woensdag in week 5 door het jaar

Jezus zegt ons in het evangelie: Als het hart goed is, dan ook alles wat er uit voortkomt. Maar als het hart slecht is, het binnenste, dan komen er ook slechte dingen uit voort.

Van de andere kant: een goede omgeving werkt ook weer ten goede op het innerlijk. Daarom zoeken wij dagelijks momenten van stilte, gaan wij met regelmaat naar de eucharistie om ons te verdiepen en ons altijd opnieuw te oriënteren op God. We houden dit in ere, want deze momenten zijn zoveel als het milieu waarin de genade van ons geloof kan gedijen.

Maar de invloed van deze plaatsen is beperkt. Anders zou het zo zijn: je hoeft maar in de kerk te komen en je plichten waar te maken en je bent goed bezig...

Maar zo is het niet: voor gelovigen is de bescherming van een milieu onontbeerlijk, maar de inzet van het hart blijft het belangrijkste. Want juist daar kan het venijn uit komen. Daarom is en blijft de eerste inzet van de gelovige: zuiverheid van hart: 'Wat uit de mens komt, dat maakt hem onrein'.

Zuiver van hart is hij die leeft met eerlijke en juiste bedoelingen; intenties die hun thuis hebben in Gods wil.
Hij die zuiver leeft van hart zal alles doen om zijn levenswandel in het licht van God zuiver te houden. Hij zal leven voor het aanschijn van de Vader, zich gevend aan Gods inwoning in Jezus.

Ja, zalig de zuiveren van hart…

Geïnspireerd aan woorden van J. Bots, sj

Reacties

  1. 'voor gelovigen is de bescherming van een milieu onontbeerlijk'. wat als de mogelijkheid om naar een kerk gaan ontbreekt? priesters geen tijd hebben voor huisbezoek? vrienden, kennissen en familieleden niet in geloof geïnteresseerd zijn? er dus nauwelijks voeding is van buiten naar binnen? des te sterker wordt je er dan van bewust dat uiteindelijk alleen uitmaakt wat van binnen naar buiten gaat.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, Stefan, dan is deze site heel zeker een deugddoende en steunende portie dagelijks geestelijk voedsel waar we ons met biddende mensen mogen verenigd weten
      waar we ook intenties vinden om ons lijden te offeren
      zoiets geeft zin aan ons gebed en is zo verruimend
      veel steun en alle goeds ;-)

      Verwijderen

Een reactie posten