zondag 29 door het jaar - C

Jezus eindigt het evangelie vandaag met de woorden : 'Als de Mensenzoon komt, zal Hij dan geloof vinden op aarde ?'

Geloof is een gebeuren dat zich afspeelt tussen de Drie-ene God en de mens. God geeft zich aan de mens, de mens is geroepen zich te geven aan Hem. Meer: de mens wordt genodigd te delen in het leven van God; niet om God te worden, maar om te delen in het gemeenschapsleven dat de Vader beleeft met zijn Zoon in de heilige Geest; om te delen dus in hun liefde.

Geloof is een act van de mens, het is zijn ja-woord tot dit gebeuren, het is de keuze om beschikbaar te zijn voor God in zijn leven.
Gelovig zijn is arm zijn van geest, bereid zijn de Geest je in beweging te doen komen richting de hoogste regionen van de Liefde, tot in het hart van God zelf. Christus zal ons in zich opnemen om ons in dit gebeuren te brengen, Hij zal ons voeren in zijn eigen ja-woord tot de Vader, in hun intiem samen-zijn.

Met andere woorden: het evangelie van vandaag vraagt dat we biddende mensen zijn, niet enkel mensen die lichamelijk bidden maar mensen die gebed geworden zijn, mensen die leven in God: door Hem, met Hem, in Hem, vanuit Hem, verenigd met Hem. Mensen die de levenskunst verstaan om te leven in Gods Vrede en deze in alle omstandigheden van het leven bewaren, om vanuit deze Vrede Gods liefde te zijn voor allen.

Moge de Heer geloof vinden op aarde.

kris

Reacties

  1. Het is missiezondag. Alle mensen zijn geroepen om, zoals Kris zo mooi zegt, te delen in het liefdesleven van Vader, Zoon en H. Geest. Laten wij gebed worden. Laten wij gebed zijn. Mocht ons voortdurend gericht zijn op de Heer en op Zijn werken het missiewerk in de wereld ondersteunen. Zoals Israël aan de winnende hand was zolang Mozes zijn handen omhoog kon houden gericht naar de eeuwige God, zo moet ons gebed en ons leven dat gebed geworden is, het missiewerk ondersteunen. En missie is ook hier bij ons. Ook wij zijn een missiegebied. Mochten de vreemdelingen die hier aanmeren ons weer tot het geloof brengen. Zij hebben het nog, ook als het anders is dan het onze, en zij kunnen onze aandacht en onze harten weer richten naar Hem, de enige God van alle mensen. Een priester voor wie niemand bidt, is een auto zonder benzine. Dat geldt ook voor een bisschop, de paus en voor elke leerkracht of ouder die het geloof door wil geven. Moge onze solidariteit met de wereldkerk vandaag voorop staan. In alle kerken, ook in de jonge kerken door onze missionarissen vroeger gevormd, is het missiezondag. Overal worden gaven bijeengebracht om het evangelisatiewerk te ondersteunen. En overal wordt er gebeden voor elkaar, zowel in de grote kathedralen als ergens in de brousse onder een boom of in een kleine gebedsplaats. Dit te beseffen, maakt mij altijd blij op missiezondag. Moge de Heer ook uw hart raken vandaag. Mocht u binnengaan in het liefdesleven van Vader, Zoon en H. Geest. Een gezegende missiezondag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Mochten de vreemdelingen die hier aanmeren ons weer tot het geloof brengen. Zij hebben het nog, ook als het anders is dan het onze, en zij kunnen onze aandacht en onze harten weer richten naar Hem, de enige God van alle mensen."
      Amen.

      Verwijderen
  2. "de noodzaak om altijd te bidden" leert Jezus ons vandaag. laten we voortdurend openstaan voor het Woord dat in ons spreekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het liefdesleven van God...
    Ik heb moeite met het patriarchaal taalgebruik van vroeger ( God de Vader )
    Ik wil graag de Aarde betrekken in Gods'liefdesleven
    De Aarde als onze Moeder - de aarde waar wij allemaal van leven, geïncarneerd en gebaard en gevoed en gedragen
    De Aarde ook die heel concreet is, soms zo hard als beton (engels : concrete)

    Uw wil geschiede op aarde als in de hemel
    Liefde, gerechtigheid, respect voor de natuur
    Open ons hart, Heilige Goddelijke Liefdevolle Energie van Hemel en Aarde
    Genees onze kwetsuren, maak ons heel
    Vervul ons van Liefde
    Bekeer ons en redt ons en onze moeder Aarde

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De aarde is ook voor mij wonderschoon. Het grote vernuft waarmee alles gemaakt is. Als ik mijn eigen lichaam beschouw. Hoe mooi zit het in elkaar.
      Aan het kleinste detail is gedacht. Zo ook bij de dieren, ieder vogeltje heeft een snaveltje dat geschikt is om datgene te eten wat het nodig heeft. Door dit alles ga ik steeds meer de Schepper van dit alles zien en bedank ik Hem. Ik krijg daardoor steeds meer bewondering voor de Schepper van dit alles.

      Verwijderen
  4. Dank Kris en priester Daniel, voor de bovenstaande woorden en gedachten die kunnen dienen als inleiding op een meditatie bij het evangelie van vandaag.
    Graag deel ik een stukje uit een persoonlijk gebed waar die voortkwam uit het hart..."
    Dank U Vader, Zoon en heilige Geest, opgenomen te zijn in Uw wervelende dans van Liefde, zelve-loos en zorgeloos beminnend leven in U, met Uw zuivere Blik schouwend! Vrij in mij bewegend, als kanaal voor Uw Tederheid. Juichend en jubelend om deze vereniging en eenheid, alsook in alle broeders en zusters, in steeds toenemende mate, weze Uw trillen in mij lofzang en aanbidding, Uw ondoorgrondelijke Liefde ter eer. Heerlijk zijt Gij, groot en oneindig, in Uw Schoonheid, Wijsheid en Barmhartigheid."

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo mooi verwoord!woorden uit het hart,waarbij ik sprakeloos blijf bij stilstaan!

      Verwijderen
    2. Liefde

      Aansluitend -op de mooie meditatie van Unknown.
      Liefde
      is een stille dans
      geleid door tonen
      van barmhartigheid
      zonder ophouden.

      – kris –

      Verwijderen
  5. * Zal de Mensenzoon geloof vinden? De recentere vertalingen (dichterbij de oorspronkelijke tekst) schrijven: "Zal de Mensenzoon DIT geloof vinden op aarde?" Een belangrijke nuance die veel beter doordringt tot de kern van de vraag. "DIT" geloof is het niet aflatend geloof van de vrouw in kwestie. Bovendien klinkt het minder veroordelend.
    * "Geloof is een act van de mens", lees ik. Geloof is vooreerst en vooral een gave van God. Als mens kunnen wij ons daarvoor openstellen en proberen er consequent naar te handelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Een overvloed van idéen. Dank aan allen die hier voorgaan . Teveel om op te noemen....
    " Zal de Mensenzoon DIT geloof vinden op aarde?".....-.DIT- geloof is: het niet aflatend geloof, van de weduwe !!!!!!!!
    Wie jaren op zoektocht was ......in het grijs van 't onbekende....wéét.... wat het IS : geloof in
    God,diep in mij !! Een gave van LIEFDE ,ervoor openstaan en zó handelen !
    en DANKEN !
    .

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Het was niet mijn wens anoniem te blijven bij het delen van het gebed uit het hart...het is leuk een gezicht te zien zoals bij de reactie van Renée! Mijn naam is Katrien.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten