maandag in de 7e paasweek

Vandaag horen we in de eerste lezing Paulus zeggen: 'Nu ben ik op weg naar Jeruzalem, gedreven door de Geest, zonder te weten wat me daar te wachten staat, behalve dan dat de heilige Geest me in iedere stad verzekert dat gevangenschap en vervolging mijn deel zullen zijn. Ik hecht echter niet de minste waarde aan het behoud van mijn leven, als ik mijn levenstaak maar kan voltooien en de opdracht uitvoeren die ik van de Heer Jezus ontvangen heb: getuigen van het evangelie van Gods genade.'

Wanneer men hoort dat een koppel een kindje verwacht zegt de omgeving dikwijls: 'Als het kind maar gezond is, da's het voornaamste'. Op zich is dat natuurlijk een mooie wens. Elke ouder hoopt ook dat zijn kind gezond is. Ouders van wie het kind voortdurend ziek is, of waarvan het kind een handicap draagt, dragen soms een diep lijden in zich dat we niet moeten onderschatten.

En toch... we moeten ons durven de vraag stellen of de gezondheid van een mens het aller belangrijkste is in zijn of haar leven.
In onze samenleving heeft men de mond vol van gezondheid en lichamelijkheid. Maar over het volbrengen van Gods wil wordt amper gesproken. En daarmee zeg ik niet dat gezondheid en lichamelijkheid geen belang zouden hebben, maar wat heeft men aan het voortdurend behartigen van deze dingen terwijl men de vraag naar Gods wil amper stelt.

Eigenlijk zouden we moeten zoeken naar eenheid in deze zaken. Gezondheid en lichamelijkheid kunnen beleefd worden in God en krijgen zo hun plaats in het volbrengen van Gods wil. Een minder goede gezondheid kan ook een springplank zijn of worden naar het vinden en volbrengen van Gods wil; voor de persoon zelf en het gezin of de gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.

Laten we in ons leven de wil van God zien als het hoogste goed. En moge al het andere ten dienste staan van dat.

kris

Reacties

  1. Klopt Kris. Niet de gezondheid is het hoogste goed, maar het beantwoorden aan Gods vraag in ons leven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja dat is zo ... noch ,gezondheid ,rijkdom,verstand en schoonheid ! Maar wél dag na dag met Hem verbonden blijven en Zijn Wil te doen !
    Ook in élke mens Zijn Geest zien en hen zo ze benaderen met Zijn Liefde !
    Met (véél vallen ) maar aan Zijn Hand weer opstaan !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Net zoals Paulus zijn ook wij elke dag opnieuw op weg naar het Hemels Jeruzalem en ook wij weten niet wat de dag ons brengen zal. Leren leven in het nu, zonder te piekeren over de zorgen van morgen heb ik zelf geleerd tijdens de langdurige ziekte van mijn (overleden) echtgenoot.
    Met groot enthousiasme vertrok gisteren een van mijn kinderen die al een hele poos werkzoekend is naar een nieuwe werkplaats, om ontgoocheld thuis te komen... dat wordt niets voor hem. Toch zie ik hem (en mezelf) vol vertrouwen de draad weer opnemen. De problemen die zich dagelijks voordoen meteen in de handen van de Heer en Zijn lieve Moeder leggen... dat geeft diepe vrede.
    In de grotere familie is anderhalf jaar geleden een kindje geboren met een zware handicap (halfzijdig verlamd na trombose in de moederschoot). Het is het eerste kindje in dit jonge gezin en ja, Kris, dat brengt enorm veel pijn en lijden. Dagelijks bid ik voor hen, omdat ik weet dat zij de weg naar de Heer niet kennen. Toch ben ik ervan overtuigd dat dit kleine mensje voor haar ouders en voor vele anderen een wegwijzer kan worden die vertelt van de grote liefde van de Heer. Het is trouwens een heel blij kind dat hen vaak de handicap doet vergeten... Net zoals Paulus en net zoals elke echte volgeling van de Heer moeten wij in Zijn spoor ons kruis(je) op ons nemen en elke dag van Hem genoeg liefde vragen (Hij heeft en geeft dat immers in overvloed!) om ook blij en vol vertrouwen die éne dag, met zijn grote of kleine problemen en met de mensen rondom ons, in Zijn Geest te beleven en die liefde door te geven... zonder te weten wat ons te wachten staat!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. toch, kris, hoop ik van harte en bid dat de goede God jouw pasgeboren kind heeft willen zegenen met een goede gezondheid. dat wij dat elkaar die goede gezondheid toewensen lijkt mij toch zeker ook Gods wil.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het lijkt ernaar dat ons Noor een goede gezondheid geniet. En daar zijn we natuurlijk dankbaar om, heel zeker.
      En dat als wens toewensen als aanstaande ouders is erg mooi, absoluut waar.

      Verwijderen
  5. Gezondheid is heel belangrijk maar het accepteren van datgene waarvan Hij Weet dat het beter voor mij is daarvan kan ik zelf getuigen. Van een drukke baan als verpleegkundige werd ik ziek waardoor ik nu al meer dan 25 jaar op bed door moet brengen. Na de eerste verwerkingstijd heb ik mij overgegeven aan Zijn wil wetend dat Hij weet wat het beste voor mij is. Achteraf kan ik zeggen dat het mij veel gebracht heeft. Ik kon niet meer naar de mensen maar ik heb de deur opengezet zodat anderen naar mij kunnen komen. Ik heb veel lieve mensen om mij heen die graag komen om te praten. Ze weten dat het veilig is bij mij. Bovendien kon ik mijn leven meer verdieping geven waarvoor ik erg dankbaar ben. Deze weg had ik nooit voor mijzelf gekozen maar ik weet dat deze weg mij veel rijkdom en vreugde heeft gebracht en dat ik ook nu nog veel kan doen voor mijn medereizigers.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. heel veel dank Roosje voor uw getuigenis,

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Mabo standvastige trouw en steeds zoekend om Zijn weg te kennen vind ik moeilijk en daarom geef ik het gemakkelijk op .. elke dag dezelfde zaken doen en daarin zeker de Heer niet in ontmoeten .. Hij blijft de grote vreemde in mijn leven ..

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten