zaterdag in week 14 door het jaar
Jesaja sprak tot de Heer: ‘Hier ben ik, stuur mij.’
Koning Uzzia is zojuist gestorven aan melaatsheid, de onreine ziekte bij uitstek, nadat hij in zijn arrogantie het volk had toegestaan om te offeren aan andere goden (2 Kon. 15, 9). Jesaja heeft, in tegenstelling tot deze houding van de koning, een visioen waarin de transcendentie en de absolute majesteit van God duidelijk worden. God alleen is de ‘Heilige’, aan die de profeet zijn tekortkoming erkent: de onreinheid van zijn lippen. En toch is dat voor God geen reden om niet in de menselijke geschiedenis in te grijpen. Integendeel, Hij wil de kloof tussen Hem en de mensen dichten door zijn profeet te zenden.
Jesaja is zich bewust van zijn kleinheid en zijn zonde. En het is de Heer die hem roept, die hem zuivert en die hem de woorden op de lippen legt die hij aan zijn volk moet meedelen. Als de Heer hem roept deinst Jesaja niet terug.
Het verhaal van Jesaja is een voorbeeld voor alle gelovigen; voor ieder van ons. Immers, wij allen zijn geroepen. Aanvaarden we de roeping van God om profeten te zijn van zijn woord in een wereld die zo vaak berust in het kwaad?
Wij kunnen allemaal antwoorden zoals Jesaja: ‘Hier ben ik, stuur mij.’ De Heer laat ons niet alleen. Hij komt ons te hulp, Hij blijft ons nabij, onze lippen aanrakend met het evangelie dat zuivert en redt.
Laten we dragers zijn van Gods Blijde Boodschap. Laten we haar uitdragen. In daad en woord.
Een mooie zaterdag,
kris
De overweging van vandaag is groot ’n deels van de hand van Vincenzo Paglia, ontleend aan het boek ‘Het Woord van God elke dag 2022’.
In 740 v. Chr. had Jesaja, die tot de koninklijke aristocratie van Judea behoorde, zijn Godservaring. Het werd tevens zijn roeping: 'Heer, zend mij'. Wie God of iets van God ervaren heeft, kan niet meer bang zijn, want zo'n ervaring vergeet men nooit. Zulke ervaringen hebben wij wellicht allemaal eens gehad. Zulke momenten, waar wij God dichtbij wisten, moeten we koesteren, tegen de tijd dat ons geloof beproefd wordt. Dat kan uitwendig zijn, door vervolging of uitgestoten worden (zoals de heilige martelaren van Gorcum overkwam), maar het kan ook inwendig, wanneer God ons lijkt te ontvallen, wij Hem niet meer goed kunnen plaatsen in ons leven, hoe dan ook. Een Godservaring die we ooit mee hebben mogen maken, zal ons altijd weer helpen recht te staan, ook als we even gevallen zijn, teruggevallen in een leven-zonder-God. Ik denk dat dit het is wat ook Jezus zegt vandaag aan Zijn leerlingen. Ze moeten niet bang zijn voor tegenwerking, want ze hebben Jezus mogen ervaren. En Jezus, ja dat is God zelf die als een mens komt wonen in ons midden. Jezus had ook altijd zo'n Godsvertrouwen. Ook wij mogen dat van Hem overnemen. Hoe mooi Zijn woorden vandaag: 'Bij u is ieder haartje op uw hoofd geteld; jullie zijn meer waard dan een zwerm mussen. Er valt geen mus op de grond, of God weet het. Er valt geen haartje uit ons kaler wordend hoofd, of God weet ervan'. Dat zijn woorden die beklijven.
BeantwoordenVerwijderenIn de Sint Niklaaskerk, naast de grote markt te Brussel, staat een prachtig reliekschrijn dat door een Duitser ontworpen is en waar relieken van de martelaren van Gorkum bewaard worden. In mijn jongere jaren werden deze martelaren zeker niet vergeten door de Nederlandstalige gemeenschap in hun gebeden
BeantwoordenVerwijderenIn Mechelen staat het reliekschrijn van sint Rumoldus. Kardinaal Danneels liet destijds de inhoud terug onderzoeken en die bleek uit een totaal andere tijd te stamen dan die waarin Rumoldus had geleefd. Hou toch eindelijk eens op met die onzin van verering van beenderen (en konijnenkeutels zoals een aantal jaren geleden bleek uit een nieuw onderzoek van relieken in het bisdom Hasselt). Daar gaat het in het christendom niet om, hélemaal niet zelfs. Enkel om een sterke diep beleefde relatie met Jezus de levende Verrezen Heer die onder ons aanwezig is'
VerwijderenMaes Maria
BeantwoordenVerwijderenDank u Kris voor deze mooie woorden waar ik kan uit Putten .
En mij goed voelen
Groeten