dinsdag in week 14 door het jaar

Jezus sprak tot zijn leerlingen:
‘De oogst is groot, maar er zijn weinig arbeiders. Vraag dus de eigenaar van de oogst of Hij arbeiders wil sturen om de oogst binnen te halen.’

De eigenaar van de oogst is God de Vader. Voordat Jezus zijn leerlingen werkelijk zal uitzenden, droeg Hij hen op te bidden voor meer arbeiders. Ook aan ons wordt gevraagd te bidden voor arbeiders binnen de Kerk. Het is immers de heilige Geest die mensen zal aanzetten te doen waartoe God hen / ons uitnodigt.
Daarnaast hebben we de taak om met deze jonge mannen en vrouwen het ‘goede gesprek’ te voeren, en te blijven voeren, opdat ze zich gedragen zouden weten, bemoedigd en bijgestaan.

Als Kerk, maar ook binnen onze gezinnen, en waarom ook niet in onze (katholieke) scholen, zouden we - denk ik - aan dit laatste meer aandacht aan moeten schenken. Roeping is een fundamenteel gegeven binnen het christelijk geloofsdenken. Immers, we zijn allen geroepen. Maar ook over de specifieke roeping als priesterschap, diaconaat en religieus leven mag gesproken worden. Het is alsof dit meer en meer in de taboesfeer komt. Waarom toch… vraag ik me af. Niets is zo mooi en rijk wanneer een jong iemand die, vanuit roeping, kiest voor deze weg.

Laat ons bidden, laat ons het goede gesprek voeren; van harte, uit zorg voor Gods gemeenschap en uit liefde voor de gave van het geroepen worden.

Een gezegende dinsdag,

kris

Reacties


  1. Hosea kan er maar om klagen: zijn volk gaat zijn eigen weg. Met koningen en leiders die van God niet willen weten en met goden die maar beelden zijn van zilver en goud. Dat is volgens Hosea wind zaaien, maar de oogst zal storm zijn. Er zijn wel altaren in het land, maar om vreemde goden te eren. Als het volk zo leeft, gaat het naar Egypte terug. De profeet ziet het al aankomen: het volk gaat in ballingschap. Ook een Kerk die werelds wordt, wordt door de wereld onder de voet gelopen. Dan zegt de overheid: ‘Wij subsidiëren jullie niet meer, want je hebt geen maatschappelijke relevantie meer’. Wat nu gebeurt in Vlaanderen, gebeurde ook al ten tijde van Hosea. En ook ten tijde van Jezus. Een volk dat God niet eert, wordt stom, opgesloten in zijn eigen ik. Het is bezeten door demonische krachten. Jezus geneest dat. Jezus brengt de mensen weer bij God. En dan geschiedt het Rijk Gods. God wordt weer de Heer. Daarvoor onderricht Jezus en geneest Hij wat ziek is en gewond. Jezus brengt het mededogen van God onder ons. En dan is de oogst groot. De oogst is ook nu groot, weet je? Maar er zijn weinig arbeiders. En dat betekent bijbels gezien niet dat de oogst zwaar en veel werk is. De oogst is in de Bijbel altijd zegen, geschenk, genade, zegt Isabelle Desmidt in het laatste parochieblad. In de joodse traditie gaat oogsten gepaard met feestvieren. Het zijn momenten om God te danken. Zo is Pesach aan het begin van de gerstoogst, het feest van de bevrijding uit de slavernij van Egypte. Het Wekenfeest viert aan het begin van de tarweoogst de gave van het verbond, de Thora. En het Loofhuttenfeest dat samenvalt met de laatste oogst vóór de winter, gedenkt hoe God mee optrok door de woestijn en Zijn tent opsloeg tussen Zijn volk. Al feestend dankt het volk voor de gave van het leven waar het zelf deel uit van maakt en waaraan het als arbeider op Gods akker mee mag werken. De vruchten van het land zijn net als het leven gaven van Gods hand en die oogst is groot en overvloedig. Als het volk dat vergeet, zoals Hosea en ook Jezus het aan moesten zien, dan wordt het weer slaaf van Egypte of van welke grootmacht ook. Het wordt werelds, seculier, zonder perspectief op een hoger of op een méér. Dat gebeurt ook nu weer in onze tijd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een bemoedigende lezing. Arbeiders voor de oogst. Er zijn ook veel arbeiders nodig in diverse mooie beroepen zoals in de zorg, het onderwijs en de politie. Dienende beroepen waarin heel veel vacatures zijn. Er dreigen ernstige tekorten terwijl het zo fijn is om mee te mogen werken aan de zorg voor mensen en het heil van de wereld. Hopelijk komen er veel werkenden bij die met hart en ziel willen meewerken. Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dank voor je mooie woorden, broeder!!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten