6e paaszondag - B

'Jullie hebben niet mij uitgekozen, maar Ik jullie, en Ik heb jullie opgedragen om op weg te gaan en vrucht te dragen, blijvende vrucht.'

Zo horen we Jezus zeggen vandaag.

Eerder deze week was ik met een religieuze zuster in gesprek over dit gezegde van Jezus. Ze vertelde me dat ze iedere morgen aan deze uitspraak van de Heer denkt, in de zin van: Jezus kiest mij persoonlijk vandaag uit om verenigd met mij Gods liefde te zijn. En ze ervaart dat als een geweldige eer: de Heer die haar in persoon uitkiest, elke dag opnieuw.

En, geliefde mensen, dat doet Hij niet enkel bij deze zuster, maar bij ieder van ons. Ja, iedere mogen ben jij persoonlijk door de Heer uitgekozen om Gods liefde te belichamen. Hij spreekt je aan bij je naam, nodigt je uit u aan Hem te schenken, opdat je, verenigd met Hem, de dag zou doorgaan. Om vruchten voort te brengen, zoals het citaat zegt, blijvende vruchten, vruchten van liefde.

Jezus speekt ons, u en ik, iedere morgen heel persoonlijk aan… Zijn we ons daar wel bewust van? Wat een eer toch. Het zou ons moeten vullen met ontzag en dankbaarheid. Het zou ons als vanzelf in gebed moeten brengen, nog voor we aan ons expliciet gebed beginnen.

Voor we aan de Heer denken, denkt Hij reeds aan ons. Alvorens we wakker worden in ons bed, is Hij al bij ons en zit bij wijze van spreken ons op te wachten. Of beter gezegd, en zelfs juister: de Heer is bij ons ook in onze slaap. Zoals Huub Oosterhuis het lang geleden zo mooi dichtte: ‘Gij geeft het uw beminden in de slaap, Gij zaait uw Naam in onze diepste dromen’.

Inderdaad, dag en nacht is God ons in Christus nabij, in ons zijn Woord leggend, zijn Woord van liefde dat ‘uitverkiezing’ en ‘uitnodiging’ inhoudt.

Geliefde mensen, ik wil graag een suggestie doen. Val in de loop van de dag eens af en toe stil, sluit eventueel je ogen, en wees je ervan bewust dat de Heer je heel persoonlijk aanspreekt, en uitkiest, om met Hem Gods liefde te zijn. Laat deze moment een gebedsgebeuren zijn, waarin je je tegen Hem zacht neerlegt. Drink van Hem, zoals een baby dat doet aan de borst van zijn moeder.
En neem je uitverkiezing ernstig, wees er ten diepte blij en dankbaar om. Moge het je stuwen de dag door te gaan verinnigd met Jezus. Maak zo de soep, hang op die wijze de was op, ontmoet vanuit je Gods-ontmoeting ieder mens die je vandaag tegenkomt.

En zo zal je vruchten afwerpen: in je eigen hart (vruchten van vrede), maar ook in al wat je doet en naar ieder die je ontmoet.

Een gezegende zondag voor ieder van u, verinnigd in Christus.

kris

Reacties

  1. Dank u, Kris, voor dit mooie woord. De Heer kiest ons uit, stuurt ons op pad, droomt in ons Zijn diepste dromen. Wij mogen vruchten dragen. Vruchten van liefde. Alleen de liefde blijft.
    Vandaag wou ik graag aan al wie moeder is, ook al is dit misschien niet lichamelijk, maar op een geestelijke wijze, van harte gelukwensen met hun moederfeest. Jezus' liefde had ook iets van een moederliefde. Hij draagt ons, Hij wekt ons op, Hij maakt ons blij, Hij maakt ons vrij, vrij, precies om ook te beminnen. Moeders doen zoals Jezus. Zij dragen ons een heel leven lang. Dank, beste moeders, voor al wat jullie dagelijks deden en nog doen voor jullie kinderen en kleinkinderen. En ook voor de hele samenleving. God kon niet overal zichtbaar aanwezig zijn, daarom schiep Hij de moeders. Proficiat aan alle moeders op deze Moederdag!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. DANKJEWEL Pr. Daniël en Kris ! Vanwege een mama, oma en superoma =overgoot moeder !!!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, inderdaad, proficiat aan alle moeders overal in ons land, bij deze moederdag!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook dank u,aan mijn moeder die op 9 mei 1929 is geboren en vorige maand overleden.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten