maandag in de 6e paasweek

Vandaag zegt Jezus ons: 'Wanneer de pleitbezorger komt die Ik van de Vader naar jullie zal zenden, de Geest van de waarheid die van de Vader komt, zal die over mij getuigen. Ook jullie moeten mijn getuigen zijn.'

Op vele huizen, bijzonder in de steden, zie je aan de gevels grote schotelantennes. Deze antennes nemen signalen op van zenders die televisiebeelden uitzenden. Degenen die op een welbepaald kanaal afstemmen, zien precies hetzelfde als ieder ander, waar ook ter wereld, die op dat kanaal afstemt.

God vraagt van ons hetzelfde. Hij vraagt dat we ons op Hem afstemmen, waar ook ter wereld. Hij heeft daarvoor een bijzondere antenne gegeven: de heilige Geest. Het is de Geest die ons hart in de juiste richting plaatst. Het is de Geest die ons het verlangen legt naar gods-ontmoeting. Het is de Geest die ons in Christus brengt, en alzo in de schoot van de Vader. Het is de Geest die getuigt, en ons doet getuigen.

Door de heilige Geest ontstaat er een nieuwe innerlijkheid, een nieuwe inwendige ruimte, een heilige tempel, waar ieder van ons met God alleen is, en daardoor diep verbonden met allen. Dit kan op bepaalde ogenblikken enkel een biddend gebeuren zijn, een biddende doorleefde solidariteit. Maar het kan ook een daad-werkelijk gebeuren worden, met verregaande consequenties.

Vandaag gedenken en vieren we pater Damiaan. Door zijn keuze voor Christus, en door de Geest gedreven, is hij op Molokaï beland, waar hij het leefde deelde met door melaatsheid wegterende mensen, tot hij, zelf gegrepen door deze ziekte, onder hen gestorven is.
Om maar te zeggen dat het volgen van de Geest geen romantisch gebeuren is. Het is het evangelie omarmen in z'n totaliteit, dus inclusief Jezus' kruisweg, alsook het daaruit voortvloeiend Pasen.

Volgende vrijdag, daags na de Hemelvaart van de Heer, starten we hier op Bijbelcitaat.be een noveen naar Pinksteren toe. Ik nodig u nu reeds uit om vanaf vrijdag deze negen dagen intens mee te bidden om de komst van de Geest over Kerk en wereld.

Een mooie en gezegende maandag voor ieder van u.

kris

Reacties

  1. Dit evangelie hadden wij beter te horen gekregen vóór Goede Vrijdag. We horen het nochtans na Jezus' Pasen. Dit toont duidelijk aan dat de glorierijke verrijzenis niet al onze problemen oplost. Dat is ook niet het doel van Jezus' verrijzenis. Door de verrijzenis toont de Vader ons hoever Zijn liefde gaat en Hij versterkt onze moed door ons te tonen waar onze strijd op uitloopt. Maar van deze strijd worden we niet gespaard. Integendeel, we zitten er midden in, in dat proces dat niet ophoudt zich af te spelen in de wereld. En dit proces, dit rechtsgeding is het proces van God. God wordt van alle kanten beschuldigd. Hij wordt voor de rechtbank van de mensen gebracht en van de vorst van deze wereld. En zoals bij Jezus voor Pilatus, wordt de ware toedracht verdoezeld en ontkend. God heeft getuigen nodig. Jezus zegt dat ook wij moeten getuigen. Jezus belooft ons ook een advocaat, de H. Geest, de grote Verdediger. Hij zal ons helpen als we voor de rechtbank van de wereld staan en Hij zal ons ingeven wat we dan moeten zeggen (Lk. 12, 11-12). Toch zullen wij de machthebbers van deze wereld niet kunnen overtuigen, zoals ook Jezus Zijn aanklagers niet heeft kunnen overtuigen. Net zoals Hij worden ook wij bedreigd met de dood. Ja, deze dood zal de Vader ons niet besparen. Ook Zijn Zoon heeft Hij deze dood niet bespaard. Maar als wij getuigd hebben van Gods bestaan door ons leven en ons geloof, zal God voor ons getuigen wanneer Hij ons opwekt in de verrijzenis. Als wij onze tijd, onze goederen, ons leven zullen hebben gegeven, zal God ons Zijn eeuwigheid geven, Zijn hemelse gaven en Zijn eigen leven dat ons deel zal worden. Het is goed dat wij deze goddelijke belofte mogen horen nu we nog helemaal ondergedompeld zijn in de glorie van Pasen, want we weten niet wat de dag van morgen ons brengen zal. (Naar Ephata.)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. " Het is goed te horen , dat God ons zijn eeuwigheid zal geven , door Zijn Geest!Want we zijn nu nog ondergedompeld in de glorie van de OPGESTANE, Verezene Heer................... en die GEEST is altijd bij ons !!!!!!!!!"

    Dank , Kris en DaniËl

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten