woensdag in week 2 van de veertigdagentijd

Onderweg naar Jeruzalem nam Jezus de twaalf leerlingen apart. Hij zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, waar de Mensenzoon zal worden uitgeleverd aan de hogepriesters en de schriftgeleerden, die Hem ter dood zullen veroordelen. Ze zullen Hem uitleveren aan de heidenen, en die zullen Hem bespotten, geselen en kruisigen. Maar op de derde dag zal Hij worden opgewekt uit de dood.’

Was het nu echt niet mogelijk dat Pasen kon gebeuren zonder die Goede Vrijdag? Moest dat lijden nu echt?

Jezus had kunnen weglopen, vluchten zeg maar, gewoon verdwijnen in het niets. Een andere mogelijkheid was dat Hij gewapenderhand ten strijde trok, en zijn leerlingen daartoe opriep. Nee, niets van dat. Hij moest en wou de weg van de liefde - én de geweldloosheid - ten einde toe gaan met een trouw om U tegen te zeggen.

Met die trouw aan de Vader, en dus aan zijn zending, was Hij door zijn kruisweg en kruisdood ook ten diepste trouw aan de mens. Zijn lijden en sterven spreekt van een solidariteit die enkel Hij bieden kon. In zijn lijden daalde Hij af in elk menselijk leed. Ieder geknakt riet was Hij nabij. Op het kruis toonde Hij zijn liefde voor het gebrokene in de mens; zowel het lijden dat mensen moesten dragen als gevolg van onrecht, alsook het lijden van de zondaar die zich door zijn nee-woord had vervreemd van zijn Schepper. Deze beide vormen van lijden nam de Heer op in zijn eigen lijden tijdens de kruisweg en zijn sterven. Wat een Liefde!

Deze weg werd een poort naar Pasen. Elk menselijk lijden droeg Hij in zich op zijn weg naar de Opstanding. In Christus' opstanding werd de mens herschapen tot een nieuwe Adam en een nieuwe Eva.

De kruisdood van Jezus is een gebeuren uit de geschiedenis. Anderzijds blijft de liefde die Hij getoond heeft, en gegaan is, actueel. In elk leed van de mens komt en is de Heer aanwezig met dezelfde liefde waarmee Hij in de tijd zijn kruis heeft gedragen en is gestorven.

En net zoals Hij toen in het onvermogen van het menselijk niet-kunnen aanwezig kwam, zo komt Hij ook vandaag in ieders onbekwaamheid binnen om het hart van onze zwakte aan te raken om het om te buigen naar Gods licht, naar zijn Pasen.

Wat de Heer van ons vraagt is deemoed en openheid. Dán, en enkel dán, kan het wonder geschieden.

Laten wij bidden ...

Heer God,
dankbaar om de kruisdood van Jezus
bidden wij U:
moge uw heilige Geest
ons tot nederige mensen maken
die bereid zijn hun hart te openen
voor uw aanraking in Christus.
Moge deze genade
ons tot deelgenoot maken
van zijn opstanding.
In zijn naam.
Amen.

Een vredevolle woensdag,
kris

Reacties

  1. Dankjewel alweer Kris !
    Zelf maakt angst en zelfzucht mij en ons nog van tijd verwijderd van U!
    Maar toch méér en méér ;het lijden door allerlei beproevingen maakt mij en ons sterker .
    Héél mijn en ons wezen smachten naar U !
    Daardoor zijn mijn en onze harten vervuld van Uw Liefde
    en door U kunnen ik en wij gemakkelijker mijn en onze zonden zien en anderen om vergiffenis vragen en géven !
    Laten wij voor elkaar blijven bidden om Uw Liefde zichtbaar te maken !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. In alles de Heer mijn toevlucht laten zijn wat mij ook overkomt. Wie op de Heer vertrouwd, hem ontbreekt het aan niets! De Heer is ons een ondoorgrondelijke rijkdom, een sterke rots! Een werkelijkheid waar ik me soms te weinig van bewust ben. De Heer is er niet om de materiele rijkdom of welstand, om de ereplaatsen links en rechts van Hem. De Heer is er vooral voor het heil en de welstand van onze ziel en ons eeuwig leven bij Hem in Gods’ liefde tot zijn eer en glorie. Een bestaan die Jezus voor ons bewerkt heeft door zijn lijden en dood. Daarom meer hemels gericht leven en het aardse vergankelijke materiele weten te relativeren. Bereid zijn met Jezus de beker van Gods’ wil te drinken. Het lijden niet te vluchten, maar te omhelzen en ik zal er de zoetheid van smaken.
    Hier ben ik Heer, uw eigen bezit, doe met mij naar uw liefde, sterk mij U trouw te blijven en mij niet te laten misleiden door wereldse praal en pracht die is als sneeuw voor de zon.
    De waarde van het kruis, van het drinken van de beker weten in te zien. Groeien in geloof en het eeuwige leven en de waarde ervan. Nu hemel gericht weten te leven. Mijn voeten op deze aarde maar mijn geest en denken op het eeuwige gericht. Niet als een vlucht maar als realiteit van mijn bestaan, het doel waarvoor ik geschapen ben. Pasen mij zo weten eigen te maken :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Niet ingaan op bekoring kan soms zo moeilijk zijn...

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten