donderdag in week 14 door het jaar

Jezus zegt ons vandaag : 'Om niet hebben jullie ontvangen, om niet moeten jullie geven.'

Het lijkt wel of vandaag álles moet opbrengen. Zelfs vele werken van liefdadigheid zijn een business geworden.

Jezus roept op tot iets geheel anders. Het leven in, en het bouwen aan, het Rijk Gods, en dit verkondigen, heeft niets met geldelijke of materiële winsten te maken. Het gaat om leven vanuit datgene wat we van God gekregen hebben - zijn liefde -, en dit uitdragen; en wel om niets. En als er geld bij komt kijken, dan zou er zo mee moeten worden omgegaan dat het Rijk Gods ermee gediend wordt, de woorden van de Heer indachtig waar Hij zegt dat we niet God én de mammon kunnen dienen.

Liefde kan je niet kopen, nog te koop aanbieden. Liefde kan je enkel ontvangen, en schenken. Dan is het puur, zoals God puur is.k

Een gezegende donderdag,

kris

Reacties

  1. Gezegende donderdag Kris en dank om nog eens ‘t geluk van de “gratis” liefde duidelijk te maken!

    BeantwoordenVerwijderen

  2. Een prachtige eerste lezing vandaag. Een liefdesverklaring van God aan Israël. God kreeg Israël lief. Hij heeft het zoals een kind leren lopen, met zachte leidsels het als een jong paardje leren trekken, met teugels van liefde het volk geleid. Als de druk van het juk te hoog werd, tilde God het wat omhoog om zijn lot wat te verzachten, zoals een tedere landbouwer doet die van zijn dieren houdt. Nu is het volk echter van God afgedwaald. God moet het straffen. Het is een eis van Zijn rechtvaardigheid. Maar neen, God kan niet straffen, Zijn liefde is daarvoor te groot. Zoals paus Benedictus schreef in ‘Deus caritas est’: ‘Gods liefde haalt het op Zijn rechtvaardigheid’. God is geen mens, God laat zich niet gaan in Zijn toorn, God is de Heilige in ons midden. Wat een prachtige lezing!
    En Jezus is ook zo. Hij gelijkt helemaal op Zijn Vader. Hij is de wezensgelijke van God. Hij zendt Zijn twaalf apostelen uit om dat Rijk van Gods liefde te brengen. De zieken moeten genezen worden, doden moeten opgewekt worden, de geestelijk doden die van God vervreemd zijn, maar ook de lichamelijk gestorvenen, zij allen moeten eeuwig leven krijgen. Wie aan huidvraat lijdt, lichamelijk of geestelijk, moet van zijn onreinheid verlost worden en wie in de macht is van demonische krachten, moet ervan bevrijd worden. Dat is onze taak als Kerk. De Kerk bestaat alleen maar omdat Jezus haar wil en haar nodig heeft als het instrument van Zijn liefde. De Kerk moet geen goud of geld verwerven. Ze moet haar werk kunnen doen. Ze moet geven voor niets. En wat ze ontvangt van de mensen, moet ze weer weggeven. De Kerk moet alleen maar leven van Gods woord. Zo weerloos moet ze in het leven staan dat ze alleen nog vrede kan brengen, Gods vrede. Want als God komt, is Hij een verrukking. Dan wordt alles anders, zo nieuw, zo zoals God het in den beginne bedoeld had. Wat een heerlijke opdracht: God mogen brengen in de wereld, ook in tijden dat de wereld God niet kent. Als de liefde komt, ja dan wordt de aarde hemel.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. "Liefde kan je enkel ontvangen en schenken!" Hoe mooi en zo waar!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe juist is die tekst van priester Daniel. HARTELIJK DANK .
    " Kerk bestaat alleen maar omdat Jezus haar wil en haar nodig heeft als het instrument van Zijn liefde. De Kerk moet geen goud of geld verwerven. Ze moet haar werk kunnen doen. Ze moet geven voor niets. En wat ze ontvangt van de mensen, moet ze weer weggeven. De Kerk moet alleen maar leven van Gods woord. Zo weerloos moet ze in het leven staan dat ze alleen nog vrede kan brengen, Gods vrede."

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Zijn wij dan ook bereid de Kerk en haar bedienaren volledig financieel te onderhouden, want die tijd komt stilaan maar zeker?! Of zijn onze bedienaren bereid zelf voor hun dagelijks brood te gaan werken naast hun pastorale taak zoals in vele landen het geval is? En zoals de meerderheid van de diakens het nu al doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten