Aswoensdag

Vandaag, bij het begin van de veertigdagentijd horen we Paulus zeggen: 'Namens Christus vragen wij u dringend: laat u met God verzoenen.' 

Treffende oproep op deze Aswoensdag. Onmiddellijk to the point.

Wat opvalt is dat Paulus zegt: Laat u verzoenen. Het klinkt alsof we het niet zelf moeten doen. En zo is het ook. Wie vanuit een soort religieuze krachtpatserij zich zelf probeert te verzoenen met God zal al snel te maken krijgen met innerlijke frustratie. Dit allemaal zelf willen doen is ook erg anti-christelijk. Het evangelie leert ons dat Christus naar ons toe komt, dat Hij het is die bevrijdt, als een goede Herder die op zoek gaat naar zijn zieke schapen.

Ja, het is Christus die bevrijdt, we bevrijden niet onszelf. Het is Christus die redt, dat doen we niet zelf. Evangelisch leven is je openen voor Christus, zijn inwoning erkennen, je toevertrouwen aan Hem, opdat de bevrijding kan plaatsvinden.

Wie teruggeplooid leeft op zichzelf laat dit gebeuren niet toe. Hij kan misschien denken dat de bevrijding aan hem gebeurt, maar de waarheid is dat hij totaal weg groeit van het werkelijk bevrijd worden. Zijn levenshouding maakt hem hoogmoedig en hij stelt zich, ook al ontkent hij dit, in de plaats van Christus.

Nee, het evangelie is één grote oproep Christus je redder te laten zijn.

'Laat je met God verzoenen'. Anders gezegd: heet Christus welkom. Laat toe dat Hij u in zich opneemt, en je zal zien dat de de godsverzoening als het ware vanzelf plaatsvindt. Dit door het feit dat Christus je opneemt in zijn eigen ja-woord tot de Vader.

Wanneer wij dit gebeuren spiegelen aan ons thema: 'Ik zeg je, sta op', dan mogen we in dit woord de uitnodiging zien van Jezus die tegen ieder van zegt: 'Sta op, en kom, en geef je aan Mij'. Met andere woorden: Je door Christus laten opnemen vraagt een zeker engagement van onzentwege. Het vraagt een opstaan uit de zetel van onze ik-gerichtheid. Het vraagt een nieuwe biddende houding; handen en hart geopend voor Hem.

En dit altijd met de bedoeling dat je zou groeien in Gods wil, in zijn liefde voor de mensheid.

Over liefde tot de mensheid gesproken: Laten we vandaag bijzonder bidden voor Oekraïne. Het is duidelijk dat de oorzaak van deze oorlog godsvervreemding is. Hier is bevrijding en redding nodig. Laat ons bidden dat de harten zich mogen openen voor Gods liefde, voor zijn wil. Moge het kwade ophouden te heersen. Moge de liefde het winnen op de haat.
Laat ons samen bidden, in diepe verbondenheid met elke gelovige - christen, jood of moslim - dat er vrede mag komen, en dat de mensen zich 'laten' verzoenen met God.

kris

Reacties

  1. Toch een eigenaardige redenering.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi gezegd: LAAT Christus je redder zijn. Hem leren vertrouwen opdat de bevrijding kan plaatsvinden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. een gevaarlijke en veroordelende redenering te stellen: "de waarheid is dat hij totaal weg groeit ...."
      er zijn nu eenmaal introverte mensen.
      en hoe ga je moslims veroordelen die niet in Christus geloven?

      Verwijderen
    2. Oordeel en veroordeel niet zegt Jezus opdat ge zelf niet veroordeeld wordt. En moslims geloven wel in God, "Allah" zoals onze Arabisch sprekende katholieke broeders en zusters God noemen in hun gebeden.

      Verwijderen
  3. 'Toen nam de Heer het op voor zijn land en ontfermde zich over zijn volk. '
    Heer, ontferm U over ons, en over het land van de Oekraïners. En laten we daar vandaag gezamenlijk voor bidden én vasten, zoals Franciscus ons dat gevraagd heeft.
    Heer, ontferm U.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. En laten we ook vooral bidden voor de Russische leiders!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. jouw laatste zin ontroert mij "laat ons samen bidden in diepe verbondenheid, Christen,Jood en Moslim".

    Pieter Budke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helemaal akkoord, we zijn tenslotte allen voortgekomen uit het geslacht van Abraham. (geloofs)familie van elkaar. Onze moslim broeders en zusters, en onze joodse broeders en zusters. Laten we, waar we kunnen, respectvol met hen omgaan. Wij hebben allen iets aan elkaar te bieden, in beide richtingen.

      Verwijderen

Een reactie posten