donderdag in week 5 door het jaar

Het evangelie van vandaag wil ons tonen dat ‘geloof’ niet goedkoop is, niet vanzelfsprekend. Het wordt soms sneller uitgesproken dan beleefd.

Geloof heeft te maken met de Heer alle plaats geven, Hem je Redder laten zijn, je leider, je behoeder.

Geloof heeft niets te maken met een gods-beeld waar we ons goed bij voelen of waar we ons comfortabel bij weten. Geloof heeft te maken met overgave aan God zoals die is, aan God zoals die komt, aan God zoals die kneedt, aan God zoals die roept, aan God zoals die zendt, aan God zoals we die vinden in de evangelies in de persoon van Jezus Christus.

Wil je God leren kennen zoals Hij is? Lees de evangelies, met hart en verstand, biddend en studerend. Ontmoet Jezus, en je zal God leren kennen. Want Hem zien, is de Vader zien. En de evangelies lezen of zien, is de Vader ‘zien’, het is de Liefde ontmoeten; de Liefde die je bewoont en die je zendt.

Het evangelie van vandaag leert ons ook dat ons gebedsleven niet een soort coca-cola-automaat mag zijn, waar je wat verlangens insteekt, of wat gebeden, en je hebt daarmee je drankje, of wat je wou. Zo werkt het gebed niet.
We mogen vragen in ons gebed, heel zeker. We mogen heel concreet vragen. Maar ons gebedsleven is veel meer dan een oppervlakkig vragen. Het gaat om een toevertrouwen aan Christus diep in onszelf, met al wat we zijn, ja ook met onze concrete vragen. En God zal ons, in zijn Zoon, ontvangen om ons hele zijn om te vormen naar zijn liefde, ook met onze concrete vragen.

Gebed is niet zomaar vragen. Het is gaan staan in de stuwing van de Geest; de Geest die ons in het ja-woord van de Vader zal brengen. Het is het gebeuren toelaten van een totale transformatie die aan u zal geschieden. Bidden is in Gods stroom gaat staan die u zal brengen naar hoogten en verten waar je op je eentje nooit zal kunnen komen.
Het is ten diepste arm worden, leeg, beschikbaar, om je diepste ik te ontdekken, je ik in Christus, het ik dat God heeft gewild, het ‘ik’ dat enkel nog Liefde zal zijn.

En dan zullen, naar het woord van het evangelie van vandaag, de demonen verstommen en verdwijnen.

Blijde Boodschap !
Ja ‘blij’. Blij voor jezelf en allen die je zult ontmoeten en waarvoor je bidt.

kris

Reacties

  1. Mooi, Kris, dat is blijde boodschap, ja dat is het evangelie! Ik kijk vol bewondering naar die heidense vrouw die naar Jezus toekomt met een groot geloof en ook met een diepe bezorgdheid voor haar kind. Dat meisje was ergens verkeerd bezig, liep verloren in een leven van uitgaan en drank en drugs. Dat is het wat het nu zou zijn. Jezus wil eerst op haar verzoek niet ingaan, omdat in Zijn plan eerst geheel Israël terug onder de heerschappij van God moet worden gebracht. Pas als dat werkelijkheid is geworden, zal de rest van de wereld aan de beurt komen. Dat zal inderdaad gebeuren na Jezus' sterven en verrijzen. Dan zal Paulus kunnen zeggen: Er is geen Jood meer of heiden, allen zijn in Christus kind van God. Maar deze vrouw kan door haar groot geloof het uur vervroegen dat het heil ook naar de heidenen gaat, net zoals Maria op de bruiloft van Kana Jezus' uur dat maar komt op het kruis, kan vervroegen. Heerlijk is het dat dat alle mensen deel mogen hebben aan het brakke reinigingswater van de Joden dat door Jezus echter getransformeerd wordt in de heerlijke bloedrode wijn van het nieuw verbond dat Hij brengt door Zijn kruis en verrijzenis.
    Salomo in de eerste lezing is het beeld van een Kerk die oud wordt. Als je ouder wordt, word je mild. En dat is goed. Het gevaar echter is dat mildheid omslaat in syncretisme, een beetje van dit, een beetje van dat, van alles wat. Zo verwater je echter het ware Godsgeloof. De Kerk is er wel voor heel de wereld, maar de Kerk kan niet zomaar alle godsdiensten en overtuigingen op één rijtje zetten. Jezus blijft inderdaad een buitenbeentje. Hij alleen is de Heer. Dat moeten wij brengen naar alle mensen, in een diep respect voor hun cultuur en hun geloof. Ik ben echt blij met wat onze paus overhoudt van het waaien van de Geest in de Amazonesynode. Hier toont de paus zich een ware herder en leraar, die echt onderscheiden kan. Sommigen zullen meer hebben gewild, maar dat zou waarschijnlijk ten koste gegaan zijn van de eenheid in de Kerk. Wij allen moeten oppassen dat we niet zomaar alles goedkeuren wat de wereld doet en wil. We moeten geen oorlog voeren, we moeten barmhartig zijn, maar dat is nog niet zomaar alles goedkeuren. Zelfs in mijn eigen leven vind ik dingen die niet goed zijn, die nog zondig zijn. Ook daar moet ik aan werken, of beter: ik moet de Heer toestaan mij nog meer te kneden naar Zijn beeld. Heer, maak mijn hart steeds meer gelijkvormig aan Uw hart!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank voor de toelichting, zo hoopvol de innige blijde boodschap aan alle gevoel voorbij, gelukkig maar en nogmaals zo duidelijk, het is niet ons werk..: "Het is het gebeuren toelaten van een totale transformatie die aan u zal geschieden. Bidden is in Gods stroom gaat staan die u zal brengen naar hoogten en verten waar je op je eentje nooit zal kunnen komen.
    Het is ten diepste arm worden, leeg, beschikbaar, om je diepste ik te ontdekken, je ik in Christus, het ik dat God heeft gewild, het ‘ik’ dat enkel nog Liefde zal zijn.

    En dan zullen, naar het woord van het evangelie van vandaag, de demonen verstommen en verdwijnen....genezen met als gevolg enkel nog LIEFDE ZIJN!

    Blijde Boodschap !
    Ja ‘blij’. Blij voor jezelf en allen die je zult ontmoeten en waarvoor je bidt.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten