maandag in week 14 door het jaar

Ik zal je voorgoed tot mijn bruid maken. Ik zal je als bruid verwerven, in recht en gerechtigheid, in liefde en ontferming. Mijn vrouw zul je zijn, want Ik beloof je trouw, en jij zult de Heer toegewijd zijn.
Zo lezen we vandaag bij de profeet Hosea.

Wat een engagement van God uit naar de mens toe. Hij kiest ons om te huwen. Wat een eer! Wat een genade! Wat een gebeuren!

Over deze zogenaamde Bijbelse huwelijksmystiek is al veel geschreven. Zelf las ik gisteren nog een prachtige commentaar op het boek 'De donkere nacht' van Johannes van het Kruis. Johannes gaat ervan uit dat God heel dikwijls 'de nacht' gebruikt om ons, mensen, tot zich te trekken en ons in zich op te nemen. De woestijn ons gegeven, en het achterlaten van onzentwegen, leiden tot (al dan niet gewaarwordende) eenheid met God.

Veel mensen beluisteren dit als een 'ver-van-hun-bed-gebeuren', weggelegd voor bijna-heiligen of mystici uit een al dan niet ver verleden. En het is natuurlijk waar dat heel wat mystici uit het verleden deze weg in de diepte zijn gegaan, wiens leven en inzichten via eigen geschriften of getuigenissen bewaard zijn gebleven. Het is beslist het werk van God dat deze mensen een zekere bekendheid hebben gekregen, al was het maar tot 'stichting' van zij die hen leren kennen via lectuur, studie, enzovoort.
Tegelijk is het zeker zo dat er ontelbare vrouwen en mannen zijn geweest in deze wereld die, zonder bekend te zijn geworden, deze weg van mystiek hebben bewandeld, en dit tot op vandaag. Geen geschriften, geen geestelijk nalatenschap, geen bekendheid. Maar wel 'heiligheid'.

En dit laatste is beslist goed nieuws voor ieder van ons. Immers, wij allen, u en ik, zijn geroepen de weg van de mystiek te gaan. En dan gaat het er in de eerste plaats niet om om bijzondere mystieke ervaringen mee te maken (uren van de wereld zijn, zweven, bilocatie,...), maar wel om je eigen unieke weg mét God in de diepte te gaan. Hoe die weg eruit ziet, tot welke hoogten of laagten God je meevoert, is een zaak tussen Hem en u. Van belang is je relatie met God te verzorgen, te koesteren, je hele leven eraan te geven.

God vroeg in het verleden niet enkel de grote bekende mystici tot zijn bruid. Ook geeft Hij zijn hand niet enkel aan zij die een bepaalde graad van heiligheid zouden hebben bereikt. Nee, hij nodigt ieder van ons uit met Hem te huwen, waar we ook staan in het leven, wat we ook al dan niet hebben uitgespookt.

En Hij vraag je vandaag, zoals Hij dat gisteren deed, en zoals Hij dat morgen zal doen.

Aan u, aan ons, of we zijn huwelijksaanzoek ter harte nemen.

Ik zou zeggen: doen! Niet twijfelen. Wie de stap zet in Gods huwelijksboot te treden heeft het beste in zijn leven gekozen; het meest edele, het meest verhevene. Hij heeft zich namelijk gegeven aan het avontuur van de liefde tussen God en mens. En wel in twee richtingen: van God uit naar u toe, en van u uit naar Hem toe (God zelf is er het levend hart van). Deze interactie van liefde is het wezen van de eenwording met God. Liefde is nooit passief; ze is levend, fris, fruitig, bruisend; zowel bij zonneschijn als met zware bewolking.

Lieve mensen, laten we ons geven aan God, doorheen Christus die ons bewoont. Bid dat Gods Geest u voor deze weg mag openen. Adem in God zoals Hij dat doet in u, zoals Johannes van het Kruis dat zo mooi zegt. Wees liefde. Groei in Hem. Opdat velen mogen proeven van Gods schoon- en goedheid.

Van harte, kris

Reacties


  1. Hosea is een tijdgenoot van Amos. Hij droomt van die begintijd toen Israël pas weg was geraakt uit het slavenbestaan in Egypte. Dan had het Godsvolk 40 jaar doorgebracht in de woestijn. Het werd beproefd, jazeker, het was geen gemakkelijke tijd. Maar daar waar er van alles te weinig was, sprak God tot hun hart en voorzag Hij in alles: in manna, in kwartels, in water uit de rots. Door dit alles heen leerde God Zijn volk trouw te zijn en te vertrouwen op Zijn machtige hulp. Daar was het volk gewillig. Het waren de wittebroodsweken van het verbond tussen God en Zijn volk. Nu, in de achtste eeuw v. Chr., dat is zowat 400 jaar later, is er weelde. En het volk heeft God verlaten. Nu volgen zij de Baälgoden, de goden van geld en gewin, van koren en vee, van vruchtbaarheid en grote luxe. Het wordt anders, zegt Hosea. God maakt Zijn volk weer tot Zijn trouwe bruid. God zal de man zijn, de echtgenoot, de bruidegom van Zijn volk. God zal hun Heer zijn en niet langer de Baälgoden. God neemt Zijn volk weer tot zich. Hij drukt het in Zijn liefdevolle armen, Hij drukt het tegen zich aan zoals een jongen met zijn meisje doet. Dan leren de mensen weer God kennen als een God van liefde. Jezus vervult dat. Hij geneest een zieke vrouw en Hij geeft het leven terug aan een te vroeg gestorven kind. Dat mogen wij als Kerk ook nog altijd doen: mensen nabij zijn in ziekte en dood. Als een priester of parochie-assistent of zelfs een gewone gelovige een zieke uit de buurt bezoekt en nabij is, dan krijgt die zieke weer moed en vertrouwen. Er is iemand die om hem of haar geeft. De ziekenzalving is ook zoiets. Daar komt de Heer zelf de zieke sterken en bemoedigen. En bij een sterfgeval kunnen wij de dode wel niet zoals Jezus weer levend maken, maar in een rouwbezoek en in een mooie uitvaart, geven wij de gestorvene ook in zekere zin terug aan de beproefde familie. Deze kan het verlies beter dragen. De rouw wordt enigermate verwerkt. Oh, er is zoveel te doen in het Rijk van God. Maar God is er, ook al in de dokters en de zorgverleners. Maar Hij wil er ook zijn waar de dokter en de verplegende de zieke uit handen moeten geven. Dan mag de Kerk de gestorvene aan God geven en de familie troosten met Gods belofte van eeuwig leven. Dan zullen onze mensen ook weer God leren kennen als een God van liefde, ook over de dood heen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kris bedankt voor het woord van Leven dat u iedere dag erbij schrijft Vandaag isnhet ook weer zo boeiend en wat geweldig dat Jezus ons steeds terug als zijn bruid wil hebben ook als wij niet altijd perfect zijn en maken wij fouten Hij wacht op ons dank u Kris voor alles wat u voor de kerk doet Trees

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja dank aan Pr. Daniël aan Kris en alle lezers die ons zo aanmoedigen élke dag opnieuw !
    De dag beginnen met een propere lei ,léven NU en met die aanmoediging dat wij allen kunnen beantwoorden aan zijn "huwelijks aanzoek"! Zalig toch ,...in goeie en slechte tijden !

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kris, jouw beschrijving van de Liefdesrelatie tussen God en de mens ontroerd me. Zo mooi.
    Het dagelijkse geestelijk voedsel dat jij aan ons schenkt ,daarvoor dank ik je . Ook mijn dank aan Daniel voor de aanvullende gedachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Beste Kris, oprecht dank voor je bemoedigend schrijven rond mystiek. Laten we voor elkaar bidden en er oprecht werk van maken. Onze wereld heeft er zoo een nood aan. Ik wil zo biddend meewerken aan Gods Heilsplan in éénheid.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. "De vrome mens van de toekomst zal een mysticus zijn, iemand die 'iets ervaren' heeft, of hij zal geen vroom mens meer zijn." uit: Geist und Leben (1966), Karl Rahner, Duits theoloog 1904-1984

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten