24 dec

Zacharias profeteerde: ‘Dankzij de liefdevolle barmhartigheid van onze God zal het stralende licht uit de hemel zich over ons ontfermen en schijnen over allen die in duisternis verkeren, in de schaduw van de dood, zodat we onze voeten kunnen zetten op de weg van de vrede.’

In één zin vat Zacharias samen wat we de komende nacht mogen verwachten.

Het begint met 'Dankzij de liefdevolle barmhartigheid...' Het initiatief ligt bij God. De oorsprong van de menswording is Gods liefde, Hij die één en al liefde is; liefde voor de mens; zijn troetelkind, zijn oogappel. Naar hem komt Hij toe, naar hem buigt Hij zich neer, zijn voeten zal Hij wassen. Liefdevol en genezend komt Hij de mensheid ten diepste aanraken, door ons deelgenoot te maken van zijn liefde.

Die liefde, dat stralende licht, zal zichtbaar worden in het Christuskind, liggend in de kribbe, gave voor de wereld, genade voor elke mens. Over allen die in duisternis leven, zo zegt het vers, zal het licht schijnen, zal Hij zich ontfermen; helend en reddend, ieder optillend en oproepend in Gods liefde te staan.

Zo zullen we - weer naar de woorden van Zacharias - onze voeten zetten op de weg van vrede; vrede in ieders hart, vrede tussen landen en volkeren.

Slechts één ding wordt gevraagd, namelijk je te openen: ieder persoonlijk, en wij als gemeenschap, als Kerk, als mensheid wereldwijd. Zoals altijd kunnen we 'ja' of 'nee' zeggen tot Gods komen in de wereld. We hebben de vrijheid Hem te ontvangen in ons hart, of niet. Juist in onze vrijheid kunnen we onze liefde voor Gods gave tonen. Door onze openheid, onze beschikbaarheid, ons ja-woord, kan God mens worden op aarde.

Augustinus zei: 'Als Christus duizend maal geboren zou zijn in de stal, maar niet in ons hart, dan was zijn geboorte overbodig.' Het is waar. Als het Kerstkind de komende nacht niet welkom is in ons hart, in het hart van onze gezinnen, onze gemeenschappen, onze Kerk,... dan wordt de vlam van Gods genade herleid tot een vrome verbeelding in kerststalletjes her en der.

Moge ons hart de kribbe zijn waar de Heer ten diepte welgekomen wordt de komende nacht. Moge deze liefde, ons geschonken door Gods barmhartigheid, zich in ons leven belichamen; Christus in ons, wij in Christus.

Ik wens ieder van u de komende nacht een mooie godsontmoeting toe.

kris

Reacties

  1. vrede ! vrede ! vrede !!! wens ik jou...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Chris, zonder je de hemel in te willen prijzen wil ik je nogmaals danken om je teksten, om jouw wijze van verkondiging. Mij raak je alvast zeer diep. En ik vermoed dat velen deze ervaring hebben.
    Met welgemeende dankbaarheid.
    Toon.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'Als Christus duizend maal geboren zou zijn in de stal, maar niet in ons hart, dan was zijn geboorte overbodig.'
    Om te onthouden.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Alle zaligheid van Kerst toegewenst en een gezegend nieuw jaar.
    Doordenkertje: Doe zoals God, wordt mens!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten