zaterdag in de 7e paasweek

Volgelingen van Jezus gaan twee aan twee, horen we keer op keer in het evangelie: op je eentje gaat het kennelijk niet. Vandaag wordt het tweetal Petrus en Johannes genoemd, duidelijk verschillende figuren die ieder hun eigen weg moeten afleggen, onafhankelijk van elkaar. Petrus krijgt namelijk duidelijk te verstaan, dat niet hij maar de Heer zal bepalen welke gang Johannes zal maken.

Het verhaal benadrukt, dat ieder zijn eigen bijdrage heeft naar de geloofsgemeenschap toe. Elk van de twee laat een kant van de Kerk zien die niet gemist kan worden. Ze hebben elkaar nodig.

Petrus die 'zich erin stort' is de gestalte van de inzet zonder aarzeling: opgedane inzichten brengen consequenties mee, initiatieven moeten genomen worden; er zijn koplopers nodig die het voortouw nemen.
Johannes, 'die Jezus liefhad', vertegenwoordigt de beschouwing en innerlijkheid. Voor ons handelen is oriëntatie nodig en innerlijke kracht; we kunnen niet zonder mensen die het 'denkende hart' zijn en die peilen naar het mysterie dat heel de geloofsgemeenschap draagt.

Het verhaal dat aan het gesprek tussen de Heer en Petrus voorafging, vertelde van de opdracht die de leerlingen krijgen om mensen 'op te vissen', en op te nemen in de gemeenschap. Maar het liet ook duidelijk uitkomen, dat het Jezus is die allen ontvangt en onthaalt. Het is de Heer die hen op krachten doet komen.
Van de ene kant zijn wij het die er op moeten uit trekken. Zonder onze inspanning wordt geen mens gered uit de zee die over hem heenspoelt. De voortgang van de blijde boodschap heeft onze handen en onze mond nodig.
Maar anderzijds zullen we bij Hem rust moeten vinden en oriëntatie. Op zijn woord en zijn tafel zijn wij aangewezen. Als wij geen oor hebben voor zijn aanwijzingen en geen oog voor zijn aanwezigheid, haalt ons gezwoeg niets uit en verkommeren wij zelf.

Petrus en Johannes - de koploper en de schouwer - zij hebben elkaar nodig.

De overweging van vandaag is ontleend aan 'Voor mensen op de weg - overwegingen bij de evangelielezingen op de weekdagen', Dominicaanse gemeenschap Huissen

Reacties

  1. Christus ,diep in ons zijn aanwezig met Zijn Geest ,leidt en beschermt ons !

    Wie we ook zijn ,élk op zijn eigen wijze, volgens zijn mogelijkheden !

    Laten wij in de stilte van gebed ,meditatie en Sacramenten naar Hem luisteren en Hem volgen !

    Kom Geest van Vader en Zoon !

    Heilige Geest vervul ons met Uw Liefde !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vanavond 21.00 uur oecumenische pinksterwake met verbinding vanuit Topeka (USA), Buenos Aires, Rome en Jeruzalem. Met o.a. de aartsbisschop van Caterbury en Paus Franciscus. Te volgen via youtube.com/watch?v=N-Za32Gcl9Y

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten