dinsdag in de 6e paasweek

In de eerste lezing van vandaag lezen we: Om middernacht waren Paulus en Silas aan het bidden en zongen ze lofliederen voor God.

Paulus en Silas hebben voor zich een duidelijke keuze gemaakt. In de gevangenis geworpen, blijven ze vertrouwen op de belofte van de Heer. Zij nemen niet de methode over van hen die hen gefolterd hebben. Ze gaan op hun beurt niet over tot geweld. Zij kiezen voor het stille verzet, in de lijn van de gekruisigde Christus. In de stilte van hun donkere cel vertrouwen zij zich aan God toe, bidden tot Hem, danken Hem omdat ze door hun lijden iets mogen bijdragen tot het heil en het geluk van de wereld.

Wanneer ze dan ook nog beginnen te zingen, verstaan de gevangenen er niets meer van. Dat is vaak zo.

Waarom zingen en juichen christenen eigenlijk?
Wat valt er te zingen in een wereld waar op vele plekken gehaat wordt en onrechtvaardigheid de bovenhand heeft?

Wel, er valt te zingen omdat er een uitweg bestaat uit al het kwaad en omdat het kwaad niet hoeft te overwinnen. Daarom valt er te zingen!

Het wordt tijd nieuwe zangers de wereld in te zenden met het lied van Gods bevrijding op de lippen.

Eigenlijk zouden we moeten zingen alsof het de lust van ons leven is.

De overweging van vandaag is naar woorden 'Bezinningen bij Gods Woord van dag tot dag', door de Norbertijnen van de abdij Postel, uitgegeven bij © Brepols

Reacties

  1. Zingen is het beste wat je kan doen. Zit je in de put, begin te zingen. Dat doe ik soms ook, zelfs in mijn bed. Dan gaat de hemel open en de zorgen en zelfs mijn ongemakken vlieden weg.
    Frans Van Thuan was een bisschop in Vietnam en om zijn geloof werd hij gevangen gezet. Dertien jaar eenzame opsluiting, afgezonderd, geheel alleen in een cel. Maar hij zong: 'Veni Creator Spiritus' of 'Credo in unum Deum' en zijn communistische bewakers begonnen zich af te vragen wat dit was en ze vroegen hem hun ook die gezangen te leren. Op een dag werd Frans onverwacht vrijgelaten. Hij is dan in Rome beland, werd kardinaal en voorzitter van de pauselijke commissie 'Justitia et Pax'. Nu is hij allang overleden, maar zijn levensgeschiedenis toont duidelijk aan dat niemand het geloof en God tegen kan houden.
    De Heilige Geest komt. Hij levert de wereld het overtuigend bewijs van wat zonde is. Omdat ze niet in Mij geloven, zegt Jezus. Zonde is leven zonder God en zonder de naaste. Jezus brengt ons juist in communio met God en met de evenmens. De H. Geest levert ook het bewijs van wat gerechtigheid is. Omdat Ik naar de Vader ga, zegt Jezus. Inderdaad, de Vader zal Jezus in het gelijk stellen. In de verrijzenis van Jezus zegt God eigenlijk tot ons: 'Mijn Zoon is niet mislukt, Mijn Zoon is geen booswicht of bedrieger; Mijn Zoon heeft Mijn wil en Mijn zending voor Hem volbracht. Hij staat volkomen in Zijn recht'. En de H. Geest levert ook het bewijs van wat oordeel is, omdat de vorst van deze wereld geoordeeld is. In Zijn leven, sterven en verrijzen heeft Jezus getoond hoe God ons leven bedoeld heeft. Het moet een leven zijn in de liefde. De vorst van deze wereld, dat is de gezindheid van deze wereld, is alleen uit op macht, op prestige en op rijkdom. Dat is geen leven. Dat gaat allemaal voorbij. We moeten verrijzenismensen worden, nu al. Dat betekent: leven voor God en voor de anderen. Dat leven-in-de-liefde zal ook het leven in de hemel zijn. De eeuwigheid begint hier en nu!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als je niet weet wat je moet zeggen tegen God, zing het dan!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. kleine variatie op kris:
    'Wel, er valt te zingen omdat het zingen tot God een uitweg is uit al het kwaad en een weg om het kwaad te overwinnen. Daarom valt er te zingen!'
    En daarom zingen alle monniken zes/zeven keer per dag, iedere dag van de week, elke week van het jaar, en alle jaren door, hopelijk tot het einde der tijden als het niet meer nodig is omdat Christus is weergekeerd en ook ons hopelijk zingend aantreft.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Juist, Stefan. In mijn jeugd leerden wij al in de eerste jaren van het middelbaar dit mooie lied over zingende moeders:
      'Als moeder zong, was heel het huis in vreugde, als moeder zong van liefde en levensmoed, als moeder zong en ons het hart verheugde, als moeder zong, was alles, alles goed. Zingt moeders zingt, zoals uw moeders zongen, gij maakt de wereld beter met uw lied, zingt, moeders, vrij en ongedwongen, alleen de boze mensen zingen niet...'
      Dit is nog een naklank op Moederdag van zondag.

      Verwijderen

Een reactie posten