zaterdag in de 5e paasweek

Jezus zegt ons vandaag: ‘Als jullie bij de wereld zouden horen, zou ze jullie hebben liefgehad als iets van haarzelf, maar jullie horen niet bij haar, want Ik heb jullie uit de wereld weggeroepen.’

Wie zijn christen-zijn ter harte neemt, zal het kruis van de Heer altijd aan zijn zijde weten. Vroeg of laat komt men immers in conflict met de 'wereld' waar de drang naar macht en geld, status, het spel der competitie, de verheelijking van het 'ik', heel dikwijls de overhand heeft. Het vraagt moed om daar afstand van te nemen en te houden.

Tegelijk worden we door de Heer wel degelijk in de wereld gezonden. Daar, en enkel daar, zijn we geroepen in zijn naam Gods liefde gestalte te geven. De wereld is ons werkterrein. Maar het is perfect mogelijk Gods liefde in de wereld te belichamen; onthecht aan haar, gehecht aan Christus.

Opgelet: die ‘wereld’ met zijn bekoringen kan zich afspelen buiten ons, maar evengoed in ons. Het is niet omdat we gedoopt zijn dat het ‘kwaad’ zich niet kan aandienen in onszelf. Heel zeker wel. Dit vraagt om voortdurende innerlijke waakzaamheid. En heel zeker zal het gebeuren dat we ‘toegeven’ aan het kwaad, en dit terwijl we zeggen en menen dat we de Heer, en enkel de Heer, willen dienen. Het is des mensen, en overkomt ieder van ons. Maar weet dat Jezus ten allen tijde u op die momenten weer bij de hand neemt en opricht, u opneemt in zijn barmhartigheid, om, gehecht aan Hem, de draad weer op te nemen.

Geliefde mensen, laten we vandaag ons richten naar Hem: Jezus die ons ten diepste bewoont, zoals Hij ook in de ander zijn inwoning heeft, en waar Hij bedelt om liefde.

Laten we leven vanuit het hart van de Kerk waar Christus ons zal bevruchten met zichzelf om Gods liefde te zijn.

Laat ons heel bewust mét Hem leven ‘in’ deze wereld, zonder van haar te zijn.

kris

Reacties