1 jan - Moeder Gods

Geliefde mensen,

mag ik vooreerst ieder van u een vredevol 2023 toewensen. Moge je innerlijk geheel geopend zijn voor onze Drie-ene God, opdat Hij zich mag openbaren doorheen je gebed, doorheen allen die je ontmoet, doorheen zoveel situaties. Moge je omgang met Hem leiden tot een liefde-vol leven, en wel in zijn naam.

Vandaag lezen we in het evangelie: Maria bewaarde al deze woorden in haar hart en bleef erover nadenken. 

In deze woorden leren we Maria kennen als een contemplatief iemand. Ze koestert haar innerlijke stilte om alles wat ze ziet en hoort ingang te doen vinden in haar diepste zelf. Je zou kunnen zeggen dat ze zich niet bezig hield met onmiddellijk te gaan interpreteren en er conclusies uit te trekken. Nee, wat is laten zijn, en wel in zijn puurheid. Geen invulling, geen woorden, geen duiding. Stilte.

Stilte is iets dat we vaak missen in deze wereld die getekend is door veel lawaai en drukte vanuit zoveel verschillende hoeken. Misschien moeten we in 2023 wat meer stil leren zijn, en daar ook uitdrukkelijk de tijd voor nemen, en voor maken. Zowel in het dagelijks leven, alsook in ons expliciet gebedsleven.

In onze bezigheden zal het ons helpen de dingen naar waarde te schatten, alsook onze ontmoetingen. Stilte maakt ons tot meer aandachtige mensen, het brengt ons in een zekere verwondering om het wonder dat voortdurend rond ons aanwezig is. Stilte geeft ons oog voor wat schoon is; rondom ons, en in de medemens. Stilte appelleert ons in alle rust een antwoord te geven op wat ons gegeven wordt. Dat antwoord kan verwondering zijn, dankbaarheid, het brengen van lof. Maar het kan evengoed een daad van liefde zijn, van het spreken van een goed woord, een tedere blik die je iemand gunt, een aanraking,...

Stilte in ons gebedsleven kan lastig zijn, of zelfs confronterend. Maar tegelijk is het zo heilzaam. Heel vaak gebruikt God - denk ik - de stilte om van Zich te laten horen, om ons de gelegenheid te geven Hem te bevroeden. Het Getijdengebed, andere kerkelijke gebeden, allerlei gebeden uitgegeven in boeken of zelf opgeschreven op papiertjes, is allemaal goed, maar laat ons aub de stilte niet verwaarlozen.

'Ieder mens is religieus, voor zover hij in staat is tot aandacht en stilte', zo zei Jean Guiton - Frans filosoof en theoloog uit de vorige eeuw. Ik denk dat zijn uitspraak waar is. Onze religiositeit zal maar in die mate z'n bloei kennen wanneer we haar voeden door tijden van stilte en aandacht in te bouwen. Anders gezegd: tijd maken voor stilte is tijd maken voor God, voor gods-ontmoeting; zonder invulling. Als je naar de opera gaat ben je ook stil om heel het gebeuren op de scene binnen te laten tot in het diepst van jezelf. Bij stil gebed is dat niet anders; daar laten we God in heel zijn volheid binnen tot in het diepst van onze ziel. En de stilte zal ons in ontmoeting brengen met Hem, zoals de stilte in de zaal ons als het ware in ontmoeting brengt met wat er zich afspeelt op het podium van de opera.

Lieve mensen, laat ons van Maria leren wat het betekent contemplerend met het leven om te gaan. Moge ons antwoord verwondering en liefde zijn.

Een diep-schoon 2023 !

kris

Reacties

  1. Aan allen die Bijbelcitaat bezoeken en genegen zijn, een gezond en innig-gelukkig nieuw jaar. Ik wens u een streepje zon voor elke dag, een telefoontje of een kaartje of een mailtje van een vriend of vriendin, van een kind of kleinkind, van een broer of zus of van een verre bekende, een berichtje dat iets goeds meldt: de geboorte van een kind of een geslaagd zijn in een examen. Een deugddoend babbeltje met een buur of met een tochtgenoot die je toevallig ontmoet op straat of in de supermarkt. Mocht ieder van u er elke dag weer kunnen zijn op de werkvloer, in het gezin, op school of waar mensen je ook maar nodig hebben. Ik wens je een diepe ontroering bij een mooie zonsopgang of - ondergang. En met Paulus zeg ik: 'En dit is mijn bede: moge uw liefde steeds rijker worden aan inzicht en fijngevoeligheid, om te kunnen onderscheiden waar het op aankomt' (Filippenzen 1, 9-10). Mocht Bijbelcitaat elke dag u hierbij een beetje behulpzaam kunnen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank u wel, Bijbelcitaat helpt, elke dag om te leren onderscheiden waar het op aan komt
      Moge God de Heer u allen zegenen.

      Verwijderen
  2. Dank U Kris en aan alle lezers en gelovigen een bewust 2023 in biddende verbondenheid… Laten we het even “stil” maken 🙏🙏🙏

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ook jij kris, en ieder die die leest, een 'diep-schoon' (wat een mooi woord!) 2023 gewenst.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kris en je gezin een zalig nieuwjaar 2023 en aan iedereen van bijbelcitaat. Dat we elke dag weer geïnspireerd worden door de lezingen en door de evangelies en de toelichting hierop. Dat we vertrouwen en hoop houden op God, Jezus en onze moeder Maria ondanks alle moeilijk heden in het leven!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja kris ,Stilte Is zo belangrijk.
      Dank voor alles. Celia

      Verwijderen

Een reactie posten