25 mrt - Aankondiging van de Heer

God bezocht Maria via zijn engel. Wat een gebeuren! En dan nog wel met de aankondiging dat zij de Zoon van de Allerhoogste zou dragen. Onvoorstelbaar, maar waar. Eerst was er schrik, huivering, vragen, maar uiteindelijk zei Maria wel 'ja' tot de engel, wat een heus scharnierpunt zal worden in de geschiedenis.

Hoe komt het dat Maria 'ja' zei? Wel, we kunnen dat samenvatten in de woorden: 'Als God er is voor mij, dan ben ik er voor Hem.' Wederkerige liefde noemt men dat. Liefde roept op tot liefde. Liefde wekt liefde.

Ook al zijn wij biologisch niet uitgekozen, zoals het bij Maria wel het geval was, om Jezus te dragen en te baren, in wezen zijn we wel uitgenodigd tot hetzelfde 'ja'. God komt niet anders tot ons dan Hij tot Maria is gekomen. In zekere zin vraagt God ook aan ons: 'Ben je bereid de Heer te dragen, en te baren voor de mensheid?'

God kiest ieder van ons, Hij kiest u, Hij kiest mij, en spreekt ieder aan bij onze naam, heel persoonlijk, zeer gericht. Hij doet dat niet zo eens een keer, Hij doet dat dagelijks, voortdurend, als een gebed, of een liefde, zonder ophouden. God vraagt. Hij roept. Hij appelleert. Hij spoort ons aan tot een persoonlijke keuze.

Misschien is er in eerste instantie ook die angst, de huivering, de vragen. Dat weet God ook, Hij weet het meer dan we het zelf weten. Maar God vraagt nooit wat onze krachten te boven zouden gaan.

Van belang is ons gebed te plaatsen in het tedere waaien van de heilige Geest.  'Ja' zeggen tot God is geen krachtpatserij van een individu los van God. 'Ja' zeggen tot God is gaan staan in het zachte vuur van de Geest die God in ons legt. Het is het diepe verlangen naar God, als vrucht van de inwoning van de Geest, toelaten, dit verlangen koesteren, het laten groeien, om het tot stuwing te laten zijn in onze overgave aan God.

In de overgave zullen we Gods kracht ontvangen geheel 'ja' te kunnen zeggen aan Hem. Jezus, door God gelegd in ons hart, zal ons in zijn eigen ja-woord trekken opdat ons ja-woord zal gebeuren vanuit zijn ja-woord tot de Vader. Ons 'ja' zal gebeuren in Jezus' naam, vervuld van zijn liefde tot God en de mensheid.

Lieve mensen, als de wereld naar iets dorst heeft, is het naar mensen die 'ja' zeggen; 'ja' tot God.

Moge de heilige Geest neerdalen in ons gebedsleven, moge Hij ons hele zijn vervullen met Gods liefde, opdat we, staande in het ja-woord van de Zoon, instrumenten mogen worden van Gods goedheid voor de mensheid.

Vandaag wijdt de hele wereldkerk Oekraïne en Rusland toe aan het Onbevlekte Hart van Maria. Laten we ons bij deze gebedsketen aansluiten. Moge, op voorspraak van Maria, de wapens zwijgen, moge het goede gesprek op gang komen. Moge er opnieuw Vrede zijn. Bidden wij voor Oekraïne, voor Rusland, voor de hele wereld.

kris

Reacties

  1. Dit is het feest van een tweevoudig fiat, een dubbel ja: de Zoon van God wordt mens en zegt als Hij in de wereld komt: 'Hier ben Ik, Ik kom, o God, om Uw wil te doen'; de Maagd wordt de moeder van God en zegt: 'Fiat, zie het dienstmeisje van de Heer, mij geschiede naar Uw woord'. Wij mogen meedoen met dit dubbel ja-woord. Mochten ook wij elke morgen kunnen zeggen: 'Hier ben ik, Heer, zeg maar wat mij vandaag te doen staat'. En vandaag staat mij ook dit te doen: meebidden met de hele wereldkerk voor de vrede in Oekraïne en Rusland. Laten wij de toewijding innig meebeleven.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jezus zegt: uw 'ja' moet 'ja' zijn , en uw neen 'neen'
      Wij moeten dus ook neen kunnen zeggen

      Verwijderen
    2. Klopt. 'Nee' tegen het kwade, 'ja' tegen God.

      Verwijderen
    3. Klopt altijd als Jezus iets zegt..

      Verwijderen
  2. een kort gebedje dat ik van mijn moeder leerde en waar wij als kinderen ons dagelijks gebed mee afsloten, draag ik vandaag als mantra met me mee:
    'Maria, koningin van de vrede, bid voor ons.'

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten