zondag 28 door het jaar - C

De overweging van deze zondag is van de hand van Frans Mistiaen, sj

Wij zijn allemaal een beetje melaats, niet uiterlijk, maar wel innerlijk. Ons hart is soms besmet door zoveel liefdeloosheid. En dat is de ziekte waardoor wij weldra totaal afgesloten geraken, van de anderen en van God. Een hartvochtige zelfgenoegzaamheid, waarbij wij weigeren nog enige liefde te tonen of te ontvangen, kan soms als een melaatsheid onze innerlijke gezondheid helemaal aantasten. Wie kan ons daarvan genezen.

Zoals de tien melaatsen roepen wij misschien Jezus om hulp. Jezus biedt inderdaad innerlijke genezing aan allen, zonder uitzondering, ook aan diegenen die van op een afstand tot Hem roepen. Elke mens, van welke ras of kleur, geaardheid of opvatting ook, ieder die zich, met vertrouwen op een ver woord van Jezus, op weg begeeft, kan worden genezen van de liefdeloosheid in zijn hart.

Alleen stelt niet iedereen zich de vraag waar die genezende liefdekracht vandaan komt. Velen, die het nochtans goed bedoelen, leven vrij onbewust en oppervlakkig. Zij genieten van de weldaden van de schepping, worden door allerlei diensten en mensen geholpen en met veel zorg omringd, maar vinden dat alles eigenlijk heel normaal en vanzelfsprekend.
Wanneer worden mensen "gelovig"? Wij worden gelovigen, als wij de weldaden die wij elke dag ervaren, niet meer beschouwen als dingen die heel normaal zijn of waarop wij recht zouden hebben, maar als Gods weldaden, die ons van harte worden geschonken.

Natuurlijk kunnen wij niet elke moment van de dag onze erkentelijkheid tonen tegenover de Heer van het Leven. Dat zullen wij op sommige ogenblikken inderdaad wel uitdrukkelijk doen, bv. in een moment van persoonlijk gebed of van viering op zondag. Maar het gaat hem vooral over de grondhouding van dankbaarheid gedurende de week, die invloed heeft op alles wat wij doen. Ook al lukt ons niet alles, ook al krijgen wij tegenslagen te verwerken, eigenlijk hebben wij altijd duizend keer meer reden om dankbaar te zijn voor het goede dat toch ook gebeurd is, dan om ons te laten overspoelen door opstandigheid of verbittering voor hetgeen is mislukt. Gelovigen zijn mensen die leven met een fundamenteel "dank u" in hun hart.

En dat merkt men aan hen! Er is inderdaad een verschil tussen iemand die dankbaar is en iemand die zelfgenoegzaam in het leven staat. Dat merkt men o.a. aan de manier waarop die mens omgaat met kleine dingen: respectvol of verkwistend; aan de manier waarop hij omgaat met zwakkeren: zorgend of miskennend. Wie gelooft, wie dus met een dankbaar hart door het leven gaat, is blij, ook met het kleine, leeft verbonden, ook met de zwakkeren, voelt zich vooral erkentelijk, ook jegens de onzichtbare God. Beginnen geloven is dankbaar zijn! Meer geloven is meer dankbaar worden!

Wanneer worden wij dan "christelijke" gelovigen? Als wij, om te danken regelmatig terugkeren naar Jezus, zoals die éne melaatse. Die bleef niet meer op een afstand staan, maar wierp zich in erkentelijkheid voor Jezus' voeten neer. Daarmee erkende hij niet alleen dat zijn genezing van lichaam en ziel een geschenk was van God, maar daarmee durfde hij ook tonen dat Jézus de Bemiddelaar was van Gods weldaden aan hem, en bv. niet de priesters van de Joodse Wet. "Diegene in Wie gij nú gelooft, Die heeft u gered!"

Eucharistie vieren is regelmatig terugkeren naar Jezus, om Hem te danken en om naar Hem op te zien als naar de Bemiddelaar van Gods geschenken aan ons. In de eucharistie geeft Jezus Zichzelf totaal aan ons in de schamele tekens van brood en wijnen Hij toont ons daardoor heel duidelijk dat onze liefdevolle God doorheen Zijn weldaden en zelfgave onder ons levendig aanwezig is.

Dankbaar zijn, kunnen wij alleen tegenover een God van Wie wij geen schrik moeten hebben, maar Die van ons houdt. Jezus merkte op dat de enige die Hem kwam danken de Samaritaanse vreemdeling was, en niet de joden. De streng-religieuze joden konden hun Jahweh-God eigenlijk niet echt danken. Zij konden Hem alleen vrezen. Want zij meenden met hun vele uiterlijke wetsregels vooral verdiensten te moeten opstapelen om die veeleisende en straffende Jahweh te dienen. Maar intussen stootten zij wel de zwakkeren uit hun gemeenschap uit.

Jezus prees het geloof van de dankbare Samaritaan die Hem erkentelijkheid toonde voor de weldaden van een God, die van de mensen geen slaafse onderdanigheid eist, maar die hen allen, dus ook de zwakkeren onder hen, bemint als een liefdevolle Vader.

In die God geloven christenen. Zijn Bemiddelaar komen wij in de eucharistie weer eens van harte danken.

Reacties

  1. ‘Sta op en ga. Uw geloof heeft u gered.’
    Jezus zet die man weer recht, op zijn eigen benen.
    Jezus zegt niet : Ik heb u gered, en het is goed dat ge aan mijn voeten ligt en beseft wat ik gedaan heb
    Jezus zegt : Het is goed dat ge God lof en eer brengt. En besef ook uw eigen kracht : ge hebt gelooft, en dàt heeft u gered.

    Toegepast op mezelf : als ik negatief blijf denken, dan kan ik niet genezen.
    Alleen als ik geloof kan ik weer héél worden. En dan moet ik niet blijven zitten of liggen in afhankelijkheid van iemand anders. Dan kan ik opstaan en gaan : met dat geloof aan de slag gaan

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ware dankbaarheid kunnen we alleen hebben tegenover iemand waarvoor we geen schrik hebben.
    Misschien moeten we leren dat we ook dankbaar moeten zijn voor de kleinste dingen. Het is volgens mij immers zo dat alles gave in ons leven is.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De kracht en werkdadigheid van Gods Woord! God spreekt en het bewerkt wat het zegt. Zo was de Schepping, zo nu nog ontvangen wij heil en genezing door Gods Woord. Een woord van vergeving, bewerkt de kwijtschelding van mijn zonden, het reinigt mij en geneest wat ik heb misdaan. Daarvoor de Heer dankbaar zijn! zijn woord in mij werkzaam laten zijn. Gehoorzaamheid aan God Woord. Mij ermee laten vervullen en omvormen.
    Open staan voor Gods Woord in de liturgie van elke dag. Een dagelijkse brief van mijn geliefde, van God mijn Vader. Deze zeer ter harte nemen en in mij laten bewerken wat het zegt. Zien waar bij mij nog melaatsheid aanwezig is dat door het geloof in zijn Woord nog gereinigd moet worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dankbaar zijn voor elk Godshuis(kerk) die op zondag nog open is en waar Eucharistie gevierd wordt ,want is niet meer vanzelfsprekend dat er in een dorp nog een kerk is,zonder nevenbestemming.

    Zoveel om dankbaar voor te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. -voer je opmerking in- geen opmerking, wel, een stilgemeende dank voor alles wat hier voorop geschreven is ! DANK voor het onbegrijpelijke in ons leven , het soms verwarrende,het -non sens-........!!!Toch blijft en is -het goede en kromme - een appèl van dé
    Liefdebron -als we dankbaar GELOVEN- in Hem die ons - tot leven- roept ! Ons open stellen voor Hem en de miljoenen anderen !!!
    Thank you !!!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten