zondag 16 door het jaar - C

Afgelopen zondag stonden we in de liturgie naast de halfdode man, samen met barmhartige Samaritaan. Vandaag voert het evangelie ons naar het huis van Marta, die het heel druk heeft met de bediening en Maria die aan de voeten van de Heer komt zitten. De evangelist Lucas laat dit verhaal volgen op dat van de barmhartige Samaritaan. Het is goed beiden lezingen samen te lezen. In de twee teksten namelijk, zijn de twee dimensies van een leven volgens het evangelie samengevat: de armen liefhebben én luisteren naar het woord van God.

Wat in de parabel van de barmhartige Samaritaan gebeurt, herhaalt zich: de priester en de Leviet waren zo verstrikt in hun rituelen dat ze de essentie uit het oog verloren, namelijk Gods medelijden, barmhartigheid en vriendschap met de halfdode man. Zo ook laat Marta vandaag zich meer meeslepen door haar bezigheden dan door Jezus. Ze ergert zich zelfs aan Hem: ‘Heer, kan het U niet schelen dat mijn zus mij al het werk alleen laat doen? Zeg tegen haar dat ze mij moet helpen’. Arme Marta. Zij heeft Jezus in haar huis ontvangen, en daar heeft ze goed aan gedaan, maar ze blijft volledig in beslag genomen door zichzelf. Maar Jezus corrigeert haar rustig en liefdevol: ‘Marta, Marta, je bent zo bezorgd en je maakt je druk over zoveel dingen. Er is maar één ding noodzakelijk. Maria heeft het juiste gekozen, en dat zal haar niet worden ontnomen’.

Het evangelie wijst ons twee pijlers aan: die van het woord van God die van de armen. Eerst het woord, eerst luisteren, eerst gebed. Om dan te gaan: naar de armen, het broze, het verdwaalde.

In beiden, het woord en de armen, is de Heer aanwezig. Maria en de Samaritaan gaan ons voor en wijzen ons de weg van het evangelie.

Naar woorden van Vincenzo Paglia.

Reacties

  1. Gewoon prachtig. De gast wordt gastheer. De drie bezoekers die er eigenlijk maar één is, zijn te gast bij Abraham. In werkelijkheid is God die hier op bezoek komt, de gastheer, die Abraham en zijn vrouw de lang verwachte nakomeling belooft. Ook Jezus is te gast bij Martha en Maria. Eigenlijk is Hij niet de gast, maar de gastheer, die aan de luisterende Maria de geheimen meedeelt van Gods Koninkrijk, haar laat delen in Zijn goddelijk leven. Ook wij zijn vandaag te gast bij Onze Lieve Heer, of we nu naar de eucharistie gaan of gewoon thuis bidden omdat het niet anders kan. Hij geeft ons eeuwig leven. Zoals Paulus het zegt in de tweede lezing: 'Christus in u' en ook: 'hoop op eeuwige heerlijkheid'. Eens zullen wij de gast zijn van de Eeuwige voor altijd. Dat mag vandaag al beginnen in ons hart.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Heilige Vincentius à Paulo gaf aan zijn zusters de opdracht dat ze voorrang moesten geven aan de zorg voor een arme op het gebed. Laat uw officiegebed staan als een arme zich op hetzelfde ogenblik aandient en dien die arme. In Hem ontmoet ge Christus.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten