woensdag in week 15 door het jaar

'Ik loof U, Vader, Heer van hemel en aarde, omdat U deze dingen voor wijzen en verstandigen verborgen hebt gehouden, maar ze aan eenvoudige mensen hebt onthuld. Ja, Vader, zo heeft het U behaagd.' Zo horen we van Jezus vandaag.

Een mens die zo vervuld is van zichzelf, van zijn eigen gelijk, die mentaal om zijn eigen ego heen draait, of die de wortel van wat goed en kwaad is kwijt is geraakt omdat hij geen oog meer heeft voor God of de liefde, zo’n mens kan moeilijk aanvoelen wat het betekent te leven als ‘kind van God’.

God openbaart zichzelf, zijn aanwezigheid, zijn liefde, aan kinderen. Daarmee bedoelt Jezus in eerste instantie eenvoudige mensen, die zijn als kinderen van God, mensen waar je goedheid tegenkomt, hulpvaardigheid, eerlijkheid, vriendelijkheid, zachtheid, doorzettingsvermogen, terughoudendheid, wijsheid, inzicht. Mensen die je kunt aanspreken op voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte en matigheid. Mensen waarbij je die glimp van Gods genade bespeurt door hun geloof, hoop en liefde.

Laat ons eenvoudige mensen zijn; wijze mensen, liefdevol, oprecht en eerlijk. Moeilijk is dat niet. Het is een keuze - in geloof - waar onze samenleving alleen maar beter van wordt. En waar God een gelaat krijgt. 

Naar woorden van Michel Hagen

Reacties

  1. Jezus is Zijn eerste ontgoocheling over die rijke steden rond het meer van Galilea wat te boven gekomen. Hij deed er Gods wondere tekenen, maar zich bekeren, deden ze niet. Nu richt Jezus zich in gebed tot Zijn hemelse Vader. Hij weet dat Hij alles doet wat Zijn Vader Hem ingeeft en van Hem vraagt. De groten van deze aarde verstaan God niet, de kleinen en eenvoudigen wel. Het is goed dat ook wij, wanneer wij ontgoocheld zijn over mensen, niet bitter worden, maar naar God gaan. Hij weet wel wat er in ons om gaat. Hij bemint ons met een vaderlijke liefde. Niet bitter worden, maar bidden voor wie ons ontgoochelen. En God zelfs danken dat we met Jezus mee mogen lijden en aan mogen vullen wat ontbreekt aan Zijn beproevingen (Kol. 1, 24).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is "waar "om oprecht je naaste lief te hebben ...niet bitter worden , je tong in je mond draaien vooraleer je "ontgoocheld "en onrechtvaardig behandeld ,heftig reageert...! Bidden ...voor zij die je kwetsen ,ook HIJ bemint onze vijand (op dat ogenblik) ONVOORWAARDELIJK !Laten wij leren ons kruis te dragen en wijzelf ons bekeren ! Ons keren naar Onze Vader !Niet alleen met mooie woorden ,maar er oprecht altijd aan denken !Bemin uw vijand !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Geen eigengereidheid of projecteren van onze problemen en moeilijkheden op anderen.
    De anderen benaderen met echte liefde door uw eigen cirkel te doorbreken naar de anderen toe, verhoor ons Heer.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten