29 juli - Marta, Maria en Lazarus

Vandaag gedenkt de Kerk Marta, Maria en hun broer Lazarus. Zij zijn een familie en vrienden van Jezus, wier namen verschillende malen in de evangelies voorkomen. Het feit dat zij Jezus verwelkomen in hun huis maakt hen ook tot een model voor ons.

Vandaag gebeurt deze verwelkoming in eerste instantie niet echt bij een fijn gebeuren. Lazarus, die ernstig ziek was, is gestorven en Jezus gaat met zijn leerlingen naar hen toe. Marta gaat Jezus tegemoet en verwelkomt Hem. 'Als U hier was geweest, Heer, zou mijn broer niet gestorven zijn', zegt ze. Haar woorden lijken een verwijt, maar in feite zijn ze reeds een getuigenis van een diep en sterk geloof, omdat zij weet dat de tegenwoordigheid van Jezus levengevend is.

Deze woorden van de zus van Lazarus brengen ons dichter bij de verwachtingen van zovele zieken, dichtbij en veraf. Zieken, die dikwijls in isolement leven. Denken we ook aan die zieken die in vele delen van de wereld geen toegang hebben tot de gezondheidszorg.

Het gebed van Marta herinnert ons eraan dat Jezus nooit ver weg is uit het leven van hen die lijden. Hij komt, net zoals Hij met zijn vriend Lazarus doet, de zieken naderbij en Hij roept ons om om Hem daarin te volgen.

Wij moeten inderdaad in de voetstappen van Jezus treden om niet kil of onverschillig te blijven, maar om menselijke gevoelens in ons hart te cultiveren, gevoelens van nieuwe menselijkheid, in deze tijd waarin afstand en concentratie op het ik de overhand lijken te hebben.

Uit het woord van Jezus ontspringt vandaag de kracht die alle kwaad overwint: ‘Ik ben de opstanding en het leven. Wie in Mij gelooft zal leven, ook wanneer hij sterft, en ieder die leeft en in Mij gelooft zal nooit sterven. Geloof je dat?’ 

'Geloof je dat?' Dit is de vraag die Jezus ons in deze tijd stelt om een licht van hoop te ontsteken.

‘Ja, Heer,’ zei Marta, ‘ik geloof dat U de messias bent, de Zoon van God die naar de wereld zou komen.’ Laten wij ons deze geloofsbelijdenis eigen maken.

Naar woorden van Vincenzo Paglia.

Een gezegende vrijdag,

kris

Reacties

  1. Heilige Martha, Maria en Lazarus, jullie waren sympathisanten van Jezus. Bij jullie vond Hij regelmatig een onderkomen voor de nacht toen Hij met Zijn leerlingen altijd onderweg was. Maria, jij luisterde graag naar wat Jezus vertelde over Zijn Vader en het Koninkrijk. Martha, jij was druk in de weer, maar in al je bezigheden pikte je een graantje mee van 's Heren onderricht. Ook jij hadt een diep geloof: 'Heer, ik geloof vast dat Gij de Messias zijt, de Zoon Gods die in de wereld komt'. Lazarus, jij bent de dood ingegaan, maar Jezus heeft je opgewekt. Jij weet wat leven is, wat sterven is, wat opstaan betekent. Heilige Martha, Maria en Lazarus, jullie behoorden tot de kring van Jezus' eerste gelovigen. Geef dat wij ons graag bij jullie gezelschap zullen voegen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Priester Daniël, wat een mooi gebed ! Gezegend zijt gij voor ons allemaal.. ! 🍀
    En weet ge… als ik thuis zo druk bezig ben.. betrap ik mij erop,
    Geregeld roep ik : Martha, Martha , zie me nu bezig ..!
    🙂. Een eenvoudige huisvrouw, en grootmoeder.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik lees in het commentaar: "‘Als U hier was geweest, Heer, zou mijn broer niet gestorven zijn’, zegt ze. Haar woorden lijken een verwijt, maar in feite zijn ze reeds een getuigenis van een diep en sterk geloof, omdat zij weet dat de tegenwoordigheid van Jezus levengevend is."
    Dat is natuurlijk een interpretatie die wij (te) gemakkelijk geven omdat wij Martha's woorden verstaan vanuit het 'weten' hoe het verhaal afloopt. Wij moeten echter niet te veel interpreteren, maar lezen wat er staat: een verwijt aan het adres van Jezus, vanuit het verdriet om het overlijden van haar broer. Ook zó mogen we tot Jezus gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, het is een interpretatie, maar ik vond het wel een mooie ;-)
      Uiteindelijk wordt er met die woorden toch een geloof uitgedrukt. Ook een verwijt, maar ook een geloof. Zo lees ik dat toch.
      En dat wij met onze 'verwijten' aan het adres van de Heer naar Hem mogen toegaan... dat is inderdaad zeker zo. Hij kan daar wel tegen. De psalmen staan vol 'verwijten'.
      Mooi weekend.

      Verwijderen
  4. Laat mijn leven een loflied zijn voor de Heer,
    de nederigen zullen het met vreugde horen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten