zaterdag in week 5 van de veertigdagentijd

Vandaag, waar we ons op de drempel begeven naar de Goede Week toe, lezen we dat Jezus het gesprek met de Joden niet meer aanging. Alles was zowat gezegd. Hij zocht de stilte op, Hij trok naar ‘de omgeving van de woestijn’, zo staat er, waar Hij verbleef in Efraïm samen met z’n leerlingen. Ter voorbereiding van wat komen zou…

Ik wil je uitnodigen, geliefde mensen, de komende week, de lezingen die de liturgie ons aanbiedt, echt diep ter harte te nemen. Opdat het een genadevolle week zou worden; voor jezelf, je geliefden, de Kerk en de wereld. Ga deze dagen vóór Pasen, mét Jezus, naar de ‘de omgeving van de woestijn’; naar de stilte; jouw stilte, die heilige plek diep in jezelf waar God zich openbaart, om je naar Hem te keren, om je in Hem te begeven, om van Hem te ontvangen.

Nogal wat christenen zoeken deze dagen de stilte op van een abdij of klooster. Gastenverblijven in deze huizen zijn een weldaad voor zij die op zoek zijn naar uiterlijke en innerlijke rust, om hun relatie met de Heer te verdiepen, om de liturgie in deze sterke tijd in het jaar dieper te doorleven. Maar laten we nooit vergeten dat ware godsontmoeting gebeurt diep in onszelf, of we nu in een abdij vertoeven of gewoon thuis. Het moet binnenin gebeuren. Daar heeft de Heer zijn inwoning, daar schenkt Hij zichzelf en mogen wij ons aan Hem schenken. Naar een abdij of klooster gaan is goed, en kan zinvol zijn, maar ook daar zal het binnenin moeten gebeuren.

Dat binnenin is echter geen onderonsje tussen de Heer en ons. Het is een beleving midden de grote christengemeenschap, waarvan de Heer zelf het levend hart is; de gemeenschap van waaruit we ons gezonden zullen weten licht te zijn voor en in deze wereld.

Mag ik ieder van jullie een genadevolle Goede Week toewensen. Blijf ‘in de omgeving van de woestijn’, waar je ook bent. Moge de liturgie van de komende week ieder van ons in een ware gods-ontmoeting brengen.

Ja, laat je door de liturgie opnemen. Moge God alzo door ons heen gebeuren.

Laten wij bidden ...

Vader,
moge uw Geest
ons in deze dagen bezielen,
opdat onze binnenkant
geheel geopend zou zijn
voor uw komen in Christus,
en voor wat U doorheen Hem
in ons wilt bewerkstelligen.
Mogen wij groeien in U,
door Christus ons geschonken.
Om deze genade bidden wij voor onszelf,
voor de hele kerkgemeenschap,
voor alle christenen wereldwijd,
voor ieder mensenkind op deze wereld.
In Christus’ naam.
Amen.

Reacties


  1. Op deze laatste dag vóór de Passieweek, krijgen wij al een mooie duiding van wat deze komende lijdensweek zal betekenen. Ezechiël heeft in zijn profetenboek verschillende hoofdstukken gewijd aan het weer verzamelen van Gods volk op zijn eigen grond. Zo zal God Zijn naam weer heilig maken, want Zijn Naam is ontheiligd door de verstrooiing van Zijn kinderen in de ballingschap. Jezus zal dit ten volle waarmaken. Hij zal sterven en Kajafas, de hogepriester, zegt het al dat het beter is dat één mens sterft voor het volk dan dat het hele volk ten onder gaat. Kajafas was bang dat de Romeinen in de beweging rond Jezus een gevaar zouden zien voor hun eigen heerschappij. En Johannes, de evangelist, ziet in het woord van Kajafas al een profetie van wat Jezus zal doen. Jezus zal op het kruis alle mensen, alle volken verzamelen in Zijn uitgestrekte armen en hen stervend met zich meevoeren naar de Vader. Jezus zal in ons aller plaats God de Heer laten zijn over Zijn leven en plaatsvervangend over het leven van de gehele mensheid. Zo brengt Jezus het hele heelal in Hem onder één Hoofd, zoals de hymne in de Efeziërsbrief het zo mooi zingt (Ef. 1, 10). In Jezus wordt God de Heer van heel de mensheid. In Jezus wordt de schepping weer zoals God haar bedoeld had: een schepping, door God gewild en gedragen, maar een schepping die zich niet langer losmaakt van haar Schepper – wat Adam deed – maar God erkent en eert. Dat is de voltooiing die Jezus op Goede Vrijdag brengen zal.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. en: laten we "God erkennen en eren" door zijn schepping te erkennen en eren, en niet te misbruiken en slechts te benutten voor eigen gewin - wat adam deed- !

      Verwijderen
  2. Door de tekenen die Jezus deed – hier was het de opwekking van Lazarus – gingen velen in Jezus geloven. Mochten ook nu weer veel mensen door deze tekenen in Jezus gaan geloven, de waarheid van dit feit herkennen. Zelfs de hogepriesters en Farizeeën erkenden dit teken van Jezus. Het maakte hen bang hun positie en volk te verliezen en daarom wilden ze een einde maken aan deze tekenen door Jezus te doden, uit de weg te ruimen. Maar dit zal de aanzet zijn tot een herhaling van dit teken, want Jezus zelf zal door de kracht van de H. Geest en de wil van de Vader uit de dood opstaan en voor altijd op verheerlijkte wijze onder ons verblijven. Ook hier wordt het woord van Ezechiël waar “Mijn heiligdom zal voor altijd onder hen zijn”.
    Jezus, Gij hebt beloofd “Zie ik ben u alle dagen tot aan het einde van de tijd”. Dat was U niet teveel daarvoor voor ons lijden en dood te ondergaan. Aan mij naar deze waarheid te leven, bewust van uw voortdurende Aanwezigheid.
    Dit bewust zijn levend houden door doorheen de dag in gesprek te gaan met Jezus als Hij lichamelijk bij me aanwezig is, Hem danken voor bepaalde omstandigheden. Als het me opeens nog te binnen schiet, oei ik mag dit af dat niet vergeten, onmiddellijk een ‘dank u wel Jezus 😊.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten