donderdag na Aswoensdag

Vandaag lezen we in Deuteronomium: 'U staat voor de keuze tussen leven en dood, tussen zegen en vloek. Kies voor het leven, voor uw eigen toekomst en die van uw nakomelingen, door de Heer, uw God, lief te hebben, Hem te gehoorzamen en Hem toegedaan te blijven.'

Inderdaad, wij staan voor de keuze tussen leven en dood. Kiezen voor God is kiezen voor het leven. Kiezen voor het kwaad is kiezen voor de dood. Deuteronomium stelt dit heel zwart-wit, maar soms heeft een mens dergelijke taal nodig om z’n leven en de keuzen die hij maakt op scherp te zetten.

De realiteit leert ons dat wij doorgaans daar ergens tussen hangen. Niet echt zwart, maar zeker ook niet echt wit; eerder grijs. Maar eigenlijk zou ons leven wit moeten zijn, niet enkel in de intentie, maar ook in de daad. Als christen zou het een vanzelfsprekendheid moeten zijn te kiezen voor het leven, voor God dus. Als we onze naam ‘christen’ waardig willen dragen moeten we leven naar haar inhoud: dat betekent een leven leiden gehecht aan de persoon van Jezus, in intieme relatie met Hem, je door Hem laten leidend.

Wie deze weg gaat, leeft niet voor zijn eigen begeerten, maar zal groeiend, meer en meer die weg gaan waarover het evangelie van vandaag spreekt: Jezelf verliezen omwille van de Heer. Het is je oppervlakkig ik achterlaten om steeds dieper te leven in Christus. In Hem zul je je meest ware ik ontdekken; je diepste identiteit.

‘Ik zeg je, sta op’, ons thema tijdens deze veertigdagentijd, betekent vanuit Deuteronomium van vandaag: kiezen. Kiezen voor het leven; het leven dat haar wortels heeft in Gods aanwezigheid.

Laat ons opstaan, laat ons kiezen voor het leven, voor God, voor de liefde. Heel concreet; in het leven van elke dag.

kris

Reacties

  1. God is als de tuinman die zegt: "hak die boom niet om, spit de grond eromheen en doe meststof bij, misschien draagt hij volgend jaar vruchten". Zo moeten wij iemand die op zichzelf is geplooid niet veroordelen. Dat was de boodschap van gisteren.
    Dank u

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het valt mij toch op dat wij vaak één gedachte uit een lezing nemen om daar onze redenering aan te koppelen. In dit geval nu de juiste weg/de geboden volgen. Maar in de lezing staat er dan ook wat er zal gebeuren als we dat niet doen "Dan zal u aan de overkant van de Jordaan, in het land dat u in bezit zult nemen, geen lang leven beschoren zijn." Hebben de Oekraïners dan de weg/de geboden niet gevolgd dat hen dit nu moet overkomen? In het Oude Testament wordt welvaart en lang leven vaak gekoppeld aan de trouw aan God. De realiteit is echter vaak anders.
    Patrick

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Beste Patrick, dat klopt wat je zegt.
      En vaak vullen we dat dan snel in, kijkend naar de 'eeuwigheid'. Trouw aan God betekent dan een lang leven 'in de hemel'.
      Maar inderdaad, als je dat koppelt aan wat de Oekrainiërs nu meemaken...
      Geen makkelijk teksten.

      Maar mogen we dat ook niet zien als een stukje visioen? In de zin van: neem nu dat de mensen wél trouw zouden zijn aan God en zijn geboden, en we doen dit met z'n allen, zodanig dat er nooit geen oorlog zou zijn, en er dus geen (oorlogs)doden vallen... dan leven we langer.

      Ik vraag me ook af of we 'langer leven' niet mogen interpreteren als 'gelukkiger leven', voor de hele gemeenschap. Maar dat is een interpretatie.

      Hartelijk, kris

      Verwijderen
    2. aan welke kant staat u? Pro-rusland?

      Verwijderen
    3. Beste anoniem van 11:29,
      als je die vraag aan mij stelt, dan kan ik zeggen dat ik kies voor de Vrede, voor geen oorlog, voor het eerbiedigen van ieder mens. En natuurlijk mocht Oekraïne niet aangevallen worden, daar was geen enkele reden voor.
      Maar ik zie Poetin en zijn aanhang (in zoverre die aanhang als iets te zeggen heeft) als iemand die de pedalen kwijt is, of religieus gezegd: als iemand die het licht kwijt is. Dit is geen oordeel, dit is een vaststelling. En het is goed dat we voor de man bidden, dat we hem niet verwerpen. Als christen hoor je immers, naar het woord van de Heer, ook je vijanden te beminnen.
      Van harte, kris

      Verwijderen
    4. Poetin beminnen, ok, maar steek hem dan in de gevangenis en verzorg hem goed

      Verwijderen
  3. "Maar wie zijn leven verliest omwille van Mij, zal het behouden."

    Bidden en hopen.

    Niet rond ons eigen ikje blijven draaien, doch luisteren, luisteren naar de natuur, de stilte, daarkom je God op het spoor, en begin van jezelf te houden ipv uzelf te verwerpen, want Hij houdt van ons.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je Luc.
      Ik denk dat we inderdaad heel veel van onszelf moeten houden, zoals het grote gebod voorhoudt: Bemin God, je naaste als jezelf.
      Maar we mogen verloochenen al wat ons van God wegtrekt en dat we dikwijls ons 'zelf' noemen. Het is niet het ware zelf, het is de hoogmoed waarvoor we dikwijls blind zijn. Dit verliezen omwille van het evangelie is toelaten dat Christus je leven mag zijn.

      Verwijderen
    2. Vooral heel veel van uzelf houden staat voor mij gelijk aan egoïsme

      Verwijderen
    3. 't Is te zien hoe je het bekijkt.
      Jezelf graag zien hoeft niet egoïstisch te zijn. Je bent geschapen door God, je hebt een 'ik' gekregen, je bent geroepen. Dit alles mag je beminnen en koesteren, met als doel God en medemens te dienen, want niets met egoïsme te maken heeft, integendeel.

      Verwijderen
    4. het verschil tussen een yoga goeroe die het zelf beoefend, en Jezus Christus is dat de Bhoeda is gestorven in lotushouding (volledig in zichzelf gekeerd) en Jezus met open armen is gestorven aan een kruis

      Verwijderen
  4. Vandaag zag ik in het Duitse journaal
    dat ouders hun 5 en 6 jarige kinderen
    op de bus zetten op weg naar veiligheid

    zij vertrouwen hun kinderen toe
    aan hun medemensen ...

    een volle bus met kinderen
    geen weeskinderen ,maar dit zijn allen
    kinderen van ouders die zelf terug
    gaan naar het front om hun land te verdedigen.
    Duitsland gaat voor deze kinderen zorgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Er wordt een nieuwe wereldlijn opgetrokken.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten