee bezig in ons leven ... Inderdaad, met het vullen van onze voorraadschuren, op allerlei vlak. Dat is niet rijk zijn bij God, leert het evangelie ons vandaag.

Rijk zijn bij God betekent leven in Hem, gehoor geven aan wat Hij vraagt, leven vanuit zijn genade. Het is arm zijn van geest om rijk te zijn van Hem. Het is leven aan Gods zijde, Hem als Vriend in je dragen, je door Hem laten bevruchten, Hem het levend centrum van je bestaan laten zijn.

Wie zo leeft is rijk in God. Zijn liefde zal hij immers putten uit de liefde van God in hem gelegd. Hij zal zich een penseel weten in de handen van de Heer, zich verlatend op Hem, Hem de Creator laten zijn van zijn bestaan.

Puur menselijk gezien is dat quasi onmogelijk. Maar geen nood: we zijn bewoond; bewoond door God zelf. In zijn Zoon zal Hij met ons de weg van het liefhebben gaan. In Jezus zal Hij ons de genade verlenen deze weg te kunnen gaan.

Laten we ons geven aan de Heer. Moge wij van Hem zijn, instrument van zijn liefde.

Christen zijn … geen makkelijke weg.
Maar in de diepte zo mooi, en leven-gevend.


kris

Reacties

  1. Paulus benadrukt bij Abraham zijn geloof; heel Abrahams leven was geloof. Hij zag het niet, hij moest vertrouwen op Gods woord, op Gods belofte. Na lang wachten, na zeer lang wachten, ging Gods belofte in vervulling. Met twijfels en vragen, met vallen en opstaan, bleef Abraham geloven. Dat moeten ook wij doen. Wij moeten dus niet uit zijn op erfenissen, zoals de man in het evangelie. Heel ons leven is ons gegeven, alles is ons gegeven en meestal heeft nog niemand van ons iets tekort gehad. Als mensen tekort hebben, is het meestal door het egoïsme van anderen. Als mensen in het Zuiden te weinig hebben, dan komt dat omdat anderen - daar en ook vooral hier - hen het nodige afnemen. Die man uit de parabel, de man met een rijke oogst, moest zijn koren niet opbergen. Hij moest het verkopen en volgend jaar weer zaaien en oogsten. Maar neen, hij pot op en denkt er te zijn, niets meer te moeten doen. St. Vincentius a Paulo had dat ook eens gedacht. Hij was 29 jaar toen hij naar zijn moeder schreef: 'Moeder, we kunnen van onze renten leven, weldra kom ik naar huis, we zijn binnen'. God heeft er een stokje voor gestoken. Hij kon niet naar huis, er was veel te veel armoede onder de mensen, materiële en geestelijke armoede. Dat zette Vincentius aan het werk. God zette hem aan het werk. En met hem, ook ons. Ga naar je werk, zorg voor je kinderen, steek de handen uit de mouwen. Vouw ze in gebed en werk ermee in dienende naastenliefde. Neen, het is nog geen avond. De tijd om te rusten is er nog niet, nu nog niet. Zorg voor je medemens, wie hij ook is, met tedere liefde, met moederlijke tederheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Beste Kris en Daniël,

    Ik wil jullie hartelijk danken voor het dagelijks brood dat jullie mij dagelijks geven,
    ook al reageer ik nooit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja ook ik geniet van jullie dagelijkse aanmoediging om dag na dag ,met vallen en opstaan te léven met ,in en door Hem !Een dankbare overgrootmoeder !!!(ja nooit te oud )om steun ,wijsheid en aanmoediging te krijgen Hem te blijven volgen !

      Verwijderen
  3. Nog een reactie van een dankbare overgrootmoeder,de rijkdom die Kris en Pr Daniél en Stefan en Marie-Roos en in de avond Renéé en de vele anderen ,ons geven,ik kijk er dagelijks naar uit.
    Vandaag vraag ik me af:'is alles goed met Stefan? hij heeft nog geen woordje geplaatst?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Waar is Kris, ik zie hem niet meer in de les in Gent de zaterdagvoormiddag.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kris is hier ;-)
      Ik heb even de pauzeknop ingedrukt wat betreft het HDGI.
      Het is een beetje teveel om het allemaal gecombineerd te krijgen.
      Waarmee ik niet zeg dat ik de draad niet meer zal opnemen.
      Wanneer is me nog niet duidelijk.

      Verwijderen
  5. Ja ! kontroleer maar : drie Anoniemen , Kris , Daniël , Alain (nieuw) ,Jacqueline ,en één voor vandaag afwezige Stefaan en ook nog een overgrootmoeder ...Allen zijn blij voor de Blijde Boodschap ons gegeven in duidelijke menselijke taal ! Het is Gods Woord komend uit het diepste van allen, dankbaar naar...................................... allen !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten