Mattias, apostel

Geliefde mensen,

gisteren, op Hemelvaartsdag, hoorden we nog hoe Jezus z’n leerlingen de wereld in zond om de Blijde Boodschap te verkondigen. Niet blijvend naar de hemel staren… nee, terug de berg af, de wereld in. Daar, waar het dagelijks leven zich afspeelt, moet het Rijk Gods gestalte krijgen. En dan hoorden we die prachtig belofte van Jezus dat Hij bij die opdracht altijd bij ons zal zijn, alle dagen tot aan de voltooiing van deze wereld. Mooi toch.

Vandaag, waar we de apostel Mattias gedenken en vieren, horen we Jezus oproepen om in zijn liefde te blijven, om van daar uit daadwerkelijk lief te hebben, en wel door je leven te geven. Er is geen grotere liefde, zegt Hij, dan je leven te geven voor je vrienden.

Vrienden mogen we hier niet verstaan als een clubje mensen in je naaste omgeving die, door de toevalligheid van het leven, tot je intieme vriendenkring zijn gaan behoren. Natuurlijk zijn ook dat je vrienden (vriendschappen die je zelfs diep moet koesteren), maar evangelische vriendschap reikt veel verder, ze gaat uit naar iedere mens. We zijn immers geroepen met elke mens een zekere vriendschap aan te gaan, in de zin van: ieder is mijn broer of zus, in de diepe religieuze betekenis van het woord.

Aan hen allen mogen we ons leven geven. Dat betekent: niet jezelf zien en beminnen als het centrum van je bestaan. Het gaat erom de ander centraal te stellen, het grotere geheel voor ogen houdend.

In een gezin bijvoorbeeld zou het geen zin hebben om je eigen persoontje centraal te plaatsen, zodat in je ogen heel het gezinsleven zich rond u afspeelt. Nee, het gaat om je partner, je kinderen, je gezin als gezin. Vanuit Christus’ inwoning ben je geroepen Gods liefde gestalte te geven naar je gezinsleden. Als gezin, hoe onaf ook, kan je op deze wijze een mooie getuigenis zijn van Gods liefde.
Hetzelfde geldt voor een kloostercommuniteit . Niemand staat boven de ander, enkel de liefde wordt gediend.
Zo mogen we ook naar de kerkgemeenschap kijken. Paus Franciscus bijvoorbeeld is niet het centrum van de Kerk. Hij staat ten dienste van de mensen hem gegeven. Maar dat geldt in wezen voor iedere gedoopte: we zijn er om elkaar in liefde te dienen.

Maar je ‘leven geven voor elkaar’ gaat verder dan familiale of kerkelijke grenzen. In wezen zijn we geroepen om de hele mensheid te dienen, door Gods liefde te dragen en uit te dragen.
Wereldwijd zijn er duizenden en duizenden goede initiatieven die hiervan getuigen. Maar ook de stille liefdesblijken tussen mensen onderling zijn van even grote waarde.
Ook het stille verborgen gebed voor de mensheid is een dienst van naastenliefde die we niet mogen onderschatten. Zelf werkend in het woonzorgcentrum mag ik getuige zijn van het stille gebed van heel wat bejaarden die dagelijks prevelend hun rozenkrans bidden voor de vrede en het heil van de wereld. Mooi toch.

Je leven geven voor je vrienden…
Het gaat erom Gods liefde gestalte te geven, heel concreet. Zowel in dikwijls verborgen daden van kleine goedheid, alsook in grotere en zichtbare initiatieven. Het gaat er niet om wat bekendheid heeft, maar wel om wat gedaan wordt.

Lieve mensen,
vandaag starten we de noveen naar Pinksteren toe. Negen dan lang bidden we om de gaven van Gods Geest. Moge Hij ons de gave van de liefde schenken; de onbaatzuchtige liefde, zoals we die bij Jezus zagen en zien. Moge de Geest ons verinnigen met Jezus, opdat we in eenheid met de Heer Gods liefde mogen worden.

kris

Reacties

  1. Matthias werd toegevoegd aan de groep van de elf apostelen. Hij moest met hen een getuige worden van Jezus’ verrijzenis. Eigenlijk van niets anders dan van Jezus’ verrijzenis. Dat is belangrijk. De twaalf waren door Jezus uitgekozen om de leiders te worden van het nieuwe Godsvolk, het vernieuwde twaalfstammenvolk van Israël, dat Jezus weer onder Gods heerschappij had gebracht. Judas was echter afvallig geworden. Hij hield meer van geld en van macht dan van Jezus. Daarom heeft hij Jezus in de steek gelaten en overgeleverd. Jezus voldeed niet aan Judas’ verwachtingen. Judas wilde een aards Messiaans Rijk waar hij en de andere apostelen een ministerpost zouden krijgen. Maar dat was Jezus’ zending niet. Het evangelie van vandaag plaatst ons nog eens op het laatste avondmaal. Jezus herhaalt dat Hij in de liefde van de Vader blijft door Gods geboden te onderhouden en de zending van Zijn Vader te vervullen. Zo moeten de leerlingen ook doen. Judas bleef niet in die geboden van de Vader. Judas bleef zelfs niet in de liefde. Judas gebruikte geweld. Hij kwam met een bende met zwaarden en stokken. Jezus moest voor hem de macht grijpen. Jezus blijft echter in de liefde en zal Zijn leven geven voor Zijn vrienden. Dat zijn de leerlingen, maar eigenlijk wij allemaal. Jezus noemt ons vrienden en dat zullen we blijven als we doen wat Hij gebiedt. Jezus beveelt de liefde aan, maar liefde onderhoudt ook de geboden, liefde onderhoudt ook de Thora. Dat heeft Jezus gedaan: de Wet van Zijn Vader vervuld en voltooid. Zo werden wij gered, zo werden alle mensen gered. De elf en Matthias moeten getuigen van de verrijzenis. Ook wij doen er goed aan ons toe te vertrouwen aan Jezus’ verrijzenis. Want dat Jezus verrezen is, betekent dat al wat Hij deed en zei, voortduurt. Jezus’ sterven en verrijzen gebeuren elke dag in de eucharistie, maar ook in zoveel mensen die Hem volgen en die zelfs vervolgd worden om hun volgen van Jezus. ‘Jezus is in doodsstrijd tot het einde der tijden’, zei Blaise Pascal. Maar Hij verrijst ook elke dag. Iedere keer dat iemand sterft, valt hij of zij in Gods handen. Niemand stort te pletter in een bodemloze afgrond. En telkens als iemand hier op aarde leeft van Gods leven, d.i. in de liefde, krijgt Jezus gestalte op aarde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goede morgen Kris.
    Wij doen mee, mogen we de afbeelding en de tekst gebruiken voor de rozenkrans groep bij ons in de Katholieke kerkgemeenschap?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede morgen Maria,
      ik mailde het je al deze morgen. Maar ja hoor, natuurlijk kan je de afbeelding gebruiken.
      Van harte, kris

      Verwijderen
  3. Heer, leer ons de weg volgen die ons door het lot wordt aangeduid.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. gelezen op Kerknet:

    Op vrijdag 14 mei gaat bisschop Lode voor in de openingsviering van de Pinksternoveen, hier te volgen in livestream.








    De pinksternoveen begint dit jaar op 14 mei. Het is een tijd om met meer aandrang te bidden tot de heilige Geest die ons leven wil vernieuwen.





    Vormsel.JPG

    Kom H. Geest © kerknet



    Bisschop Lode Van Hecke schrijft:
    "Wij dreigen de Geest - Gods kracht en dynamiek - te vergeten. We geloven te weinig in zijn werking. We hebben Hem nochtans zo broodnodig, zeker nu we moe en moedeloos dreigen te worden en verlamd lijken door de aanhoudende crisis. Dat geldt voor elke individuele christen, maar ook voor ons als kerkgemeenschap."

    Daarom nodigt hij iedereen uit zich aan te sluiten bij het gebed om de Geest in die laatste dagen naar Pinksteren toe.
    De noveen opent ook met een eucharistieviering op 14 mei in de kerk van O.L.V. St.-Pieters in Gent, waarin de bisschop voorgaat. Deze kan je hieronder volgen via livestream.

    Kom, heilige Geest!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. OPENINGSVIERING VAN DE NOVEEN vrijdag 14 mei, 19.30 uur
    MET MGR. LODE VAN HECKE, BISSCHOP VAN GENT
    via www.bisdomgent.be ("viering start pinksternoveen")
    ofwel rechtstreekse streaming via https://youtu.be/J8jlep3aFCU

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten