zondag 6 door het jaar - A

In de eerste lezing van deze zondag lezen we: 'Als je het wilt kun je de geboden naleven, Hem trouw zijn omdat je daarvoor kiest'.
En in het evangelie horen we Jezus zeggen: 'Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad.'

In sommige gelovige kringen hoor je wel eens zeggen dat alles wat gebeurt door God gewild is, en dat de mens zich daar maar naar moet schikken. Wel, da's een misvatting. Want dat zou willen zeggen dat de mens fundamenteel onvrij is. Alles wat gebeurt is immers toch door God gewild... Nee dus.

Wanneer een mens kiest voor het kwaad, en dat heeft gevolgen voor anderen, dan mag het duidelijk zijn dat dit niet door God gewild is. God wilt dat de mens kiest voor het goede en niet of tegen het kwaad. God wilt dat de mens goede vruchten afwerpt ten bate van Kerk en samenleving.

En ook al is het geloof in wezen een gave, en kunnen we maar goed doen door Gods genade, een feit is en blijft dat de mens de beslissingsmacht in zich draagt om te kiezen voor het goede of voor het kwade. Elk individu draagt daarin een zeer persoonlijke verantwoordelijkheid.

En wie wil, zo leert ons vandaag Jezus Sirach (eerste lezing) kan de geboden naleven, God trouw zijn. En wel, zo staat er: '... omdat de mens daarvoor kiest.'
Ook Jezus spreekt ons aan op onze verantwoordelijkheid: 'Laat jullie ja ja zijn, en jullie nee nee; wat je daaraan toevoegt komt voort uit het kwaad.' Ja tot God, ja tegen de liefde, ja voor het leven. En een duidelijk nee tegen elke vorm van kwaad. Daartussen is geen weg.

Laat ons verantwoorde christenen zijn, die bewust kiezen voor het evangelie: Vanuit Gods inwoning daadwerkelijk kiezen voor liefde en vrede, voor barmhartigheid en verzoening. Onze samenleving, en ook wijzelf, zullen er alleen maar beter van worden.

kris

Reacties

  1. Volledig mee eens ,dat elke mens de keuze heeft tussen goed of kwaad,en dat de mens een vrije wil heeft geschonken.Oorzaak van ziektes en ongevallen zijn soms de gevolgen van foute keuze's,of erfelijke aanleg ,de natuur is niet volmaakt.
    Maar als ik die opmerking maak ,dan hoor ik dikwijls de vraag en stel me die ook zelf,wat dan met onschuldige slachtoffers of baby's die geen keuze hebben kunnen maken----?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten