donderdag in week 3 van de veertigdagentijd

'Wie niet met Mij is, is tegen Mij, en wie niet met Mij samenbrengt, drijft uiteen', zegt Jezus vandaag.

Als je de wereld inkijkt zie je vaak twee bewegingen die, ofschoon ze tegengesteld zijn aan elkaar, tegelijkertijd werkzaam zijn. Enerzijds zie je krachten aanwezig die scheiding willen brengen onder de mensheid. Ze zetten alles in om zoveel mogelijk verdeeldheid te zaaien. Ze zijn niet beducht daarvoor het conflict aan te gaan en zo nodig gewapenderhand de 'vijand' tegemoet te treden. In een wereld die op vlak van samen leven zo mooi zou kunnen zijn is hun enige betrachting disharmonie te zaaien onder de mensheid, met veel miserie en lijden tot gevolg.
Daarnaast zie je krachten die er alles aan doen om elk menselijk conflict te vermijden. Ze werken aan een wereld waar het voor ieder goed is om te leven; een wereld waar vrede gekoesterd wordt, waar zin voor gemeenschap hoog in het vaandel gedragen wordt, waar gedeeld wordt met zij die minder hebben.

'Met de Heer zijn' - om Jezus' woorden aan te halen - brengt bij elkaar. 'Niet met Hem zijn', drijft uiteen.

Laat ons in deze dagen bidden en werken; bidden voor de mensheid, werken aan onze samenlevingen.
Mogen wij allen kiezen voor het Goede, voor het Leven, voor God. Laten we de positieve en constructieve krachten in deze wereld bundelen en ondersteunen. Laat ons opkomen voor recht. Laat ons opstaan tegen het kwaad. Laten we ons hart en zo nodig onze stem verheffen. Moge regeringsleiders alles uit de kast halen om het vredesgesprek op gang te brengen en te houden, opdat gletsjers van vijandschap zouden smelten en verzoening weer alle kansen krijgt.

Morgen, op het hoogfeest van de 'Aankondiging van de Heer', waar we vieren en gedenken dat de engel Gabriël Gods menswording aan Maria aankondigde, zal paus Franciscus Rusland en Oekraïne toewijden aan het Onbevlekte Hart van Maria. Laten we ons met de hele wereldkerk, en met ieder mens van goede wil, verenigen om de gave van de vrede af te smeken.

kris

Reacties

  1. Ja Kris laten wij bidden ...dat er vrede moge zijn ook in ons eigen hart !
    Laten we zefs voor de vijanden God smeken hen tot inzicht en bekering te brengen !!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten