dinsdag in de 5e paasweek
Jezus zegt ons vandaag: 'Ik laat jullie vrede na; mijn vrede geef Ik jullie, zoals de wereld die niet geven kan.'
De Heer vraagt niet of wij zijn vrede willen. Hij geeft en schenkt ons zijn vrede. Hij laat haar ons na. En, een geschenk van de Heer kan men toch niet afwijzen...?
Dikwijls denken we dat we Gods vrede moeten zoeken. Enerzijds is dat natuurlijk waar, anderzijds ook niet.
Het is niet waar, omdat wat gegeven wordt niet moet gezocht worden. Gods vrede wordt ons gegeven. De levenskunst bestaat erin ons te ruste te leggen in deze vrede, om, door haar opgenomen, vanuit haar te leven.
Anderzijds moeten we haar ook zoeken, in de zin dat het een act van ons vraagt om ons te ruste te leggen in haar. Dat vraagt een houding, een levenshouding, een gebedshouding. Het vraagt liefde voor gebed, voor stilte, voor tijd, voor woestijn, voor geduld.
Vanuit deze gekregen vrede mogen we - ieder individueel, als lokale gemeenschap, en als Kerk - de dingen doen die we te doen hebben, mogen we mensen ontmoeten, werken, ontspannen, ons verwonderen,…
Wie Gods Vrede kan bewaren zal zich niet zo snel van de wijs laten brengen. Of om het met woorden van Paulus te zeggen: niets zal hem nog kunnen scheiden van de liefde van Christus.
Moge Gods Vrede de bedding zijn van deze dag, waardoor we in de Heer blijven; zijn liefde zingend doorheen gebed en daad.
kris
Goede morgen lieve mensen,
BeantwoordenVerwijderenKan er mij iemand wat duiding geven bij de laatste paragraaf van het evangelie van vandaag, want ik krijg die moeilijk geplaatst.
Wat bedoelt Jezus met 'de heerser van deze wereld is reeds onderweg. Hij heeft geen macht over mij.
Maar zo zal de wereld weten dat ik de Vader liefheb, en doe wat de Vader mij heeft opgedragen.'
Dank en hartelijke groeten.
Omer
Beste Omer
BeantwoordenVerwijderenMijn inziens heeft Jezus deze woorden gesproken tijdens het laatste avondmaal. Satan die van Judas Iskariot bezit genomen had, was met de Romeinse soldaten er op uit getrokken om Jezus wat later in hof van Olijven gevangen te nemen. Maar hij kon Jezus niet gevangen nemen moest Jezus zich niet vrijwillig over gegeven hebben. Dat deed Hij omdat God ons wou redden van de tirranie van de satan. God heeft ons als zijn kinderen zo lief, Hij houdt van ons, dat is Jezus komen zeggen in woord en daad en voor die boodschap heeft Hij ook zijn leven gegeven. Niet omdat mensen hem er toe dwongen, vrijwillig, maar omdat Hij ons voor ogen had.
Je kan hier ook veel over terug vinden in de Paulus brieven.
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, beste Christa, de Romeinse bezetter heerste destijds over het grootste deel van de toenmalig gekende wereld en het waren Romeinse soldaten die Hem met Judas zouden gevangen nemen.
VerwijderenDankuwel voor dit inzicht en nog een mooie dag.
Omer
"Hij heeft geen macht over mij".
VerwijderenHij zal me wel doden, maar na mijn dood zal ik verrijzen. Opnieuw leven en wel ten volle leven zoals mijn Vader het wil.
De mens kan wel proberen maar dit is zeker niet blijvend.
Er zal altijd een strijd zijn tussen goed en waad, tussen God en de Boze zeg maar. Dat zien we in de wereld, dat zien we ook diep in onszelf. En daar waar God werkzaam is, ligt de kwade steeds op de loer. De dagelijkse kleine oorlogjes in onszelf die we elke dag opnieuw voeren. Maar de liefde overwint altijd het kwaad. Dat is inderdaad wat onder andere de opstanding ons leert. De liefde is sterker dan de dood, sterker dan het kwaad.
BeantwoordenVerwijderenEn dan denk ik: moesten we, en wij als kerk, en de hele mensheid, zich toevertrouwen aan de liefde... het kwaad zou uitsterven, geen kans meer krijgen. De liefde zal, zoals ze het eerste woord had, ook het laatste krijgen.
Hartelijk, kris