23 dec

Vandaag horen we over de geboorte van Johannes de Doper, neef en voorloper van Jezus. Een wat merkwaardig figuur die meer thuishoort bij de strenge oordelende profeten dan bij de warme goddelijke barmhartigheid die Jezus kwam brengen. Maar in zijn zogenaamde hardheid was hij duidelijk en klaar: bereid de weg van de Heer (in jezelf), laat de zonde achter, laat je dopen als voorbereiding op de Komende. 

Johannes was een vreemd figuur, maar we moeten hem echt wel serieus nemen; zowel in persoon als in wat hij zei (en in zekere zin 'zegt'). Er is maar één manier om je op het komen van God in het Christuskind goed voor te bereiden, en dat is afstand nemen van je zonden, je nee-woorden, je slechte gewoonten, je laksheid, en zo meer. Het is met een proper hart en met de juiste intenties je openen voor Hem die je zal vullen met zichzelf, opdat Hij je leven kan worden ten bate van het leven in de Kerk, en in wezen heel de mensheid.

Lieve mensen, laten we beslissen; kiezen voor de weg waartoe Johannes uitnodigt. Het zal jezelf, en de mensen u gegeven, goed doen.

kris

Reacties

  1. Je zegt het juist: Johannes, een NEEF van Jezus. En dus: Elisabet, een TANTE van Maria en niet een nicht, zoals de volksdevotie het zegt. Ten andere, wie de joodse gebruiken rond een nakende geboorte kent, weet dat een vrouw niet vóór de zesde maand aankondigt dat ze in verwachting is (Maria ging in de 5de maand naar Elisabet staat er, en bleef tot de tijd van de bevalling, de 9de maand - al die details zijn belangrijk in het evangelie). Daarbij komt het gebruik dat een vrouw die in verwachting was, het eerst haar oudste tante (mater familias) op de hoogte bracht. Spijtig worden in de prediking de joodse gebruiken/leefgewoonten zo weinig uitgelegd waardoor veel betekenis van het evangelie verloren gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. we kennen inderdaad helaas de joodse tradities, waar ons christelijk denken feitelijk uit voortkomt, erg slecht. het zou goed zijn als we het joodse verleden van ons geloof meer zouden betrekken in ons begrijpen van het 'oude', eigenlijk 'eerste', als ook het nieuwe, tweede, testament. ik kan iedereen daarvoor de boeken van de voormalige engelse opperrabbi Jonathan Sacks aanbevelen.

      Verwijderen
    2. Ja, de joodse bijbel zegt iets anders dan de Willibrordvertaling

      Verwijderen
    3. Maria is nicht, 6 maand zwanger, Johannes neef

      Verwijderen
    4. Lucas 1,26: Op het moment van de boodschap van de engel aan Maria, gaat zij "in de zesde maand" (van Elisabet's zwangerschap) op weg naar haar tante.
      Als men het voorafgaande leest (Lucas 1, 1 tot 25) is het duidelijk dat het over de zesde maand van Elisabet gaat.

      Verwijderen
  2. Dan was Johannes een achterneef van Jezus toch...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. geef de joden altijd gelijk, ook al hebben ze ongelijk

      Verwijderen
  3. Chris, altijd mooi hoe je het christelijk geloof steeds weer uit de privésfeer trekt: de wereld in, dienst aan de mensheid.
    Dank daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Johannes de Doper niet verwarren met Johannes, de evangelist, de geliefde leerling.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten