H. Maagd Maria, Moeder van de Kerk

Waar we gisteren met Pinksteren de komst van de heilige Geest vierden, gedenken we vandaag Maria als zijn Bruid en Moeder van de Kerk.

In het evangelie van vandaag lezen we hoe Jezus vanop het kruis zijn eigen moeder geeft aan Johannes en Johannes de opdracht geeft zijn Moeder welkom te heten. Of anders gezegd: Jezus laat de Kerk deelgenoot worden van Maria’s moederschap over Hem.

Over Maria is relatief weinig neergeschreven in het Nieuwe Testament. We weten van haar ontmoeting met de engel Gabriël waar ze ‘ja’ heeft gezegd, dat ze Jezus fysiek gedragen heeft en gebaard nabij Bethlehem, dat ze met Jozef en haar kind enige tijd gevlucht zijn naar Egypte, dat ze af en toe aanwezig was op een feest waar ook Jezus was of op plekken waar Hij de mensen toespraak. En zij ging ter zijde met Hem mee op zijn kruisweg waar ze bij Hem bleef tot zijn dood, zijn kruisafname, en graflegging. En vandaag hoorden we in de eerste lezing wat we gisteren vierden: dat ze met de leerlingen bad om de komst van de heilige Geest.
Al bij al laat de Bijbel toch nogal wat van zich horen als het over Maria gaat.

Vandaag gedenken we haar dus als Moeder van de Kerk, als Moeder van ieder van ons. Dat zij als Moeder bij ons is, is in de diepte zo mooi, én belangrijk. Immers, ons gaan naar de Heer, doen we nooit alleen. Als Moeder neemt ze ons bij de hand en gaat met ons mee. Ze gaat ons voor, ze draagt ons. Ze komt niet tussen Jezus en ons te staan. Nee, ze gaat naast ons, ons diep begeleidend op onze weg naar de Heer. Als Moeder helpt ze ons ons toe te vertrouwen aan Hem. Als Moeder staat ze naast haar Zoon om samen met Hem ons in ontvangst te nemen wanneer we ons schenken aan Jezus.

Maria is Moeder van en voor de Kerk in de diepste betekenis van het woord. Ze baart niet enkel haar Zoon voor ons gegeven, maar ze brengt ons allen ook in zijn genade. Door haar toedoen worden wij deelgenoot van Jezus’ liefde. Haar moederschap voor ons brengt ons in het gemeenschapsleven van de Vader, de Zoon en de Geest.

Vanuit dit gebeuren zullen we ons gestuwd weten naar de wereld, om Gods liefde te zijn. Ook hier met Maria aan onze zijde, die – waakzaam als ze is – ons ‘in de Heer’ zal houden. Hier ontmoeten we haar naast Moeder ook als ‘Bruid van de Geest’, het innerlijk vuur waarover we gisteren spraken; Gods stuwing die ons zendt en brengt naar de medemens opdat zijn liefde belichaamd zou worden.

Geliefde mensen,
laat je dragen door Maria. Laten we dit als Kerk doen. Laten we ons toevertrouwen aan haar, zoals zij dat doet aan ieder van ons. Wees diep vanbinnen dankbaar en blij dat ze bij ons is. Ik zou zeggen: verheug u in haar aanwezigheid; tijdens je bidden, maar ook gewoon in het dagelijks leven.

Vele mensen zetten thuis bloemetjes bij haar beeltenis. Of men brandt een kaars bij een grot of kappelletje in de buurt. Dat is mooi. Het zijn uiterlijke tekens van innerlijke toewijding.

Moge Maria, als Moeder van de Kerk, als Moeder van ieder mensenkind, ons allen diep begeleiden op de weg die Jezus met ons wilt gaan.

kris

Reacties

  1. Maria is ook Middelares

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De vroomheid heeft allerlei titels aan Maria gegeven. Soms terecht, soms onterecht. Gods woord en wat de Kerk ons leert moet hierbij onze leidraad zijn.
      Gods woord is duidelijk: 1 Timoteüs 2,5 "Want er is één God en ook één middelaar tussen God en mensen, de mens Christus Jezus." Of, wat Jezus zélf zegt: "Niemand komt tot de Vader dan door MIJ" (Johannes 14,6).
      Op de vooravond van Maria boodschap, dit jaar, herinnerde Paus Franciscus daar nog eens aan toe hij zei:
      "Christus is de Middelaar, de brug die we gebruiken om ons tot de Vader te richten (cf. Catechismus van de Katholieke Kerk, 2674). Hij is de enige Verlosser. Er zijn geen medeverlossers naast Christus. Hij is bij uitstek de Middelaar, Hij is dé Middelaar. Elk gebed dat we tot God richten, gebeurt door Christus, met Christus en in Christus en wordt verhoord door zijn voorspraak. De Heilige Geest verbreedt de bemiddeling van Christus tot elke tijd en tot elke plaats. Er is geen andere naam waardoor wij kunnen verlost worden (cf. Hnd 4,12).

      Verwijderen
  2. Maria, koningin van de vrede, bid voor ons.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Jezus is onze Verlosser, maar Maria was overal bij Hem,ook onder net kruis.Maria leefde zoals Adam en Eva VOOR de zondeval,en dus leefde zij methem,in Hem en door Hem.
    Wanneer een kind iets nodig heeft ,zal het (in normale omstandigheden )eerst naar zijn mama gaan om het te vragen.
    Zo gaat het ook bij Jezus en Maria ; wij komen bij Jezus door Maria.
    maria heeft alle pijnen van Jezus ,omwille van onze zonden ,meegedragen.Vandaar de naam van Medeverlosseres

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Soms valt Pinkstermaandag in de maand juni, maar ik vind het nog zo leuk als die dag in de meimaand valt, zeker nu deze dag uitgeroepen werd als Feest van Maria, Moeder van de Kerk. Maria is Koningin van Hemel en Aarde, maar blijft met Haar vele titels de eerste om behulpzaam en nederig zich bij de minste vraag of bede naar ons te keren. Zij blijft in de eerste plaats zoals Zij zichzelf heeft genoemd: dienstmaagd van de Heer. Zij is bij uitstek de perfecte Dochter van de Vader, de volmaakte Moeder van haar Goddelijke Zoon en de uitverkoren Bruid van de Heilige Geest. Alle gaven van de Heilige Geest vindt men bij Haar in volheid terug: wijsheid, verstand, wetenschap, raad, godsvrucht, sterkte en ontzag voor de Heer.
    Ja, ik beken dat ik haar graag als voorbeeld neem, dat ik graag aan Haar hand de dag doorkom... Haar gezelschap is alle dagen weer een schitterend avontuur, vooral als Zij me influistert: Doe maar wat Hij je zeggen zal.


    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten