woensdag in week 8 door het jaar

Vandaag zegt Jezus tot ons: 'Wie van jullie de belangrijkste wil zijn, zal de anderen moeten dienen, en wie van jullie de eerste wil zijn, zal ieders dienaar moeten zijn, want ook de Mensenzoon is niet gekomen om gediend te worden, maar om te dienen en zijn leven te geven als losgeld voor velen.'

Het grote voorbeeld van dienstbaarheid is de Heer zelf.
Spontaan gaan mijn gedachten naar het evangelie van Witte Donderdag. Daar lezen we dat Jezus neerknielt voor de leerlingen om hen de voeten te wassen. Gods Zoon, waar wij de neiging hebben om voor te knielen, knielt zélf neer om de voeten van zijn leerlingen te wassen. Wat een groot gebaar van God! Jezus stelt zich bij de voetwassing niet enkel op als gelijke, maar als mindere.

Dat is het ware dienen, inwendig knielen voor élke mens. Niet enkel voor die mens waar we gevoelsmatig sympathie voor koesteren, maar voor élke mens, ook voor hem die we liever niet zouden zien.

Bij het binnengaan van een kerk knielen veel mensen opdat Jezus daar aanwezig in de eucharistie. Het is een mooi en zinvol gebaar. Maar kunnen wij diezelfde eerbied ook opbrengen voor onze medemens? Kunnen wij inwendig knielen voor elke mens die God ons op ons levenspad brengt? Zowel voor hen die we fysiek ontmoeten alsook voor hen waarvoor we bidden?

Net zoals de Heer niet gekomen is om gediend te worden maar om te dienen, is ook ieder van ons geroepen niet om gediend te worden maar om te dienen. En dit met een oeverloos respect voor de ander, al was het maar omdat hij of zij ook een kind van God is.

kris

Reacties

  1. het is meestal door het werk wat wij doen voor de anderen dat wij op de knieen gaan.
    Voor wat betreft aanbidden zou ik toch alleen God aanbidden. Dit zou moeten overeen komen met het eerste gebod. Het tweede gebod: bemin uw naaste zoals uzelf.
    Het is niet mijn aard om voor mijzelf te knielen.
    Ik hoop dat u begrijpt wat ik wil duidelijk maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, enkel God aanbidden. Er staat ook nergens dat we de mens moeten 'aanbidden'. Wel dat we hem moeten dienen, en daarvoor mogen we knielen, zoals Jezus dat deed bij de voetwassing.
      We mogen met dezelfde eerbied omgaan met elkaar dan dat we dat doen met God.
      Niet ?

      Verwijderen
    2. God is aanwezig in zijn schepping, in al wie en al wat ons omringt. laten wij daar in eerbied voor knielen, opdat we de vreugde beleven ook God in onszelf te ontwaren.

      Verwijderen
    3. om de mensen te dienen moeten we wel knielen: denk maar aan alle bouwvakkers, verpleegsters, .....

      Verwijderen
  2. "Jullie weten dat de volken onderdrukt worden door hun eigen heersers en dat hun leiders hun macht misbruiken. Zo mag het bij jullie niet gaan. "
    Een opdracht waar we voor nederig om moed en kracht kunnen vragen, om dit waar te maken ook op kleine schaal. Dè kleine goedheid beleven.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten