zaterdag in week 2 van de advent

Elia was een typisch profeet zoals wij ze dikwijls voorstellen, en kennen uit het Oude Testament. Vurig, en radicaal. Ze voelden zich verantwoordelijk om in een onheilige wereld het heilige aanwezig te stellen. Ze spraken, of riepen, met een vurige begeestering, oordelend en oproepend. Ze wilden het volk op deze wijze tot luisteren dwingen, omwille van God die in het dagelijks leven zo dikwijls verloochend werd. Zo was Elia, en met hem vele profeten. Ook Johannes de Doper was niet anders. Hoewel deze laatste ook nog een specifiek zending vervulde, namelijk voorloper te zijn van de Komende.

Die Komende, Jezus, ja, die kwam ook met vuur, maar – zo mogen we zeggen – Hij kwam met een geheel nieuw vuur. Geen vernietigend vuur, geen oordelend vuur, maar een innerlijk vuur, een mild vuur, een zacht vuur. Jezus kwam met het vuur van de heilige Geest; een vuur dat de mens tot gebed zal aanzetten, een vuur dat de mens in ware Godsontmoeting zal brengen, een zachte gloed dat de hele mens van binnenuit voort-durend zal wenden naar zijn Schepper, een vuur dat de mens in staat zal stellen vlam van Gods vlam te worden, zijn liefde barend in Kerk en wereld.

Het is een vuur dat warmte geeft aan de mensheid, aan de samenleving, in onze straten en onze huizen. Het is het vuur dat vrede heet, een vuur dat leven geeft; een vuur dat ‘hoop’ in zich draagt die aanzet tot engagement in de liefde.

Dit is oproep én zending. En we moeten niet vragen in deze zending te mogen staan, want we staan er namelijk al in. Leven in hoop is je namelijk bewust zijn dat je als christen gezonden bent, en dat je gezegend bent in je zending; Gods vuur in ons dragend.

Laten we Gods Geest, Gods heilig vuur, aan ieder van ons geschonken, diep koesteren, opdat het ons in waarachtig gebed mag brengen, in innige vereniging met de Heer, om samen met Hem Gods liefde te zijn.

En laat de Doper in deze advent maar roepen… Meer dan de wereld vermoedt hebben we zijn ‘roepen’ nodig. In de lezingen van zondag (morgen) wordt dit heel concreet.

kris

Reacties