23 juli - H. Birgitta

‘Christus leeft in mij’, schrijft Paulus. Wat moet de man ver gevorderd zijn op z’n christelijke levenswandel om dit te kunnen zeggen. Het geheim van deze beleving van eenheid met de Heer zit ‘m wellicht in de woorden die hij daarvoor schrijft: ‘Met Christus ben ik gekruisigd’. Hij heeft zich niet 'laten' kruisigen, ‘mét  Christus is hij gekruisigd. Paulus is er zich dus van bewust dat zijn zonden door Christus op het kruis gedragen zijn, en dat hij  in Hem verlost is.

Wat kan dat nu voor ons concreet betekenen?

In dezelfde brief aan de Galaten, in het 5e hoofdstuk vers 24 lezen we: ‘Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn aardse natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen’. Daar gaat het dus om. Bewust zijn dat alles wat je wegtrekt van de Heer, van je roeping, van de liefde,... met de Heer gekruisigd is. De Heer heeft het reeds op zich genomen. Vanuit dit bewust zijn we dan geroepen te leven als 'nieuwe mensen', in het Pasen van de Heer.

Feit is dat we niet altijd leven als verlosten. We vechten nog met het zondige in onszelf, met allerlei wereldse zaken die ons dwangmatig opwinden, met de drang ons ego voortdurend te voeden,… Het komt erop neer van al deze zaken bewust NU afstand te nemen, om vergeving vragend dat we tot nu toe nog geen echte paasmensen waren. Het is kiezen om die oude mens NU achter te laten, om deel te krijgen, en te hebben, aan de 'nieuwe schepping' in Christus. Zo kan Hij inderdaad door ons heen leven, werken en bidden.

Op deze wijze zullen wij de rank zijn verbonden aan de wijnstok, onze Heer, waarover het evangelie van vandaag spreekt. En zoals Hij het zelf heeft beloofd: wie zo innig verbonden leeft met Hem zal vruchten voortbrengen, véél vruchten. Met andere woorden: ons leven zal een liefde-vol leven zijn: vervuld van de liefde van Christus, deze barend in alles wat we doen, in iedere omgang die we met wie dan ook hebben, en wel in naam van de Heer. Wie deze weg gaat zal, naar de laatste zin uit het evangelie van vandaag, 'de grootheid van de Vader' tonen aan de wereld.

Als dat geen ‘blijde boodschap’ is.

Een mooi weekend voor ieder van u,

kris

Reacties

  1. als ik dat zo lees is mijn eerste gedacht is die tekst niet bedoeld voor kloosterlingen en mensen die aan de Heer gewijd zijn .. zo heb ik het zeker nog niet voor mij gezien .. heb reeds tweemaal de tekst gelezen maar zal er zeker nog veel moeten bij stil staan .. dankjewel Kris dat je me wakker schud .. fijn weekend ook voor jou

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na Kris wil ik jou bedanken beste anoniem. Door jouw opmerking ben ik alles nog een keer gaan lezen waardoor het veel meer bij mij binnenkwam. Wat fijn toch dat we ook elkaar scherp kunnen houden. Ook de brief aan de Galaten verder gelezen. Dank je. Roosje

      Verwijderen
  2. Wie Christus Jezus toebehoort, heeft zijn aardse natuur met alle hartstocht en begeerte aan het kruis geslagen’.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten