H. Familie - A

Vandaag vieren we het gezin 'Jezus, Maria en Jozef', de 'heilige' familie, zoals men dat dan plechtig noemt.

Wat dit gezin zo heilig maakt lezen we misschien wel bij Paulus vandaag, waar hij de gemeenschap van Kolosse oproept zich in de liefde te kleden. Dat is de band - zo schrijft hij - die hen tot volmaakte eenheid zal maken.
Dat kan zeker gezegd worden van Maria, Jozef en Jezus: zij hebben zich gekleed in Gods liefde, en dat maakte hen één; één in de liefde voor elkaar, vanuit de liefde van en voor God die zij in zich droegen. Dat maakte hen tot een hecht gezin; een familie die tot doel had te leven in Gods plan, daar alles voor te doen en te geven, tot hun eigen leven toe.

Dat deed ieder op de plaats waar God hem of haar bracht. Jozef moest dit doen als Jozef, Maria als Maria, en Jezus als Jezus. Zij verlangden niet van elkaar te zijn zoals zijzelf waren. Nee, hun eenheid van liefde bestond erin elkaar zo nabij te zijn, of los te laten, dat ieder kon doen wat hij of zij moest doen. En zo geschiedde...

Laat ons erover waken dat we, net zoals in de heilige familie, zo met elkaar leven, zo voor elkaar bidden, zo elkaar beminnen, dat ieder kan doen wat hij moet doen, dat ieder in z'n diepste binnenste kan ontdekken welke weg hij moet gaan. Laat ons elkaar zo nabij zijn dat ieder de ruimte en de vrijheid krijgt tot innerlijke groei, de mogelijkheid waar ieder ten diepste God mag en kan ontmoeten.

Menselijk gezien moeten we elkaar daarvoor misschien loslaten, maar gelovig gezien is dit de enige juiste weg die we elkaar moeten gunnen. Of sterker gezegd: we moeten elkaar stimuleren deze weg te gaan dat veel verder reikt dan mogelijke familiaire banden te willen aanhalen of koste wat kost te willen bewaren; banden die op het eerste zicht warm en fijn zijn, maar die in wezen ons misschien weerhouden Gods weg te gaan.
Eén zijn in liefde reikt veel verder, of dieper, dan fysiek elkaar nabij zijn. In een gezin betekent dit de liefde van God alle plaats geven, en wel zo dat ieder zijn weg kan gaan die God met hem wil gaan.

Moge de heilige Familie de Kerk en onze gezinnen hierin tot voorbeeld zijn.

Een gezegende feestdag !

kris

Reacties

  1. Paulus zegt het zo mooi: 'Laat de vrede van Christus heersen in uw hart'. Als Jezus het hart van het gezin is, is zoveel moois mogelijk. Daarvoor wil ik vandaag bidden, dat is mijn gebed voor onze gezinnen op deze feestelijke dag van de H. Familie: dat onze wereld weer Jezus ontdekken mag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vóórdat ik ook maar iets had gelezen werd ik getroffen door. de prachtige icoon van de H. Familie. Ik werd er tot diep in mijn ziel door geraakt. Wat prachtig dat iemand zo mooi de liefde van het gezin mag uitdrukken. Roosje.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten